Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan doma obhajuje. Bude mať silných súperov

Taký vrchol spoločných majstrovstiev Slovenska a Česka v cyklistike ešte nebol. V nedeľňajších pretekoch elity budú na ceste okolo Púchova bojovať všetky esá oboch krajín, ktoré súperia aj v najsilnejšom profipelotóne.

24.06.2012 09:00
sagan Foto:
Peter Sagan.
debata (1)

Na slovenskej strane bratia Saganovci i bratia Velitsovci, na českej Roman Kreuziger, František Raboň, Zdeněk Štybar a ďalší.

Najlepší jazdci nemajú možnosť predstaviť sa fanúšikom na Slovensku, jedinou výnimkou sú práve domáce majstrovstvá, ktoré sa konajú týždeň pred štartom najvýznamnejších cyklistických pretekov Tour de France.

„Som rád, že môžem súťažiť aj na pretekoch doma a ukázať sa pred mojimi fanúšikmi,“ zdôraznil Peter Sagan, ktorý v tomto roku už dosiahol dvanásť víťazstiev na veľkých podujatiach. „Na druhej strane domáci šampionát je pre mňa náročnejší ako napríklad preteky Okolo Švajčiarska, na ktorých som sa zúčastnil naposledy. Nemám tu tímovú podporu a na všetko budem sám s bratom, proti nám budú stáť aj početné tímy. Je to zložitejšie na psychiku i taktiku,“ dodal. Sagan bude obhajovať titul, ktorý získal vlani neďaleko Brna. „Stálo ma to veľa síl, bolo to horšie akoby som absolvoval preteky na majstrovstvách sveta,“ dodal.

Domáci šampionát nie je finančne dotovaný, ale mimoriadne prestížny. Svedčí o tom aj fakt, že najlepších slovenských cyklistov budú technicky zabezpečovať ich profitímy – Saganovcov Liquigas Cannondale a Velitsovcov Omega-Pharma-Quickstep (z tohto špičkového prifitímu sú aj Česi Raboň a Štybar).

Pred rokom v majstrovských pretekoch neštartovali najsilnejší Saganovi slovenskí súperi bratia Velitsovci. Tí sú teraz doma, lebo bydlisko majú v Púchove a na okolitých cestách často trénujú. Na rozdiel od Sagana nastúpili už v štvrtkovej časovke a potvrdili vysokú výkonnosť – Peter obsadil prvé miesto, Martin tretie aj v konkurencii českých jazdcov.

„Je to špeciálny pocit súťažiť doma. Som rád, že som časovku vyhral, hoci som sa necítil najlepšie, nohy neťahali, ako mali a ťažko som sa dostával do potrebného tempa. Ale stačilo to,“ komentoval Peter Velits po svojom vôbec prvom slovenskom titule v elitnej kategórii.

Cez víkend budú bojovať cyklisti o tituly v pretekoch jednotlivcov s hromadným štartom. V sobotu juniorky, juniori a ženy a v nedeľu sa v spoločnom pelotóne stretnú elitní jazdci a muži do 23 rokov. Štart bude o 11.00 v Púchove a potom budú pretekári súperiť na stredne ťažkom okruhu, ktorý meria 18,2 km a pelotón ho prejde desaťkrát. Spolu s nájazdom trať majstrovských pretekov meria 190 km. Pelotón bude prechádzať cez Lednické Rovne – Súhradka, kde bude aj cieľ okolo 16.00. Prihlásilo sa viac ako 180 cyklistov. So štartovným číslom jeden nastúpi obhajca Peter Sagan.

1 debata chyba