Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Strieborní hokejisti sú po desiatich rokoch opäť na tróne

Najúspešnejším kolektívom roka 2012 na Slovensku sa stala mužská hokejová reprezentácia. Na tróne už v tejto ankete figurovala štyrikrát, naposledy pred desiatimi rokmi (predtým aj v rokoch 1994, 1995 a 2000). Zverenci českého kormidelníka Vladimíra Vůjtka mimoriadnym a nečakaným úspechom - ziskom striebra na majstrovstvách sveta výrazne uľahčili úlohu hlasujúcim v ankete.

21.12.2012 22:10
hokejisti, snp Foto:
Strieborné oslavy slovenských hokejistov.
debata (1)

„Na svetovom šampionáte sa nám podarilo splniť sen. Chlapci dokázali zabojovať o miestenku na olympiádu a postúpili do finále MS. Celá minulá sezóna bola veľmi pozitívna, lebo sme vyhrali dva turnaje z troch,“ povedal prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igor Nemeček.

Prvou previerkou hokejovej reprezentácie v roku 2012 bol februárový turnaj v Bielorusku, pred ktorým mal tréner Vůjtek veľké problémy poskladať tím. Z rôznych dôvodov sa mu ospravedlnilo až pätnásť hráčov, no ani to nezastavilo slovenský výber na ceste za prvenstvom. V modernej Minsk Arene pred viac ako 10-tisíc divákmi Slováci zdolali domácich Bielorusov 5:1, do finále sa prebojovali triumfom nad Švajčiarskom 3:1. V apríli čakalo na slovenský tím až osem prípravných duelov pred majstrovstvami sveta, tie sa im však príliš nevydarili.

Záverečnú fázu prípravu začali v Košiciach prehrami s Dánskom (1:3 a 3:4 po sam. nájazdoch), v Jaroslavli dvakrát nestačili na domácich Rusov (1:2 po sam. nájazdoch a 2:3) a nasledovali neúspešné výsledky s Českom (1:3 v Praha a 2:3 po sam. nájazdoch v Bratislave). Siedmou prehrou v sérii bol neúspech na bratislavskom turnaji Škoda Cup s Nórskom (4:5 po sam. nájazdoch), ktorý Slováci čiastočne odčinili víťazstvom 5:4 po samostatných nájazdoch v súboji proti Nemecku.

Aj napriek výsledkovo nevydarenému prípravnému obdobiu a skepse z viacerých strán kouč slovenského výberu pred MS svojim zverencom bezvýhradne dôveroval. „Najväčšia sila nášho tímu je v kolektíve a v disciplíne. Som presvedčený, že toto mužstvo odovzdá maximálny výkon a urobí všetko pre to, aby uspelo,“ prezradil 65-ročný rodák z Klimkovíc pred odletom do Fínska. Ako sa počas nasledujúcich troch týždňov ukázalo, dôvera to bola oprávnená.

Majstrovstvá sveta sa nezačali pre Slovákov ideálne, za dva dni prehrali o jeden gól s Kanadou (2:3) aj domácim Fínskom (0:1). „V prvých dvoch dueloch sme nečakali zázraky. Vedeli sme, že hráme proti vynikajúcim tímom. Verili sme však a najmä proti domácim sme boli blízko k tomu, aby sme získali nejaký bod,“ povedal po neúspešnom súboji s Fínmi tréner Vladimír Vůjtek, ktorý v tom okamihu nemohol tušiť, že jeho tím onedlho naštartuje úspešnú víťaznú sériu. Začal ju úspech nad výberom USA 4:2, pokračovali víťazstvá nad Kazachstanom (4:2), Bieloruskom (5:1) a Švajčiarskom (1:0). Pred posledným zápasom v základnej skupine proti Francúzsku bol na dosah hlavný cieľ – priamy postup na ZOH 2014 v Soči bez nutnosti absolvovať kvalifikačný turnaj. O tesnom víťazstve 5:4, olympijskej miestenke a štvrťfinále MS rozhodli dva góly Branka Radivojeviča v III. tretine.

Slováci, ktorým splnením hlavnej úlohy spadla ťarcha z ramien, nemienili ukončiť spanilú jazdu, čo potvrdili štvrťfinálovým vyradením vysokofavorizovanej Kanady (4:3) v deň 65. narodenín svojho vodcu. „Krajší darček som za celých 65 rokov ešte nedostal,“ zneli slová Vladimír Vůjtka po prieniku medzi štyri najlepšie mužstvá šampionátu. Ani to nebolo zo strany slovenského výberu všetko, pretože dva presné zásahy Miroslava Šatana a gólová „poistka“ Libora Hudáčka v súboji proti Česku (3:1) znamenali účasť vo finále a istotu cenného kovu. 

Po siedmich víťazstvách bez prerušenia síce reprezentanti SR neuspeli v súboji o zlato, ale ani prehra 2:6 s Ruskom neznížila silu medailového zisku po deväťročnom pôste. Neovplyvnilo to ani eufóriu slovenských fanúšikov, ktorí „svojich hrdinov“ vítali po návrate domov v hojnom počte. „Sami sme nehľadeli tak vysoko a od začiatku hovorili, že náš cieľ je štvrťfinále a postup na ZOH 2014 v Soči. Podarila sa nám taká nadstavba. Po finálovom zápase sme boli trochu nesvoji, pretože sme nevedeli, či sa máme tešiť z medaily, alebo byť smutní pre prehru. Rýchlo to však prešlo, pretože striebro pre tento tím je fantastické,“ zneli prvé slová trénera Vůjtka po skončení úspešných MS.

Všetci hráči si zisk striebra v Helsinkách 2012 dosýta vychutnali, radosť s fanúšikmi nemala konca. „Je to už deväť rokov, čo som absolvoval podobnú oslavu. Človek vidí na tvárach ľudí veľké potešenie. Je skvelé, že hokej je fenomén, ktorý spája Slovákov dokopy,“ zneli slová jedného z lídrov tímu Miroslava Šatana.

Po vynikajúcom úspechu nasledovala takmer polročná reprezentačná pauza, kalendárny rok 2012 ukončili Slováci dvojicou turnajov – v nemeckom Mníchove skončili tretí a vo švajčiarskej Arose druhí.

1 debata chyba