Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vodácki šampióni píšu premiérovi. Stratili partnera

Roky sa zvykli najmä chváliť (mali čím), teraz lamentujú. Vodný slalom, medailovo najúspešnejší slovenský šport na olympijských hrách, sa musí v najbližšom období výrazne uskromniť.

17.04.2013 18:50
Hochschornerovci Foto:
Peter a Pavol Hochschornerovci.
debata (5)

Slovenský zväz kanoistiky na divokej vode dostane podľa nového systému rozdeľovania menej peňazí zo štátnych zdrojov a navyše prišiel po ôsmich rokoch o kľúčového reklamného partnera.

Slovenský plynárenský priemysel poskytol vodákom ročne 300-tisíc eur. Logo spoločnosti nosili na helme či lodi najväčšie slovenské hviezdy, bol partnerom reprezentácie i medzinárodných podujatí na kanáli v Čunove. „Dozvedeli sme sa to začiatkom apríla a zohnať teraz náhradu je prakticky nemožné,“ komentoval generálny manažér zväzu Richard Galovič.

K téme sa vyjadril aj Peter Hochschorner, s bratom Pavlom trojnásobný olympijský víťaz a držiteľ bronzu z lanskej olympiády v Londýne. „Vieme, že v spoločnosti došlo k zmene majiteľov, ale keďže väčšinovým vlastníkom je štát, napísali sme aj s Michalom Martikánom list premiérovi so žiadosťou o pomoc.“

„V súčasnosti prehodnocujeme možné formy spolupráce v oblasti sponzoringu a podpory verejnoprospešných aktivít. SPP patrí k najväčším firemným sponzorom a filantropom. V roku 2013 plánujeme vynaložiť na verejnoprospešné aktivity viac ako 3,5 milióna eur,“ reagoval hovorca SPP Peter Bednár.

Zo zdrojov ministerstva školstva dostali vodáci v porovnaní s vlaňajškom o 60-tisíc eur menej. Nový kľúč, podľa ktorého sa rozdeľujú peniaze športovým zväzom, odsunul vodný slalom v rebríčku športov až na pätnáste miesto. Vzorec bral do úvahy dosiahnuté úspechy a popularitu športu (na základe prieskumu verejnej mienky a výskytu v médiách).

„Nechcem sa nikoho dotknúť, ale tento rebríček neodráža realitu. Nechápem, prečo z peňazí daňových poplatníkov dotujeme osemdesiat športových odvetví. Medzi nimi aj také, v akých máme reprezentantov, o ktorých ani netušíme.“ A to ešte vodných slalomárov zachránila klauzula, že zväz môže dostať maximálne o desať percent menej prostriedkov než minulý rok.

Čo to pre vodákov znamená v praxi? Zväz bol nútený zatiaľ zrušiť realizačný tím juniorov a nepredĺžil zmluvu ani s trénermi Petrom Hochschornerom starším a Jozefom Martikánom (zväz im platil za ich aktivitu počas reprezentačných akcií, inak sú zamestnancami rezortných stredísk).

Otázne je konanie finále Svetového pohára v Čunove. Náklady na jeho organizáciu predstavujú 120 000 eur. „Ešte šťastie, že tohtoročné vrcholy nie sú v zámorí, ale u susedov. Majstrovstvá sveta v Prahe, Európy v Krakove a juniorský šampionát usporiadame doma v Liptovskom Mikuláši,“ dodal šéf zväzu Ivan Cibák.

5 debata chyba