Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan sa hneval na chybu v závere. Preteky bez efektu, tvrdí

Peter Sagan prefrčal cieľom, takmer ani poriadne nepribrzdil a zmizol za dverami tímového autobusu Liquigasu, ktorý sa stal na cyklistickom svetovom šampionáte útočišťom pre všetkých slovenských reprezentantov. Trvalo mu asi polhodinu, keď z neho zasa vystúpil. Už osprchovaný, prezlečený, ale stále trochu napálený.

23.09.2012 19:51
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan.
debata (12)

„Boli to možno pekné preteky, ale bez efektu,“ začal hodnotenie. „Som na seba nahnevaný urobil som dosť veľkú chybu. S mojím výsledkom nie som spokojný.“

Žilinský rodák štartoval na svetovom šampionáte medzi elitou len druhý raz. Vlani v premiére obsadil v Kodani dvanáste miesto. Tento výsledok je aj po nedeli najlepším umiestením slovenského cyklistu na majstrovstvách sveta v kategórii elity. Na tohtoročnom podujatí, ktoré vyvrcholilo v nedeľu najsledovanejšími pretekmi profesionálov, skončil štrnásty.

V cyklistickom maratóne, ktorý trval 269 kilometrov a vyše šesť hodín, bolo najnepríjemnejšie stúpanie na Cauberg, ktoré viedlo takmer do cieľa a cyklisti ho absolvovali desaťkrát. „Cítil som sa prekvapujúco celkom dobre, myslel som si, že to bude horšie. Nemal som krízu. Keď v jednej fáze pretekov ušla 27-členná skupina a mala už minútový náskok, nastúpili sme viacerí v Caulbergu a pokúsili sme sa ju dostihnúť. Táto akcia ma stála dosť síl. Iné mi však neostávalo, nemáme početný silný tím, nemôžem príliš vysoko vyskakovať,“ približoval Peter Sagan.

Nakoniec bojoval do posledných metrov o popredné umiestenie a potvrdil, že patrí medzi svetovú špičku. V strhujúcich pretekoch, ktoré najmä v závere nadchli divákov, zaostal za víťazným Belgičanom Philippe Gilbertom len o päť sekúnd. „Majstrovstvách sveta sú aj veľkou lotériou. Treba dosť veľa riskovať, nehrnúť sa do každého úniku. Tentoraz som to chcel mať čo najviac pod kontrolou a v závere som už nedokázal odísť s Gilbertom,“ pokračoval Sagan.

Záverečné metre popísal 22-ročný cyklista slovami: „V poslednom okruhu som mal celkom dobrú pozíciu. Tesne pred cieľom sme boli viacerí v lajne, čakal som, nechcel som rozbiehať špurt ostatným. V záverečných 150 metrov sa objavil odrazu vpredu Voeckler a ešte nejakí iní pretekári, zavreli ma a sprava začali špurtovať ostatní. Nedostal som sa k záverečnému útoku. Keby som nezaváhal, mohol som špurtovať o štvrté miesto a najhoršie skončiť piaty.“

Vyše dvestočlenný pelotón po 108 úvodných kilometroch nabehol na okruh, ktorý meral 16,1 km a absolvoval ho desaťkrát (279). Na štart sa postavilo šesť Slovákov, ale postupne zosadali z bicykla. Preteky dokončil okrem Petra Sagana len Matej Jurčo s bezmála deväťminútovou stratou (91.).

Mladší z bratov Saganovcov podal dobrý a taktický výkon, udržal sa po viacerých zmenách v takmer tridsaťčlennej skupine, ktorá jazdila vpredu v záverečnom okruhu. Vynikajúco v nej jazdili štyria Belgičania, ale napríklad aj traja Španieli. Dlho sa vpredu držal aj Contador, no nakoniec tempu nestačil a do cieľa finišoval už v ďalšej skupine s takmer minútovou stratou (38.).
Necelé tri kilometre sa odpútal od ostatných Belgičan Gilbert, ktorý vyštartoval ako motorka a nik ho už nedostihol. Za ním sa vydali Nór Boasson a Španiel Valverde a v takomto poradí prešli cieľom.

„Belgičania urobili preteky, stále naplno ťahali. Myslím si, že zlato majú zaslúžene,“ zdôraznil Peter Sagan.

Jurčo: Škoda, že sme nevydržali so Saganom do konca

Teraz je to už len na Saganovi," prehodil Peter Velits, keď necelých 50 kilometrov pred cieľom zosadol z bicykla a nedokončil preteky elity na majstrovstvách sveta v holandskej provincii Limburg. Na štarte v Maastrichte (cieľ vo Valkenburgu) stáli až šiesti slovenskí cyklisti, Peter Velits predčasne skončil ako štvrtý z nich. V tom čase mal už Matej Jurčo na najlepších veľkú stratu a vpredu húževnato bojoval len Peter Sagan. Petra postihol podobný osud ako jeho brata Martina. Ten krátko po prejdení polovice pretekov, skončil ako prvý zo Slovákov. „Už po pätnástich kilometrov som dostal defekt. Odvtedy som mal problémy s reťazou a prevodmi, až som napokon musel vymeniť bicykel. Stratil som veľa času, skupina mi ušla,“ vysvetlil dôvod svojho predčasného odstúpenia. Boli to jeho piate preteky medzi elitou, tri predchádzajúce dokončil. Technické problémy mal aj jeho brat. Tiež najprv menil koleso a potom celý bicykel. „Zlyhala technika, hoci to vyzerá dosť čudne. Je to však realita a nedá sa s tým nič robiť,“ komentoval Peter, ktorý šampionát začal skvele – pred týždňom bol členom víťazného klubového tímu v časovke. Okrem dvojičiek nedokončil ani starší Petrov brat Juraj Sagan a ani Maroš Kováč. Prvý štartoval na prvom šampionáte v najsilnejšom pelotóne, Kováč sa zúčastnil na štvrtých pretekoch, ani raz však nedošiel až do cieľa. Okrem Petra Sagana klasifikovali v cieli už len Mateja Jurča. „Som spokojný len stým, že som došiel do cieľa. Tempo bolo vysoké od začiatku, ale s pribúdajúcimi minútami sa ešte zvyšovalo. Postupne opadávali cyklisti i skupinky. Zo začiatku sme boli pri Petrovi, ale potom to už bolo len na ňom. Je mi ľúto, že nemáme takých pretekárov, ktorí by s ním vydržali až do konca. V závere už zostali vpredu len najlepší, je výborné, že bol medzi nimi,“ komentoval Jurčo.

12 debata chyba