Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najväčší škandál! Armstronga odhalili ako klamára a tyrana

Ohlasy európskych médií na posledné odhalenia Americkej antidopingovej agentúry (USADA) v súvislosti s vyšetrovaním dopingu cyklistu Lance Armstronga:

11.10.2012 15:07
Lance Armstrong Foto:
Lance Armstrong.
debata (20)

Ohlasy médií na aféru Lanca Armstronga:

Daily Mail (V. Brit): „Potvrdené: Armstrong si myslel, že je nedotknuteľný. Dnes ho odhalili ako tyrana, klamára a sériového užívateľa zakázaných prostriedkov.“

Daily Telegraph (V. Brit.): „Najväčší dopingový škandál v histórii.“

The Sun (V. Brit.): „Šokujúce odhalenia. Armstrong nebol najčistejší.“

Gazzetta dello Sport (V. Brit.): „Existujú dôkazy, že Armstrong mal za nechtami špinu. Niečo podobné dopingový systém nikdy nevidel.“

L´Equipe (Fr.): „Koniec. Game Over.“

De Volkskrant (Hol.): "Armstrong riadil naprepracovanejší dopingový systém v histórii.!

El País (Šp.): Armstrongovo veľké klamstvo na tisícke strán."

Armstrong vyžadoval doping aj od kolegov

Americký cyklista Lance Armstrong a jeho tím US Postal mali v minulosti najprepracovanejší dopingový systém v histórii športu. Vo svojich dokumentoch to tvrdí Americká antidopingová agentúra (USADA). Závery vyšetrovania majú viac ako 1000 strán a USADA ich už poslala Medzinárodnej cyklistickej únii (UCI) i Medzinárodnej triatlonovej únii (ITU).

5. Lance Armstrong Foto: SITA, AP
Lance Armstrong 5. Lance Armstrong

Lance Armstrong.

Spis sa opiera o svedectvá 11 bývalých cyklistov US Postal a ďalších 15 ľudí. Armstrong podľa správy USADA v rokoch 1998 až 2010 systematicky dopoval a mal prepracovaný systém ako sa vyhýbať kontrolám a za pomoci lekárov časovať nedovolenú podporu. Podľa dokumentu využíval EPO, kortizón, testosterón, rastový hormón HGH či krvný doping. K týmto praktikám nabádal i nútil aj tímových kolegov. Tylera Hamiltona napadol v reštaurácii, keď chcel prezradiť niektoré detaily systému. „Jeho okolie bolo zamorené dopingom,“ píše sa v správe.

„Už krátko po podpise kontraktu som zistil, že realita cyklistického sveta je iná ako tá, o ktorej som sníval. Doping bol epidémiou v cyklistike. Dlho ma presviedčali, nútili, napokon som prekročil hranicu a dopoval som,“ priznal bývalý kolega Armstronga v US Postal Michael Barry.

Armstrong sa neustále bránil voči obvineniam z dopingu tvrdením, že absolvoval viac ako 500 kontrol a ani jedna nebola pozitívna. USADA tento počet odmieta a hovorí o polovičnom množstve. Armstrongovi sa vraj s pomocou UCI podarilo ututlať jeden test s pozitívnym výsledkom na pretekoch Okolo Švajčiarska a zostal mu čistý register. V ďalšom prípade lekár tímu Luis García del Moral dodatočne vyplnil falošný predpis, referuje Americká antidopingová agentúra.

   

Za celým systémom okolo Armstronga stál podľa USADA taliansky lekár Michele Ferrari, s ktorým cyklista spolupracoval a na účet mu poslal viac ako milión dolárov. Armstrong systematicky dopoval od návratu po liečbe rakoviny semenníkov v roku 1998, uvádza sa v spise aj s dôvetkom, že spolupráca Texasana s Ferrarim sa začala ešte pred diagnostikovaním choroby v roku 1996. Špecifikácia hovorí, že Armstrong posielal finančné prostriedky do švajčiarskej banky, kde mala jedna z Ferrariho spoločností účet. USADA pripojila aj presný rozpis transakcií medzi cyklistom a lekárom.

Proti Armstrongovi svedčili aj George Hincapie, Christian Vande Velde, Tom Danielson, David Zabriskie, Michael Barry, Tyler Hamilton, Frankie Andreu, Floyd Landis, Stephen Swart a Jonathan Vaughters. Aktívnymi jazdcami sú Vande Velde, Leipheimer, Danielson a Zabriskie, ktorým USADA výmenou za priznanie dala šesťmesačný dištanc od 1. septembra 2012 do 1. marca 2013. Rovnako postupovala aj voči Barrymu a Hincapiemu, ktorý nedávno ukončili kariéru. Navyše, všetkým cyklistom anulovala výsledky od 31. mája 2004 do 31. júla 2006.

Tyler Hamilton. Foto: SITA
Tyler Hamilton Tyler Hamilton.

Proti Lancovi Armstrongovi vypovedel aj jeho krajan a niekdajší tímový kolega Tyler Hamilton.

Armstrongovi právnici sú zatiaľ zdržanliví. Ani samotný cyklista nekomentoval v stredu dôkazy, ktoré zverejnila USADA. Podľa správy na sociálnej sieti Twitter strávil večer s rodinou. Už v auguste vzdal boj s USADA a odmietol sa ďalej brániť proti vzneseným obvineniam. USADA mu následne odobrala všetky triumfy z Tour de France i všetky ďalšie úspechy z rokov 1999 až 2005. Armstrong už vlani ukončil svoju aktívnu kariéru, v ostatných mesiacoch sa venoval triatlonu. Okrem Armstronga čelí obvineniam aj manažér tímu americkej hviezdy Johan Bruyneel. Belgická cyklistická federácia už odovzdala podnet na manažéra federálnym vyšetrovateľom.

20 debata chyba