Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelý Sagan! V Belgicku prevalcoval súperov. Oslavoval na zadnom kolese

Slovenský cyklista Peter Sagan sa stal víťazom nedeľňajšej klasiky Gent - Wevelgem v Belgicku.

24.03.2013 17:27 , aktualizované: 19:10
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (10)

Jazdec tímu Cannondale sa v záverečných metroch odpútal od vedúcej skupiny a do cieľa prišiel s 28-sekundovým náskokom pred druhým Borutom Božičom z Astany. Dvadsaťtriročný Žilinčan sa do tretice dočkal víťazstva na tohtoročných jednodňových pretekoch, predtým skončil druhý na Miláno – San Remo a E3 Harelbeke. Sagan sa triumfom udržal v čele rebríčka Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI), na konte má 232 bodov.

Sagan sa dostal spolu s tímovým kolegom Maciejom Bodnarom do 13-členného úniku vyprovokovanom Rakúšanom Heinrichom Hausslerom (IAM) asi 60 km pred cieľom a až takmer do konca si skupina udržovala viac ako minútový náskok.

Saganov víťazný dojazd do cieľa

Pelotón sa v závere rýchlo približoval, v posledných piatich kilometroch zaostával už len o 30 sekúnd. Štyri kilometre do cieľa Sagan zaútočil a získal 12-sekundový náskok. Do posledného kilometra slovenský reprezentant vchádzal so 17 sekundami k dobru a tešil sa zo zaslúženého víťazstva tradičnou jazdou na zadnom kolese.

„Nechcel som čakať na šprint, keďže súperi sa spoliehali, že budeme bojovať v ňom. Cítil som sa veľmi dobre a silný, preto som to skúsil. Útok bol pre mňa asi najlepšie rozhodnutie, aby som predišiel zbytočným a nečakaným prekvapeniam. Tieto preteky možno nemajú takú slávnu históriu ako Miláno – San Remo, Okolo Flámska či Paríž – Roubaix, ale dosiahol som na nich svoje prvé víťazstvo na klasike a som na to patrične hrdý,“ povedal podľa dhnet.be v cieli Sagan.

Výsledky – cyklistické preteky Gent – Wevelgem (190 km):
1. Peter Sagan (SR) Cannondale 4:29:10 h, 2. Borut Božič (Slovin.) Astana, 3. Greg Van Avermaet (Belg.) BMC, 4. Heinrich Haussler (Rak.) IAM, 5. Juan Antonio Flecha Giannoni (Šp.) Vacansoleil-DCM, 6. Matthieu Ladagnous (Fr.) FDJ – všetci +28 s…Martin Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step nedokončil.

10 debata chyba