Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fenomén Sagan: Tourminator, anjel, cyklistický Messi i Forrest Gump

Jeho bicykel, ktorý má špeciálne pomaľovaný na preteky Tour de France, zdobí nápis "Tourminator". A právom! Slovenský cyklista Peter Sagan zatiaľ na seba upútal najväčšiu pozornosť na najsledovanejších a najprestížnejších etapových pretekov na svete Tour de France!

05.07.2012 14:22
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan.
debata (6)

Žilinský rodák ničí súperov ako parný valec. V závere 3. etapy z Orchies do Boulogne-sur-Mer mal na cieľovej rovinke vďaka skvelému špurtu dostatok času na to, aby si posledné metre vychutnal čo najsladšie. Mával rukami, čím napodobňoval filmovú postavu Forresta Gumpa, ktorý behal ako o život.

„Vždy som chcel robiť aj šou pre ľudí. Keď som bol mladší, priťahovali ma takéto oslavné gestá v televízii. Miloval som napríklad talianskeho motocyklistu Valentina Rossiho. Po každom víťazstve robil nové víťazné gesto. Stále som čakal, čo urobí. Teraz to chcem vymýšľať aj ja. Najskôr som sa prežehnal a poďakoval Pánu Bohu. Potom som predviedol gesto podľa Forresta Gumpa,“ priznal Sagan, ktorý sa v cieli objal s otcom.

Peter Sagan. Foto: Reuters
Peter Sagan Peter Sagan.

Čata organizátorov 99. ročníka pretekov, ako aj členovia ostatných tímov či fanúšikovia po celom svete sú v momentálnom ošiali zo slovenského „rýchlika“, ktorý si svoju debutovú Tour užíva ako sa len dá. „Sagan? Je to ako keď sledujete hrať Messiho futbal,“ povedal Dave Brailsford, šéf tímu Sky King, v ktorom jazdí aj ďalší vychýrený šprintér Mark Cavendish či hlavný adept na celkové víťazstvo Bradley Wiggins.

Dvadsaťdvaročný Slovák s detským výrazom tváre a dvomi dynamitmi v stehnách mal za cieľ vyhrať aspoň jednu etapu na Tour. To sa mu podarilo hneď v tej prvej, pričom v tretej pridal ďalší triumf. Okrem toho skončil dvakrát v najlepšej šestke pretekov! Jeho výkony uchvátili aj kráľa časoviek Fabiana Cancellaru. „Neviem ako to robí, ale je úžasný. Má neuveriteľnú silu.“

Peter Sagan napodobnil Forresta Gumpa

„Show anjela,“ takto opísal Saganove výkony francúzsky športový denník L'Equipe narážajúc aj na amulet, ktorý nosí Sagan pri sebe počas každých pretekov.

Sagan sa stal na Tour z noci na deň obletovanou hvi­ezdou. O jazdca stajne Liquigas je najväčší záujem nielen medzi fanúšikmi, ale aj novinármi, ktorí okrem rozhovorov túžia aj po fotografiách so slovenským jazdcom. Ochotný Slovák im bez problémov odpovedá nielen v angličtine, ale aj v taliančine, ktorou sa za dva roky v talianskom tíme naučil plynule hovoriť.

Bicykel Petra Sagana s nápisom Tourminator. Foto: Reuters
Peter Sagan Bicykel Petra Sagana s nápisom Tourminator.

Vďaka úspechom mladého Žilinčana je v tíme dobrá atmosféra. „Vďaka krásnemu šialenstvu Sagana som objavil mladšieho Ivana,“ napísal na Twitteri 34-ročný Ivan Basso. Rešpektovaný britský novinár Richard Moore poradil cyklistom na Tour, čo majú robiť, ak sa im nepáčia Saganove oslavy. „Ak ich nemajú radi, potom existuje jediná správna cesta – treba ho zastaviť,“ uviedol.

Saganova hviezda za posledné roky stúpa raketovým tempom. Po tom, čo vlani vyhral na Vuelte tri etapy sa tento rok radoval z vavrínu už pätnásťkrát, čo v cyklistickom svete nemá obdobu. „Chcel by som získať zelené tričko pre najlepšieho šprintéra,“ priznal sebavedomo pred Tour.

A že to neboli len odvážne slová potvrdzuje slovenský blesk v každej etape.

Bicykel Petra Sagana s nápisom Tourminator.
6 debata chyba