Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Perfektná desiatka i najslávnejší útek

V jednu novembrovú noc prevratného roku 1989 - keď rumunský režim komunistického diktátora Nicolaea Ceausesca už len chabo odolával reformnej vlne a rúcal sa - sa za hmly ako v akčnom filme zakrádala skupinka mladých utečencov k rumunsko-maďarskej hranici. Medzi nimi aj mladá 28-ročná sympatická žena v džínsoch a v koženom kabátiku. Sotva by niekto čo len tušil, že jej športová sláva sa dotýkala nebies. Nadia Comaneciová, gymnastická legenda a miláčik montrealskej olympiády, v sobotu oslavuje päťdesiatku.

12.11.2011 12:00
Nadia Comaneciová Foto: ,
Nadia Comaneciová.
debata

V roku 1975 sa trinásťročná Nadia predstavila v nórskom Skiene hneď ako štvornásobná majsterka Európy aj s absolútnym titulom vo viacboji, a to v kvalitnom súboji so sovietskou exkráľovnou Ľudmilou Turiščevovou. V roku 1976 sa stala ústrednou postavou olympiády v Montreale – tri zlaté (viacboj, bradlá, kladina). V roku 1977 dominovala vo viacboji na európskom šampionáte v Prahe. Obhájila tituly vo viacboji a na kladine, ale v priebehu súťaže prišiel telefonický príkaz z Causescovho paláca a nahnevaný tréner Béla Károly musel na pokyn rumunského veľvyslanca odvolať výpravu na protest za nízke známky. V roku 1978 získala prvý titul majsterky sveta (kladina). O dva roky neskôr skončila na moskovskej olympiáde celkovo druhá (pád z bradiel ju obral o absolútny titul), ale so zlatom na kladine a v prostných. V roku 1984 jej Juan Antonio Samaranch odovzdal Olympijský rad. Lenže v roku 1989 to bola žena na úteku.

Hrdinka socialistickej práce

Istý čas držala ústa a krok s režimom ako športová politická bábka. Zavesili jej – ako najmladšej Rumunke – na hruď titul Hrdinka socialistickej práce. Neskôr sa svet dozvedel o jej pletkách s diktátorovým záletníckym synom. Vraj, Nicu a ona – pár snov… V Los Angeles, keď sa Rumuni vzpriečili, nedodržali jednotnú brežnevovskú líniu socialistického tábora a štartovali na olympiáde, ju Nicu v úlohe vedúceho výpravy využíval ako veľvyslankyňu krajiny. Potom sa istý čas hľadala. Raz ju dokonca zachránili po pokuse vziať si život. Z poslušne cvičenej gymnastky režim nespustil oko. Najmä vtedy, keď v roku 1981 emigrovali jej tútori manželia Károlyovci, čo z nej vychovali svetovú hviezdu.

Napokon aj ona ušla cez Budapešť a Viedeň z diktátorskej klietky do USA. Američania vraveli o najslávnejšom úteku. Rumunsko opúšťal jeho symbol.

„Vôbec som netušila, do čoho sa púšťam,“ komentovala akčnú emigráciu. „Veľmi som o tom nepremýšľala. Bolo to okamžité rozhodnutie. Až potom mi došlo, do akej nebezpečnej akcie som sa pustila. Veď ma pokojne mohli aj zastreliť.“

Nadia Comaneciová v topforme

Zázračná školáčka s poslušnou ofinou má maďarské korene. Z Keménesovcov sa stali porumunštení Comaneciovci. Keď mala šesť, ujal sa jej dobrý ujo a dobrá teta Marta a Béla Károlyovci. Ona pedagogička prišla s nápadom podchytiť talenty už v skoršom veku, on bývalý kladivár, ragbista, hádzanár, ba aj pästiar, čo sprvoti odchytával mladé odvážne školáčky a postupne ich zasväcoval do tajov gymnastiky.

„Jedného dňa som si v kúte školského dvora všimol, ako dve dievčatká s vrkočmi robili jedno mlynské koleso za druhým,“ napísal Károly vo svojej knihe Netreba sa báť. „Podišiel som bližšie a pozoroval ich – to bolo čosi! Odrazu sa ozval zvonček a obe zmizli v útrobách školy.“

Vytrvalo chodil od triedy k triede, kým ich konečne našiel. Jedna z nich bola Nadia. „Bolo to veľmi tiché dieťa. Počas prvých mesiacov sa ani neusmiala a spočiatku ani príliš nevynikala. Mala však jednu výnimočnú vlastnosť – nikdy nepovedala nie, alebo to nedokážem.“

Vždy utiahnutá, plachá, málo zhovorčivá, s prezývkou ako uliatou: Ryba.

Montreal – sedemkrát desať

Do montrealskej hokejovej haly Forum, kde hrávali Montreal Canadiens, prúdili diváci na gymnastiku ako na hokej. Gymnastika patrila k najpríťažlivejším atrakciám olympiády 1976. Zažiarila na nej aj prvá olympijská známka snov desiatka za nevídané bradlá odvážnej školáčky a potom nasledovalo ešte ďalších šesť. Comaneciová v rozhovore pre BBC spomínala: „Po prvom cvičení na bradlách som si povedala, že by to mohla byť známka 9,90. Zrazu tribúny zahučali. Obzrela som sa na svetelnú tabuľu a tam svietilo 1,00. Čo to znamená? Pozrela som sa nechápavo k svojmu tímu a až potom mi to zapálilo. Na tabuli bolo miesto iba na tri číslice. Vôbec som netušila, že je to úplne prvá desiatka na olympiáde.“

Vystúpenie Comaenciovej na OH v Montreale

Nadia prechádzala náradiami na montrealskej olympiáde s nevídanou obťažnosťou, novátorstvom. Iba jedno jej vyčítali -že sa tvári príliš vážne. „Nie som jednoducho zvyknutá usmievať sa, keď nie je dôvod. A na gymnastických zostavách zväčša nič nie je na smiech,“ komentovala.

V Moskve 1980 bola Comaneciová o štyri roky staršia, o desať centimetrov vyššia a o šesť kíl ťažšia. Na ceste za druhým absolútnym titulom spadla nešťastne z bradiel. Ale v útoku na zlato pokračovala. Jej obhajobu sprevádzal škandál. Pod sovietskym nátlakom v dramatickom súperení zvíťazila domáca gymnastka Jelena Davydovová. Károlyi od zlosti zvalil svetelný ukazovateľ bodov a do mikrofónu televíznej spoločnosti ABC na plné ústa vykričal: „Je to nechutný podvod v ruskej réžii. V živote som sa nestretol s takou skrivodlivosťou, korupciou a devalváciou olympijskej myšlienky.“

Po návrate ho odvolali. Vyčítali mu „narušenie priebehu prvých komunistických olympijských hier“. Spor riešil emigráciou. Po rumunskej reprezentácii prevzal aj americkú a stal sa najúspešnejším gymnastickým trénerom na svete. Keď si to zrátal, vyšlo mu, že jeho rukami prešlo deväť olympijských víťazov a pätnásť majstrov sveta.

Comaneciová v roku 1976 a v roku 1980

Comaneciovú po čase oslovil olympijský víťaz z Los Angeles Bart Connor. Pozval ju do svojej gymnastickej školy v Oklahome. Zaľúbili sa a v roku 1996 sa v bývalom Ceausescovom paláci v Bukurešti slávila aj rozprávková svadba. Nevestine šaty boli darom japonského cisára, hostinu organizoval prezident Ion Iliescu, svedkom bola tenisová legenda Ilie Nastase a na zozname hostí nechýbali Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone či Hillary Clintonová. Rumunská televízia vysielala slávnostný akt v priamom prenose.

Desať rokov po svadbe sa 44-ročnej mamičke narodil potomok Dylan Paul. Personál nemocnice vyrobil transparent s názvom Perfektná desiatka. Manželia takto nazvali aj svoju gymnastickú akadémiu. Nadia a Bart žijú v americkej Oklahome. Comaneciová sa intenzívne venuje charite, spolukomentuje gymnastické súťaže. Rumunská vláda ju poverila funkciou honorálnej konzulky v USA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba