Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koľko zlatých získa v Barcelone Franklinová? Môže aj osem

Osem zlatých medailí na vrcholnom podujatí si zatiaľ vyplával iba jeden smrteľník - Američan Michael Phelps na olympijských hrách v roku 2008 v Pekingu. Zmeniť to môže jeho krajanka Missy Franklinová.

27.07.2013 08:00
Missy Franklinová Foto: ,
Missy Franklinová.
debata

Na svetovom šampionáte bazénových plavcov v Barcelone sa prihlásila do ôsmich disciplín a vo všetkých si trúfa zvíťaziť. Osemnásťročná študentka z Kalifornie sa predstaví na 100 a 200 m voľný spôsob, všetkých troch znakárskych vzdialenostiach a tiež v troch štafetách. Prvý raz skočí do vody už v nedeľu, keď sa budú rozdávať medaily aj v ženskej krauliarskej štafete na 4× 100 m.

"Tento šampionát bude aj mojou rozlúčkou s trénerom Toddom Schmitzom. Venoval sa mi 11 rokov a naučil ma z plávania všetko. Aj preto chcem, aby som dosiahla čo najviac víťazstiev,“ podotkla štvornásobná olympijská šampiónka z Londýna pre USA Today.

Plavecký fenomén Phelps sa bude už len z hľadiska multifunkčného športového komplexu Palau Sant Jordi dívať na výkony najlepších plavcov sveta. Kto prevezme žezlo po najúspešnejšom olympionikovi histórie? Okrem spomenutej Franklinovej sa zber medailí očakáva aj od ďalších Američanov Ryana Lochteho a Nathana Adriana, Austrálčana Jamesa Magnussena či Francúzov Yannicka Agnela a Florenta Manaudoua. Najúspešnejší pred dvoma rokmi v Šanghaji bol Lochte s piatimi zlatými a jednou bronzovou medailou. V Barcelone si naložil porciu štyroch individuálnych disciplín a dvoch štafiet.

"Pôvodne som nechcel až toľko štartov, ale som športovec, tak pôjdem do toho,“ priznal pretekár, ktorý ako prvý prekonal svetový rekord po návrate k starým, technologicky nevylepšeným plavkám.

Slovensko bude v barcelonskom bazéne reprezentovať poltucet plavcov, ktorí splnili B-limity pre účasť na MS. Lídrami podľa dosiahnutých výsledkov v sezóne by mali byť prsiar Tomáš Klobučník a krauliarka či motýľkarka Katarína Listopadová. Ďalšiu štvoricu tvoria Richard Nagy, Michal Navara, Marek Botík a Zuzana Mimovičová. Ak sa niektorému zo Slovákov podarí postúpiť aspoň do semifinále, bude to úspech. Pred dvoma rokmi v Šanghaji to nevyšlo ani jednému.

„Najväčšie nádeje vkladám do Tomáša s Katkou, ktorí by mohli splniť aj ostrejšie limity. Dúfam, že ostatní zaplávajú aspoň osobné rekordy. Škoda, že nám zo zdravotných či študijných dôvodov vypadli viacerí reprezentanti – Smolenová, Filová či Syllabová,“ uviedla pre agentúru SITA prezidentka Slovenskej plaveckej federácie Irena Adámková.

debata chyba