Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan príde do Paríža ako veľký víťaz. A opäť sa pokúsi vyhrať!

K najsvetlejším javom tohtoročnej Tour de France patria výkony slovenského jazdca stajne Liquigas Petra Sagana. Dvadsaťdvaročný mladík na veľkolepých pretekoch síce debutuje, no z jeho výkonov, a hlavne výsledkov, to vôbec nie je poznať.

21.07.2012 20:00
Peter Sagan Foto:
Radosť v očiach Petra Sagana.
debata (6)

Rodák zo Žiliny vyhral tri etapy, dvakrát bol druhý a raz tretí. Aj vďaka týmto skvelým úspechom mu patrí suverénne prvé miesto v bodovacej súťaži a už je jasné, že v Paríži bude korunovaný ako jeden z veľkých víťazov tohtoročnej Tour.

V zelenom tričku, ktoré patrí pre najaktívnejšieho jazdca pelotónu, pritom jazdí už od druhej etapy. V predposlednej 19. etape, ktorou bola časovka na 53,5 km z Bonnevalu do Chartres obsadil 45. miesto. „Bolo to dosť ťažké, išlo sa neustále hore, dole. V časovke sa veľa síl nedá šetriť, keďže neviete ako pôjdu najlepší a bolo potrebné, aby som prišiel do cieľa v stanovenom limite. To sa podarilo. Snažil som sa ísť svoje tempo, som rád z výsledku, ktorý som dosiahol. Teším sa na nedeľňajší dojazd do Paríža,“ povedal pre RTVS Peter Sagan.

Peter Sagan hádže kvetinu po triumfe v etape na... Foto: SITA
Peter Sagan Peter Sagan hádže kvetinu po triumfe v etape na Tour de France.

Jeden z najobletova­nejších cyklistov na Tour následne pre Eurosport dodal: „Časovku som išiel vo vlastnom rytme, aby som bol zajtra v Paríži vo forme. Pokúsim sa v záverečnej etape ešte niečo urobiť. Toto je asi najlepšia Tour de France Liquigasu v histórii, Vincenzo Nibali skončí tretí, ja mám zelený dres. Sme nadšení, že nám to ide. Na svoju premiérovú Tour de France budem mať len tie najlepšie spomienky. Sú to úplne iné preteky ako ostatné. Som rád, že budem môcť Tour dokončiť. Je to celkovo niečo neuveriteľné,“ vyznal sa jediný slovenský zástupca na blížiacej sa olympiáde.

Peter Sagan. Foto: Reuters
Peter Sagan Peter Sagan.

Pre slovenskú cyklistiku je počíňanie si „Tourminátora“ na pretekoch úžasnou reklamou. Rovnako tak tomu bude aj pod Eiffelovkou, kde sa postaví na stupne víťazov a bude sa môcť oficiálne radovať z triumfu v bodovacej súťaži.

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) 386 bodov, 2. André Greipel (Nem.) 264, 3. Matthew Goss (Aus.) 238,… 14. Peter Velits 89, 64. Martin Velits (obaja SR) 27

6 debata chyba