Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ťahákom bratislavskej Grand Prix bude aj brazílska exotika

Chcete tip na dobrý relax na najbližšie dni? Odskočte si do bratislavskej Petržalky a vychutnajte si symbiózu jazdcov a koní v pomalom cvale pri prekonávaní rôznych prekážok.

31.07.2013 18:39
Andreas Brenner Foto: ,
Jeden z členov víťazného tímu Nemecka z vlaňajška Andreas Brenner na koni Cronos.
debata

Budú to štyri dni naplnené vrcholnými výkonmi v parkúrovom skákaní. Už 48. ročník jazdeckej Grand Prix CSIO 3* z hľadiska kvality určite nepodlezie latku z minulých rokov. Jazdci zo 17 krajín s celkovým počtom 220 koní sa oddnes do nedele pobijú o víťazstvá v 11 súťažiach na parkúroch s rôznym stupňom obtiažnosti. Vstup pre divákov je voľný.

Tradičnými ťahákmi budú piatkový Pohár národov (13.00) a nedeľňajšia Grand Prix Bratislava (14.00). Tá bude zároveň aj kvalifikáciou na blížiace sa majstrovstvá Európy v dánskom Herningu a tiež budúcoročné Svetové jazdecké hry vo francúzskej Normandii. Divácky atraktívne predstavenie sľubuje aj sobotňajšie Bariérové skákanie (17.00), čiže konský skok do výšky. Na prémiách rozdajú dovedna 118 000 eur.

"Mohli by sme vziať aj viac koní, ale už by sme mali problémy s ich ustajnením a chovom. Chceme, aby tí, čo prídu, sa u nás cítili naozaj komfortne,“ uviedol dlhoročný šéf podujatia Andrej Glatz pre agentúru SITA.

Exotiku, ktorá by mala stáť za to, obstarajú Brazílčania. Krajina samby a kávy bude mať na trávnatom petržalskom kolbisku v areáli Slávie STU absolútnu premiéru, ale hneď bude ašpirovať na triumf v prestížnej tímovej súťaži – Pohári národov.

Brazílsku zostavu tvorí niekoľko medailistov z olympijských hier, Svetových jazdeckých hier či juniorských skokanských šampionátov. Najmä meno Álvaro de Miranda (38) vzbudzuje rešpekt. Rodák zo Sao Paula odjazdil štyri olympijské súťaže a z nich má dve bronzové medaily zo súťaže družstiev.

„Silnú zostavu nominovali aj Francúzi, Rakúšania a Nemci. V Nemecku je náš šport veľmi obľúbený a takmer 80 percent súčasných špičkových jazdcov z tejto krajiny má za sebou aj súťaže na bratislavskom podujatí,“ pripomenul Andrej Glatz.

Slovensko ako organizátorská krajina môže nominovať až 23 svojich zástupcov. Päťku jazdcov, z ktorej vzíde štvorica pre Pohár národov, tvoria Monika Noskovičová, Monika Štangelová, Radoslav Šillo, Andrej Hollý a Bronislav Chudyba.

„Naši jazdci si momentálne udržujú dobrú výkonnosť a majú chuť predviesť sa doma v špičkovej forme. Aspoň takej ako na júlovom Pohári národov v Budapešti, kde v kvalitnej konkurencii 14 tímov skončili na výbornom 4. mieste,“ cituje SITA šéfa skokovej komisie Slovenskej jazdeckej federácie Zdena Kuchára.

Program v Bratislave
štvrtok 1. augusta: 10.00 h Cena firmy A-Briliant – Small Tour, 13.00 Cena RTVS – Middle Tour, 16.00 Cena firmy Akzent Media – prvá kvalifikácia do Grand Prix – Big Tour, piatok 2. augusta: 10.00 Cena firmy J&T – Small Tour, 13.00 Furusiyya FEI Nations Cup 3* of Slovakia – druhá kvalifikácia do Grand Prix, sobota 3. augusta: 10.00 Cena firmy Respect Slovakia – finále Small Tour, 13.00 Cena Tatra banky – Middle Tour, 15.00 Cena firmy Grafobal Group – Big Tour, 17.00 Cena Rádia Expres v skoku do výšky), nedeľa 4. augusta: 11.00 Little Prix Bratislava – Cena firmy Allianz-SP, 14.00 FEI World Cup – Mercedes-Benz GP Bratislava.

debata chyba