Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vodný slalom je pre Rio problém, hlási Slovenka z Brazílie

Brazília bude v najbližších rokoch centrom pozornosti športových fanúšikov z celého sveta.

05.08.2013 08:00
Rio de Janeiro Foto:
Socha Ježiša Krista nad brazílskym mestom Rio de Janeiro.
debata (1)

Už o desať mesiacov hostí krajina majstrovstvá sveta vo futbale a presne o tri roky sa v Riu de Janeiro začnú olympijské hry, prvé na juhoamerickom kontinente. O tom, ako sa Brazília i mesto, ktorému dominuje socha Ježiša Krista, pripravuje na najväčšie športové festivaly, referuje Ditta Dolejšiová, Slovenka žijúca v Riu.

Keď Brazília získala právo usporiadať MS vo futbale a neskôr aj olympijské hry, v krajine sa to stretlo s nadšením. Teraz sa tisíce Brazílčanov búria, nepáči sa im, koľko to bude stáť. Čo sa za tých pár rokov v krajine zmenilo?
Brazílčania sa nebúria vyslovene proti majstrovstvám sveta vo futbale a olympijským hrám, aj keď aj tie sa stali predmetom demonštrácií. Ľuďom sa nepáči niekoľkonásobné navýšenie rozpočtov, predražovanie stavieb, neprehľadnosť štátnych zákaziek. Na budúci rok sa konajú federálne i štátne voľby, otázka znie, ako sa budú financovať kampane. K tomu sa pridali korupčné škandály vlády a pomaly sa zvyšujúca inflácia. Miera tolerancie populácie, ktorá je vďaka internetu a sociálnym sieťam čoraz viac uvedomelá, už pretiekla. V Brazílii dozrieva nová generácia vzdelanejších mladých ľudí, ktorí nezažili diktatúru. A nastal moment, keď napriek tradičnej neangažovanosti v politike vyrazili do ulíc.

Čo vyhnalo Brazílčanov do ulíc, ktoré problémy ich najviac trápia?
Hnutie sa začalo protestami proti navýšeniu cien verejnej dopravy. Každý však vyšiel do ulíc s vlastnými problémami a sloganmi, ktoré boli a sú veľmi rôznorodé. Ale väčšinu ľudí trápi kvalita vzdelávania, systém zdravotnej starostlivosti, dodržiavanie občianskych práv a korupcia.

Prezidentka Dilma Rousseffová sľúbila spustiť sociálne reformy. Aké opatrenie chystá vláda?
Vláda je momentálne opatrná. V relatívne tradičnom systéme brazílskej politiky, ktorá funguje na základe aliancií a straníckych dohôd s vodcami hlavných sociálnych skupín a hnuti, zostáva v čase demonštrácií stratená.

Už o rok sa budú konať v Riu de Janeiro aj MS vo futbale, takže časť infraštruktúry, hotely, štadión Maracana, musia byť k dispozícii už v roku 2014. Stíhajú Brazílčania všetko načas?
Vychádzam z informácií internetového portálu www.portal2014.org.br. Podľa nich postupuje výstavba a obnova väčšiny štadiónov podľa plánov. Systém verejnej dopravy je na tom horšie, projekty vo viacerých štátoch meškajú, niektoré museli zrušiť. Trochu lepšie je na tom obnova letísk. Ťažšie sa mi hodnotí úroveň hotelov a turistických služieb. Vládny portál pre futbalové MS tvrdí, že čoraz viac hotelov a reštaurácií spĺňa štandardy FIFA.

Ako sú na tom tri roky pred olympiádou Brazílčania s výstavbou športovísk? Sú už teraz niektoré hotové a pripravené? Budú medzi nimi aj nejaké výnimočné stavby?
Podľa posledných správ, jedno z hlavných stredísk Complexo de Deodoro nielenže s výstavbou výrazne mešká, ale vyžiada si tiež nadpriemerné navýšenie rozpočtu. Starosta mesta však ubezpečil obyvateľov, že investície tečú z privátnych zdrojov a PPP projektov a nie z mestského rozpočtu. K zaujímavým projektom určite patrí takzvaný plán "Porto Maravilha“, v preklade Zázračný prístav v industriálnej časti mesta, ktorý sa má stať novým strediskom oddychu, kultúry a vzorom ekologickej výstavby.

Pre Slovákov je vždy zaujímavá výstavba areálu na vodný slalom. Stavajú už v Riu vodácky kanál. Viete ako bude vyzerať, kde sa bude nachádzať?
Výstavba vodáckeho kanálu práveže predstavuje jeden z hlavných problémov ohľadne navýšenia rozpočtu a nedodržania termínov výstavby. Podľa aktuálnych správ navrhlo ministerstvo športu presunúť súťaže vo vodnom slalome z Ria de Janeiro do Foz de Iguacu v štáte Parana, čo sú asi dve hodiny letu. Prezident Brazílskej kanoistickej federácie, ako aj Medzinárodná kanoistická federácia však tento návrh zamietli, takže rokovania pokračujú.

Londýn zvládol organizáciu olympiády na vysokej úrovni. Podľa vás má Rio šancu minimálne sa Londýnu vyrovnať?
Ťažko odpovedať. Verím, že áno, aj keď tak po brazílsky. Výstavba je v plnom prúde, nechýba vôľa zabezpečiť všetko na úrovni, ale Brazília nie je Európa a Rio nie je Londýn. Čas tu plynie inak. A tak treba počítať s inou kultúrou, mentalitou, riešením problémov, ako aj organizáciou. Verím však, že pohostinnosť a srdečnosť Brazílčanov prispeje k úžasnému zážitku z hier v Riu.

Už návšteva pápeža v uplynulých dňoch bola pre Brazíliu a samotné Rio veľkou skúškou. Fungovalo všetko tak, ako malo?
V Brazílii ťažko niečo funguje tak, ako má. Napriek tomu sa na stretnutí s pápežom na pláži Copacabana zišli tri milióny mladých ľudí z celého sveta. Boli zaznamenané problémy v mestskej doprave, zápchy, výpadky prúdu, pre ktoré nefungovalo metro, záplavy Guaratiba – miesta, kde sa mali konať bohoslužby, ktoré potom presunuli na Copacabanu. Podľa prieskumu hodnotilo 93 % mladých ľudí pozitívne a chce sa do Ria vrátiť.

Najväčšie obavy vládnu z vysokej kriminality. Došlo k nejakému pozitívnemu posunu oproti roku 2009, keď Rio vyhralo voľby dejiska olympiády?
Situácia ohľadne bezpečnosti sa veľmi zlepšila. Podľa posledných štatistík kriminalita klesá, v ostatných piatich rokoch to predstavuje stály trend. Prispieva k tomu aj takzvaná pacifikácia chudobných štvrtí, ich postupné odzbrojovanie a zavedenie UPP, čo sú jednotky pacifikačnej polície.

Bezpečnosť je v meste z roka na rok lepšia. Foto: SITA/AP
Rio de Janeiro Bezpečnosť je v meste z roka na rok lepšia.

Je v Riu naďalej veľa miest, ktorým by sa mali návštevníci olympiády radšej vyhnúť?
Určite ich je veľa. Rio je veľmi rozľahlé mesto, ktoré má viac než šesť miliónov obyvateľov, takže stále sa tu nájde dosť častí, ktoré nie sú veľmi bezpečné. V turistickej zóne je v podstate bezpečne. Všetky doporučované pravidlá treba dodržiavať, neoplatí sa riskovať. Súčasne však v Riu žijem už vyše tri roky a cítim sa tu bezpečne.

Navštívili ste už chudobné štvrte, tzv favely? Ako sa v nich žije a aké pravidlá v nich platia?
Keďže robím s mladými ľuďmi, navštívila som už rôzne favely. Tie v južnej zóne mesta sú v podstate bezpečné. Tie, čo nie sú pacifikované, podliehajú kontrole narkotrafikantov, kde platia iné pravidlá, ako v normálnej spoločnosti. Hranice medzi favelami sú veľakrát neviditeľné, určené kontrolou drogových magnátov. Základom je obmedzený pohyb, najmä po zotmení. Zároveň sa niektoré pacifikované favely v južnej časti stali miestom nočnej zábavy a klubov. Osobne však nočné podniky v týchto oblastiach nenavštevujem. Ale relatívne novú lanovku nad jednou z najväčších faviel v Riu nazývanú Complexo do Alemao (Nemecký komplex), vrelo odporúčam, no radšej s miestnym sprievodom.

Koľko ľudí už presídlili kvôli vybudovaniu športovísk a infraštruktúry? Ako to rieši vláda, ponúka týmto ľuďom finančnú kompenzáciu?
Podľa niektorých zdrojov už presídlili 3000 rodín a ďalších 7000 žije pod hrozbou núteného presídlenia. Dôveryhodných informácií o tejto situácii je však relatívne málo. Týmto ľuďom ponúkajú údajne kompenzáciu okolo 18-tisic realov, čo je však pomerne málo na kúpu nového príbytku v rovnakej oblasti. Znamená to, že ľudia sa musia sťahovať do horších podmienok, nebezpečnejších a vzdialenejších oblastí.

Ako chcú organizátori hier riešiť počas olympiády dopravu miliónov fanúšikov, ktorí prídu? V Londýne takmer všetko pokrylo metro, rýchlovlak, prípadne dobre rozvinutá prímestská doprava. Ako to bude v Riu?
V Riu sa takisto investuje do metra a rýchlovlaku, ktoré majú pokryť najvačšiu kapacitu dopravy.

Bude v Riu počas olympiády vyčlenený na cestách samostatný jazdný pruh? Ako je to s hustotou dopravy v meste?
Samostatný dopravný pruh momentálne neviem potvrdiť. Hustota dopravy v meste sa odvíja od pracovného času a celkovo sa zhoršuje, no osobne to nepociťujem. Chodím metrom a v južnej zóne na bicykli, zápcham sa vyhýbam, čo sa mi väčšinou darí. Mám však pohyblivú pracovnú dobu a tak si väčšinou viem vybrať kedy, kam a ako ísť. Cariocas, ľudia, ktorí žijú v Riu, radi vtipkujú a problémy v meste nie sú výnimkou: Aha, čo sa stalo… Predstav si, ako to bude vyzerať počas MS vo futbale… A nasleduje výbuch smiechu a uvoľnenie.

Favela v Riu nie je vhodné miesto na nočné... Foto: SITA/AP
Rio de Janeiro Favela v Riu nie je vhodné miesto na nočné prechádzky.

Sú už nejaké odhady, koľko by mala olympiáda 2016 stáť?
Konkrétnym číslam sa všetci zatiaľ vyhýbajú. Podľa posledných správ na túto tému z februára 2013 sa odhady pohybujú na úrovni 9,4 miliardy realov (3,1 miliardy eur), čo je o 68 percent viac, ako bol pôvodný plán, pričom inflácia predstavuje okolo 25 percent.

Magazín Forbes označil vo svojom rebríčku Rio za najšťastnejšie mesto na svete. Čím si to podľa vás vyslúžilo?
Viem, že v podobnom rebríčku, kde Rio vyhralo, sa bral do úvahy kultúrny život, rôzne open air akcie, komerčné centrá a celkovo zábava. Obyvatelia Ria majú radi oddych s ľadovým pivom alebo nápojom caipirinha, brazílskou hudbou a futbalom. Milujú dobré jedlo, radi spievajú, užívajú si pláž a šport – bicykel, plážový volejbal, posilňovňu. Vždy sa nájde nejaký dôvod na zábavu a oslavu. Domáci radi vtipkujú a keďže problémov je veľa, je praktickejšie obrátiť ich na žart. Zmysel pre humor je súčasťou životného štýlu. Cariocas si radi užívajú. Práca je nevyhnutná súčasť života, no životné pohodlie a potreba užívať si voľný čas s rodinou, priateľmi, má veľkú cenu.

Koľko Slovákov momentálne žije v Riu?
Hmm. To by som aj ja rada vedela. Pravdupovediac Slovákov tu veľmi nepoznám. Cez sociálnu sieť viem o dvoch, no osobne sme sa nestretli. Roky tu pôsobil známy slovenský výtvarník Karol Pichler, no žiaľ minulý rok sa presťahoval do Francúzska. Pravidelne sa sem však vracia. Do Ria je ľahké sa zamilovať…

Ditta Dolejšiová
Rodáčka z Bratislavy (36) pôsobí v Brazílii od roku 2007. Od roku 2009 žije v Riu de Janeiro. Pracuje ako konzultantka pre medzinarodné organizácie v oblasti mládeže, neformalného a online vzdelávania. Koordinuje Univerzitu Mládeže, brazílsku neziskovú organizáciu, ktorej cieľom je zlepšiť životné podmienky mladých ľudí v Brazílii prostredníctvom informačných služieb, školenia verejnej správy a mládeže ako aj štátnej politiky pre mladých.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Olympijské hry #Rio de Janeiro