Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hámor zaútočí na jedenástu 8-tisícovku. Ak zaplní kasu

Presne o mesiac by sa malo začať ďalšie veľké horolezecké dobrodružstvo. Peter Hámor vyrazí do Himalájí, kde zaútočí už na svoju jedenástu osemtisícovku.

14.02.2013 12:00
Hámor Foto:
Peter Hámor (vľavo) so svojím spolulezcom Horiom Colibasanuom pod Kančendžongou.
debata (4)

Škrt cez rozpočet mu môže urobiť ešte nedostatok finančných prostriedkov. „Na účte na najbližšiu expedíciu mám zatiaľ menej peňazí, ako by som nevyhnutne potreboval. Zháňať ich v tomto období nie je vôbec jednoduché. Verím však, že nakoniec sa mi ich podarí dať dokopy a v polovici marca vyrazím,“ verí popradský horolezec, ktorý má už rezervované letenky do Káthmandú.

Hámor dobyl vlani dve osemtisícovky, tretí a druhý najvyšší vrch planéty – Kandžendžongu a K2, čím zaokrúhlil počet úspešných výstupov na desať. Dovedna stál už jedenásťkrát na osemtisícovke, lebo Annapurnu zvládol ako jediný horolezec na svete dva razy. Zostali mu len štyri a z nich má v pláne zvládnuť túto jar Lhoce (8516 m). „Rád by som si splnil ďalší rest z minulosti,“ pripomína Popradčan.

Na Lhoce sa pokúsil vystúpiť už na svojej vôbec prvej himalájskej expedícii v roku 1996, lenže nebola úspešná. Štvrtý najvyšší kopec mu vtedy odolal. Hámora a jeho vtedajšieho spolulezca Vladimíra Zboju zastavilo viac ako tisíc metrov pod vrcholom zlé počasie a padajúce lavíny. Pred tohtoročným útokom, ktorý naplánoval na máj, by sa chcel aklimatizovať na Pumori, himalájskej hore, ktorá leží medzi Nepálom a Tibetom. Meria 7161 metrov.

„Aj keď to nie je osemtisícovka, ale je horolezecky veľmi zaujímavá a krásna a platí o nej to isté čo o Lhoce. Na jej vrchol som sa už tiež pokúšal neúspešne vyliezť,“ dodáva 48-ročný horolezec.

Peter Hámor živý a zdravý po minuloročnom... Foto: Archív Petra Hámora
Peter Hámor, horolezec Peter Hámor živý a zdravý po minuloročnom úspešnom výstupe na Kančendžongu.

Jeho parťákom by mal byť podobne ako vlani Rumun Horia Colibasanu a dodáva, že by sa k nim pridali asi aj ich starí známi Španieli Jorge Egocheaga a Martin Ramos. Podieľali by sa tiež na poplatkoch, ktoré sú spojené s výstupom.

Hámor myslí v kútiku duše stále aj na Šiša Pangmu. „Dostať sa pod ňu je veľmi komplikované, vopred sa tento výstup nedá naplánovať. V jej prípade by Číňania museli otvoriť Tibet, čo sa deje v posledných rokoch len sporadicky,“ vysvetlil.

Dodáva, že keby mal šťastie, dosť peňazí a naskytla by sa mu šanca dostať sa pod Šiša Pangmu, mimochodom, najnižšiu zo štrnástich osemtisícoviek, určite by ju využil.

„Zúžitkoval by som aklimatizáciu, zmenil by som plán a operatívne sa pokúsil zorganizovať všetko potrebné priamo na mieste. Obetoval by som aj oddych po expedícii, lebo Šiša Pangma sa naozaj stala v tomto období veľkým problémom. Už sme mali v nedávnej minulosti aj letenky a dokonca aj víza, ale zo dňa na deň nám ich Číňania zrušili,“ pripomenul Peter Hámor.

Slovenský rekordér v počte zdolaných osemtisícoviek nevystúpil doteraz okrem Lhoce a Šiša Pangmy ani na Manaslu a Dhaulágirí.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba