Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krádež, hanba boxu! Hviezdneho Pacquia obrali rozhodcovia o titul

Filipínsky boxer Manny Pacquiao prišiel o titul majstra sveta vo welterovej váhe po spornej prehre s vyzývateľom Timothym Bradleym v súboji, ktorý sa odohrával v Las Vegas.

10.06.2012 17:09
Manny Pacquiao Foto:
Porazený a sklamaný Manny Pacquiao.
debata (4)

Pacquiao si musel proti doteraz neporazenému Bradleymu siahnuť až na samotné dno svojich síl, no ani tomu na obhajobu nestačilo. Dvaja rozhodcovia prisúdili pás šampióna 28-ročnému Američanovi pomerom 115–113, tretí rozhodca sa rovnakým skóre priklonil na stranu rodáka z Kibawe.

Iba štvrtá prehra zo 60 zápasov pre tridsaťtriročného Filipínčana tak asi s určitosťou oddiali dlho očakávaný supersúboj medzi Pacquaiom a Floydom Mayweatherom Jr. Naopak víťazstvo posilnilo Bradleyho sebavedomie a takisto vylepšilo aj jeho štatistiku – 29 zápasov, 29 víťazstiev, z toho 12 K.O. Jeho posledný triumf však i tak nie je považovaný za jednoznačný a viacero boxerov ho odmieta uznať.

Manny Pacquiao zasahuje priamo do brady... Foto: SITA
Manny Pacquiao, Timothy Bradley Manny Pacquiao zasahuje priamo do brady Timothyho Bradleyho.

Pacquiao začal samotný zápas aktívne, svojho súpera zasypával údermi ľavou rukou, ale Bradley sa v ringu dobre pohyboval a bránil. Kalifornčan mal čoraz viac problémov a v piatom kole to s ním nevyzeralo už vôbec dobre, keďže mal viditeľné problémy s poranenou nohou. Americký boxer sa „prebral“ až v závere, keď v posledných troch kolách prebral aktivitu a súperovi rozdával tvrdé údery. I tak však po skončení 12. kola veril v jeho triumf asi len málokto.

Aj preto sa po prečítaní výsledkov zaplnená hala začala búriť – diváci pískali, zatiaľ čo Pacquiao len neveriacky krútil hlavou. „Nedokážem si vybaviť, či ma aspoň raz poriadne trafil. Som si istý, že som vyhral. Zaslúži si ocenenie možno za tri kolá, keď som odpočíval. Inak som ho stále bil,“ uviedol nahnevane prvý boxer v histórii, ktorý získal titul svetového šampióna v ôsmich rôznych váhových kategóriách.

V jubilejnom 60. zápase utrpel filipínsky národný hrdina štvrtú prehru, inak má na konte 54 víťazstiev a dve remízy.
Podľa štatistiky televíznej stanice HBO uštedril Pacquiao 253 úderov, zatiaľ čo Bradley rozdal 159 rán. „Tí ľudia vôbec nevedia, čo vykonali. Ešte nikdy som sa za nejaký zápas tak nehanbil,“ uviedol na adresu bodových rozhodcov promotér Bob Arum, ktorý má pod zmluvou oboch súperov.

Timothy Bradley podáva ruku Mannymu Pacquiaovi,... Foto: SITA
Manny Pacquiao, Timothy Bradley Timothy Bradley podáva ruku Mannymu Pacquiaovi, ten jeho výzvu berie s úškrnom.

Negatívne reakcie nenechali na seba dlho čakať ani na internete. Britský boxer Amir Khan na Twitteri napísal: „To bola krádež! Bradley bitku nevyhral. Za všetko asi hovorí to, že počas rozhovoru ho diváci vypískali,“ uviedol naturalizovaný Pakistančan s tým, že je okamžite pripravený Bradleyho vyzvať na súboj.

Khan neskôr ešte dodal: „Toto nebol férový zápas, ale vtip. Manny mal vyhrať už v 5. kole.“ Khan sa s Bradleym stretol v ringu už dvakrát, v oboch prípadoch prehral.

Výsledok zápasu rozčertil aj bývalého majstra sveta v ťažkej váhe Lennoxa Lewisa. „Neuveriteľné. Toto je ďalšia veľká škvrna pre box. Dokonca ešte väčšia, ako moja remíza s Holyfieldom. Je to hanebné,“ vyjadril sa 46-ročný Lewis.

Sklamaný filipínsky fanúšik boxera Mannyho...
Porazený a sklamaný Manny Pacquiao.
+3Manny Pacquiao zasahuje priamo do brady...
4 debata chyba