Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo je veľa, to je veľa. Nepodvádzal som, ale už nevládzem bojovať

Roky bojoval Lance Armstrong za svoju čistotu, podroboval sa stovkám testov, ale ani tomu nezaručilo pokoj od obvinení z dopingu. Aj preto sa rozhodol rezignovať na tento boj a venovať sa životu bez výsluchov. Prečítajte si kompletné vyjadrenie fenomenélneho cyklistu ku kauze doping.

24.08.2012 16:41
Lance Armstrong Foto:
Lance Armstrong.
debata (6)

"V živote každého človeka raz príde bod, kedy si povie: ‚Čo je veľa, to je veľa‘. V mojom prípade je ten čas teraz. S tvrdeniami, že som podvádzal a svoje víťazstvá na Tour dosahoval vďaka dopingu, sa stretávam od roku 1999. Za posledné tri roky som bol podrobený federálnemu vyšetrovaniu a následnému honu na čarodejnice v podaní šéfa USADA Travisa Tygarta. Už naozaj nemám síl sa ďalej obhajovať a dovoľovať útočiť na moju rodinu, prácu a nadáciu. Tento nezmysel musím jednoducho ukončiť sám.

Dúfal som, že federálny súd zastaví šarády zo strany USADA, ale nestalo sa tak. A to i napriek tomu, že súd sa viackrát priklonil na moju stranu.

Celý proces vedený proti mne je jednostranný, zaujatý a nespravodlivý. Bez ohľadu na to, čo Travis Tygart hovorí, nikto vo svete nemá reálny dôkaz o mojej vine. A to som sa za tie roky podrobil testom nespočetne veľakrát. Na súťažiach, ale aj mimo nich.

Krv. Moč. Čo žiadali, vždy som im dal. Aký to však má zmysel, keď USADA si aj tak nedá pokoj a nestačí to na moju obhajobu?

Od začiatku vyšetrovaní to nebolo o čistote cyklistiky, ale o hone na mňa. Som cyklista v dôchodku a USADA rieši obvinenia aj spred 17 rokov, hoci maximálny limit na vyšetrovania je len osem rokov. Rešpektujem UCI (Medzinárodná cyklistická federácia) či Americkú cyklistickú federáciu, ale to, čo robí USADA je už za hranicou únosnosti.

Táto organizácia sa už viackrát prezentovala svojou túžbou potopiť športovcov a ísť po nich deň-noc. Medzinárodné federácie jej viackrát naznačili, aby sa zastavila, ale márne. USADA prekročuje medze zákona a zavádza svoje vlastné pravidlá. Správajú sa ako bitkári, ohrozujú každého, kto v niečo verí a naopak oni chcú spraviť z vrcholových športovcov vinníkov. A to všetko na úkor daňových poplatníkov.

V posledných dvoch mesiacoch USADA vykrikovala do sveta, ako by mal platiť jednotný súbor pravidiel pre všetkých, ale pritom oni sami používajú svoj vlastný a arogantne obchádzajú všetko, čo má zmysel. Vrcholom všetkého sú údajné obchody s cyklistami, ktorí nedodržiavajú pravidlá, ale na druhú stranu sú proti mne, a preto sa im nič nestane. Smutné je, že mnoho z týchto jazdcov je stále aktívnych.

Po celý čas mojej kariéry som sa držal pravidiel UCI, WADA (Svetová antidopingová agentúra) a USADA. Myšlienka, že športovec môže byť odsúdený bez jedinej pozitívnej A a B vzorky je naozaj poľutovaniahodná. Neviem, či mi niektorí kolegia až tak závideli alebo to bolo všetko robené len z trucu. Je to však veľmi nefér.

USADA nemôže uplatniť kontrolu nad medzinárodným profesionálnym športom a pokúsiť sa zbaviť ma mojich titulov z Tour de France. Vyhral som sedemkrát, viem to ja, moji tímoví kolegovia i súperi. Všetci sme za tie roky jazdili spolu počas troch týždňov na tých istých cestách, kopcoch, v zlom i peknom počasí. Nikdy som si trať neskrátil ani o centimeter, žiadne skratky, žiadne výhody. Jednoducho, rovnaké pravidlá pre všetkých.

Tour de France sú najťažšie preteky na svete a len ten najodolnejší a najsilnejší ich môže vyhrať. Toto tvrdenie nikto nezmení. A hlavne nie Travis Tygart.

Dnes som už otočil stránku. Už sa viac nebudem zaoberať týmito nezmyslami, bez ohľadu na následky. Budem pokračovať v tvrdej práci aj naďalej – pomáhať ľudom ktorí trpia rakovinou a takisto byť nápomocný aj ich rodinám.

V októbri tohto roka oslávi moja nadácia 15 rokov svojej služby onkologickým pacientom a za ten čas sme nazbierali takmer 500 miliónov dolárov. Pred sebou však stále máme množstvo roboty, a ja sa už konečne teším, ako sa jej budem venovať naplno. Mám zodpovednosť voči všetkým tým, ktorí sa dali na boj s rakovinou a budem ich podporovať ako sa len dá.

Tento boj je pre mňa nekonečný – misia za ľudské zdravie. Osobnú budúcnosť mám takisto pestrú, chcem sa venovať svojim piatim krásnym a energickým deťom a i naďalej chcem byť najviac fit štyridsiatnikom na svete."

6 debata chyba