Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Phelps je pánom svojho času. Hrá golf a vstáva, kedy chce

Pred necelým mesiacom oslávil 28. narodeniny a čochvíľa uplynie rok odvtedy, čo sám seba poslal do plaveckého dôchodku.

26.07.2013 08:00
Michael Phelps, Londýn Foto:
Michael Phelps počas tréningu v Londýne.
debata

Možno trochu skoro pre športovca, ale Michael Phelps mal na svoje rozhodnutie plný nárok. Z olympijského bazéna vylovil tento Američan 22 medailí, z toho 18 zlatých a stal sa najúspešnejším olympionikom športovej histórie. Keď k tomu pridáme dovedna 71 medailí zo svetových podujatí v dlhom bazéne a desiatky prekonaných svetových rekordov, nečudo, že nechcel pokračovať. Nebolo toho veľa, na čo by vo svojej famóznej kariére nedosiahol.

"Už ma nebaví pozerať sa na čierne čiary na dne bazéna a pilovať obrátky štyri hodiny denne,“ vravel pred rokom v Londýne, keď sa lúčil. "Chcem žiť normálny život bez toho, aby som sa musel permanentne stresovať, či stihnem tréning,“ dodal plavec z Baltimore s prezývkou Lietajúca ryba.

Bývalí súperi ho hecujú na návrat

Čo sa po necelom roku zmenilo? Možno veľa, ale najskôr nič. Phelps zo všetkých strán počúva, že jeho návrat je len otázkou času, napriek tomu zostáva ľadovo pokojný. Stretáva sa s priateľmi, hrá golf štyri razy do týždňa, venuje sa svojej nadácii na podporu zdravého životného štýlu a najmä nemyslí na plavecký tréning. Na práve prebiehajúcom svetovom šampionáte plavcov v Barcelone ho síce môžeme zbadať, ale iba v lóži jeho sponzora, resp. pri preberaní ceny Medzinárodnej plaveckej federácie.

"Všetci vieme, že on sa jedného dňa vráti. Som si istý, že to tak bude. Je mladý a roky bol zvyknutý na tréningovú drinu,“ mieni jeho veľký súper Ryan Lochte. Aj ďalší bývalý americký olympionik Rowdy Gaines očakáva Phelpsov súťažný návrat. A to najneskôr na OH 2016 v Riu de Janeiro.

"Nemôžete veriť všetkému, čo nájdete v novinách alebo si pozriete v televízii,“ reagoval na tieto slová Phelps. "Plávanie ma napĺňalo dlhý čas, ale tomu je už koniec. Teraz si užívam život naplno, nikdy som necítil takú vnútornú slobodu. Ráno vstávam, kedy chcem a počas dňa robím, čo chcem,“ vravel pred mesiacom reportérovi The Baltimore Sun.

Plavecký superman si nedávno zahral golf s členom hokejovej siene slávy Mariom Lemieuxom. Bývalý ťahúň Pittsburghu sa ho údajne spýtal, či neuvažuje nad návratom. Phelps sa pri odpovedi rýchlo vynašiel. "A ty sa nemieniš postaviť na korčule a odohrať ešte jednu sezónu?“

Takto učí Win McMurryová Michaela Phelpsa hrať... Foto: SITA/AP, Gerald Herbert
Win McMurryová Takto učí Win McMurryová Michaela Phelpsa hrať golf.

Blonďatý talizman menom Win

Po poslednom rekordnom predstavení v londýnskom bazéne sa po boku Phelpsa vystriedalo niekoľko fešných mladých dám. "Väčšina z nich chcela využiť svoj vzťah s najväčšou športovou celebritou na napredovanie vo svojej kariére a tak aj dopadli,“ píše Daily Mail.

Najnovší Phelpsov objav je však veľmi zaujímavý. Win McMurryová má 28 rokov, blond vlasy a pri svojom mene vizitku reportérka, producentka, modelka a herečka. Práve Win zaznamenáva ako reportérka The Golf Channel Michaelovi pokusy o čo najprecíznejšie odpaly na golfových greenoch a vo všeobecnosti je považovaná za najkrajšiu dámu tohto športu.

"Je to môj krásny talizman,“ povedal Phelps o svojej priateľke na nedávnom odovzdávaní prestížnych cien ESPY Awards na červenom koberci v Los Angeles, kde ho vyhlásili za najlepšieho olympionika histórie.

debata chyba