Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

USADA: Líšky strážia kurníky. Prípad Armstronga chcela UCI ututlať

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) spravila, čo bolo v jej silách, aby zmarila vyšetrovanie dopingového prípadu Lancea Armstronga.

31.01.2013 12:46
Tygard Foto: ,
Travis Tygart.
debata

Na mimoriadnom zasadnutí športovej komisie nemeckého Bundestagu to v stredu povedal Travis Tygart, výkonný riaditeľ Antidopingovej agentúry USA (USADA), ktorá má najväčšiu zásluhu na odhalení a potrestaní bývalého amerického cyklistu.

„UCI sa všemožne usilovala brániť nám v našej snahe zistiť pravdu,“ povedal Tygart, podľa ktorého UCI stále pokračuje v „nezodpovednom pokuse dosiahnuť také zavŕšenie kauzy, ktoré by vyhovovalo jej záujmom“.

Američan považuje postup UCI za ďalší dôkaz o potrebe nezávislých antidopingových autorít, ktorým nebránia pri výkone spravodlivosti žiadne konflikty záujmov. „Bol som šokovaný, keď som zistil, že dopingové prípady v Nemecku riešia športové federácie. Líšky strážia kurníky,“ vyhlásil Tygart.

UCI síce v októbri potvrdila doživotný dištanc pre Armstronga, anulovala všetky jeho výsledky dosiahnuté od 1. augusta 1998 a zriadila nezávislú vyšetrovaciu komisiu, ale tento týždeň ju rozpustila.

debata chyba