Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelý Zanardi. Na paralympiáde získal druhé zlato

Bývalý pilot formuly 1 Alessandro Zanardi pridal k zlatu z paralympijskej časovky ďalšiu najcennejšie medailu aj v cestných pretekoch. Štyridsaťpäťročný Talian v šprintérskom finiši pretekov handbiku porazil Juhoafričan Ernsta van Dyka.

08.09.2012 17:57
Alex Zanardi Foto:
Alex Zanardi.
debata

Účastník 41 veľkých cien formuly 1, ktorý pred jedenástimi rokmi prišiel pri nehode v seriáli CART na nemeckom Lausitzringu o obe nohy, zvládol najlepšie 64 kilometrov dlhú trať v kategoii H4. V Londýne má ešte možnosť bojovať o medailu v štafete.

„Som naozaj pyšný, že sa mi tieto preteky podarilo vyhrať práve podobným dramatickým spôsobom. Ukazuje to, že som kompletným cyklistom, hoci nemám nohy. Proste som sa snažil v priebehu pretekov čo najviac šetriť,“ povedal Zanardi.

Preteky v cestnej cyklistike hostí motoristický okruh v Brands Hatch, kde v minulosti často štartoval a dokonca držal traťový rekord vo formule 3000. Nielen preto si do finišu veril. „Viem, že som dobrý šprintér, nebál som sa. A vyšlo to,“ radoval sa.

Alex Zanardi oslavuje svoje druhé paralympijské... Foto: Reuters
zanardi Alex Zanardi oslavuje svoje druhé paralympijské zlato.

V piatkových pretekoch ale musel veľa taktizovať. „Preteky sa nevyvíjali tak, ako som čakal. Myslel som, že uniknem a bude stačiť zachovať pokoj, ale vo štvrtom kole som si to skúsil a videl, že to nepôjde. Takže som úplne zmenil taktiku,“ prezradil.

Na automobilové preteky nezanevrel ani po svojej nehode a v rokoch 2005 až 2009 sa venoval pretekom cestovných vozidiel na okruhoch so špeciálne upraveným automobilom. Medzitým sa už pustil aj do pretekania sa na handbiku a vlani získal striebro na majstrovstvách sveta v časovke. Na paralympiáde si v stredu hneď na prvý pokus zaistil zlato v časovke.

debata chyba