Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tvrdili, že je muž. Teraz je zas šťastná

Pred tromi rokmi spôsobila v športovom svete rozruch, o ktorý vôbec nestála. Keď Caster Semenyaová dobehla s obrovským náskokom do cieľa osemstovky na majstrovstvách sveta v Berlíne, netušila, že nasledujúce mesiace jej urobia zo života peklo.

27.05.2012 21:00
Caster Semenyaová Foto:
Caster Semenyaová.
debata

Aj odborná atletická verejnosť začala spochybňovať, či nová majsterka sveta s horou svalov je vôbec žena. Začal sa hon na mladučkú, iba 18-ročnú Juhoafričanku, ktorá mala v tele zvýšenú hladinu testosterónu. Jej neuveriteľné zlepšenie oproti predchádzajúcemu roku, nechápali ani vedci z renomovaných svetových univerzít.

„Je nemožné, aby sa niekto po takých drobných biomechanických zmenách zlepšil o 16 sekúnd. Na nižšej výkonnostnej úrovni sa to dá, ale nie na svetovej,“ uviedol vtedy austrálsky expert na vrcholový šport Keith Davids.

Semenyaová sa musela podrobiť testom na potvrdenie pohlavia a až do ich vyhodnotenia bol so súťažením koniec. Dlho sa akoby nič nedialo a vytváral sa priestor pre ďalšie špekulácie. Až desať mesiacov po spustení aféry Medzinárodná asociácia atletických federácii (IAAF) zverejnila ich výsledky. Juhoafričanka mohla opäť súťažiť – ako žena. Zostala jej aj zlatá medaila z majstrovstiev sveta. Podľa oficiálnych štatistík IAAF eviduje osem podobných prípadov, keď sa u atlétov vedeckými metódami zisťovalo pohlavie. Štyrom atlétkam po ich zverejnení odporúčali nepokračovať v kariére.

Caster Semenyaová. Foto: Reuters
Caster Semenyaová Caster Semenyaová.

„Bolo to najťažšie obdobie môjho života, ale nemá cenu sa už k tomu vracať. Pre mňa je to už minulosť. Urobila som hrubú čiaru a vymazala to z hlavy,“ vravela Semenyaová nedávno v Ostrave.

Návrat na atletickú dráhu oslávila vlani striebornou medailou z majstrovstiev sveta v Dägu. Teraz stojí na prahu olympijskej sezóny a chcela by, aby jej na OH v Londýne zavesili na krk zlatú medailu. „Mám vysoké ambície, ale nebyť vynútenej pretekárskej pauzy, mohla som byť oveľa ďalej. S tým však už nič nenarobím,“ upozornila na to, že stále vo svojom vnútri cíti neprávosť.

Na otázku, či je teraz v jej živote už všetko v poriadku, súhlasne prikývla. „Všetko sa zmenilo k lepšiemu a opäť si užívam život. Mám okolo seba okruh ľudí, ktorí mi pomáhajú. Jednou z nich je aj olympijská víťazka Maria Mutolová, ktorá je mojou trénerkou.“
V piatok na Zlatej tretre v Ostrave sa predstavila ako jedna z favoritiek behu na 800 m a s Keňankou Pamelou Jelimovou jasne prehrala – o vyše 2 sekundy. Ešte predtým však hrubým hlasom pripomenula, že dôležité bude až olympijské finále v Londýne. Uvidíme 11. augusta.

debata chyba