Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Klobučník sa dočkal. Má skvelý slovenský rekord aj semifinále

Tak predsa to vyšlo! Tomáš Klobučník si mohol spokojne zakričať po rozplavbách na 200 m prsia na svetovom šampionáte plavcov v Barcelone.

01.08.2013 20:41
Tomáš Klobučník Foto: ,
Tomáš Klobučník
debata

Rodák z Topoľčian suverénne vyhral svoju rozplavbu a skvelý výsledný čas 2:11,00 min ho posunul do semifinále. Svoj vlastný slovenský rekord vylepšil o 2 sekundy a 10 stotín. Krásne zadosťučinenie za sklamanie zo stovky, kde skončil až na 27. mieste a národný rekord mu odolal.

„Padol mi ťažký kameň zo srdca. Po nevydarenej stovke som sa dostal pod tlak, že niečo nie je v poriadku. Na tréningu som plával veľmi zle a cítil som sa unavený. Stále som sa však snažil myslieť pozitívne. Štvrtkové preteky už boli super, v duchu som sa modlil, nech vydržím,“ uviedol 23-ročný Klobučník pre agentúru SITA.

Na svojej facebookovej prezentácii pridal poďakovanie fanúšikom: "Ďakujem za množstvo správ a telefonátov. Veľmi ste ma potešili. Som šťastný, že sa mi to podarilo. Veľmi ďakujem môjmu rodinnému fanklubu za to, že ma povzbudzovali priamo pri bazéne.”

Na predchádzajúcom svetovom šampionáte plavcov v dlhom bazéne v Šanghaji 2011 by ste slovenského plavca v semifinále márne hľadali. Teraz to zlomil pretekár, ktorý sa od nového roka pripravuje v rakúskom Grazi v silnej medzinárodnej skupine pod vedením Nemca Dirka Langeho a tiež bývalého slovenského reprezentanta Miroslava Machoviča. Tréningovým partnerom Klobučníka je tiež skvelý juhoafrický prsiar Cameron van dr Burgh, ktorý v Barcelone vybojoval zlato na 50 m.

"Na Slovensku je ten jeho výkon ako z ríše snov. Tomáš ním splnil A-limit pre účasť na MS, ktorý mu zabezpečí vrátenie 10% nákladov ako spoluúčasť a financie spojené s prípravou na MS vo výške 1500 eur,“ uviedol reprezentačný manažér Ivan Šulek na stránke Slovenskej plaveckej federácie.

Vo večernom semifinále sa už Klobučník nezlepšil a výkonom 2:11,56 min obsadil celkové 14. miesto. Na osemčlenné finále bolo treba o vyše jeden a pol sekundy lepší čas (2:10,01). Najrýchlejší v semifinále Maďar Dániel Gyurta plával inú ligu – (2:08,50).

Dánka má svetový rekord, Lochte zlato
Svetový šampionát plavcov má po štvrtku už tri svetové rekordy. Dánka Rikke Möllerová-Pedersenová dohmatla vo štvrtkovom semifinále prsiarskej dvojstovky za 2:19,11 min, čím zlepšila doterajšie maximum Američanky Rebeccy Soniovej 2:19,59 z olympiády v Londýne 2012. „Som neopísateľne šťastná, nadšená a teším sa na finále,“ uviedla v prvej reakcii 24-ročná rodáčka z Odense.
Prvú zlatú medailu v metropole Katalánska získal Ryan Lochte. Dvadsaťosemročný Američan suverénne triumfoval na krátkej polohovke časom 1:54,98 min pred Japoncom Kosukem Haginom, ktorý za ním zaostal o 1,31 sekundy. „Na poslednej päťdesiatke sa mi zahmlili okuliare, takže som nevidel, ako sú na tom moji súperi. Len som dúfal, že vediem a udržím si túto pozíciu až k stene,“ uviedol Lochte.
Krauliarsku stovku ovládol tak ako pred dvoma rokmi v Šanghaji Austrálčan James Magnussen pred americkou dvojicou James Feigen, Nathan Adrian. „Boli to skutočne náročné preteky. Nešiel som práve najrýchlejšie, takže vzhľadom na okolnosti som spokojný s víťazstvom,“ komentoval Magnussen. (sita)

debata chyba