Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bývalý jazdec F1 Zanardi získal na paralympiáde zlato v časovke!

Bývalý pilot formuly 1 Alessandro Zanardi sa stal paralympijským víťazom. Pri svojej premiére na hrách handicapovaných športovcov štyridsaťpäťročný Talian vyhral na handbiku časovku.

05.09.2012 18:53
Alex Zanardi Foto:
Alex Zanardi.
debata (1)

Účastník 41 Veľkých cien formuly 1, ktorý pred jedenástimi rokmi prišiel pri nehode v seriáli CART na nemeckom Lausitzringu o obe nohy, zvíťazil na šestnásť kilometrovej trati s náskokom viac ako 27 sekúnd. Druhé miesto v kategórii H4 obsadil Nemec Norbert Mosandl.

Alex Zanardi. Foto: SITA
Alex Zanardi Alex Zanardi.

Zanardi, ktorý vyhral na handbiku už niekoľko maratónov vrátane toho vlaňajšieho v New Yorku, si došiel pre paralympijské zlato v dobre známom prostredí. Preteky cestnej cyklistike totiž hostí motoristický okruh v Brands Hatch.

„Je to niečo čarovné, nádherný pocit. Som prešťastný, ale súčasne tiež trochu smutný, pretože toto veľké dobrodružstvo už je za mnou. Od pondelka si musím nájsť niečo nové,“ uviedol Zanardi.

Šťastný Alex Zanardi. Foto: SITA
Alex Zanardi Šťastný Alex Zanardi.

Talian ani po svojej tragickej nehode na automobilové preteky nezanevrel a v rokoch 2005 až 2009 sa venoval pretekom cestovných vozidiel na okruhoch so špeciálne upraveným automobilom. Medzitým sa už pustil aj do pretekania na handbiku a vlani získal striebro na majstrovstvách sveta v časovke. Na paralympiáde si hneď na prvý pokus zaistil kov najcennejší.

Nehoda Alexa Zanardiho

1 debata chyba