Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prezidentom IAAF sa po štvrtý raz stal Diack. Atletika nie je upadajúci šport, tvrdí

Svetovú atletiku bude aj nasledujúce štyri roky riadiť Lamine Diack. Senegalčan dostal v stredu dôveru delegátov 48. kongresu Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) a aj štvrtý raz bol zvolený za prezidenta tohto riadiaceho orgánu svetovej atletiky.

24.08.2011 10:53
Lamine Diack Foto: ,
Lamine Diack.
debata

Doterajší líder nemal žiadneho protikandidáta, za jeho zotrvanie vo funkcii v nasledujúcom štvorročnom období sa v juhokórejskom Dägu v dejisku majstrovstiev sveta vyslovilo 173 z 200 hla­sujúcich. Pre 78-ročného funkcionára by to mal byť posledný mandát, ale to isté zaznelo aj pred štyrmi rokmi v Osake.

Diack zatiaľ nepozná mená svojich viceprezidentov. Voľby síce prebehli, ale po búrlivej diskusii sa delegáti kongresu uzniesli, že ich pre technické problémy s hlasovacím systémom zopakujú. Zo štyroch doterajších viceprezidentov neplatná procedúra potvrdila vo funkcii troch – Brita Sebastiana Coa, Američana Roberta Herscha a Dahlana Al-Hamada z Kataru. Až piaty skončil nečakane ďalší bývalý atlét Sergej Bubka z Ukrajiny, na jeho úkor si mala do viceprezidentského kresla sadnúť žena – Kanaďanka Abby Hoffmanová.

Diack sa prvý raz ujal svojej funkcie v roku 1999 po smrti dovtedajšieho atletického šéfa Prima Nebiola, kongres ho na poste potvrdil voľbou o dva roky neskôr, druhé funkčné obdobie mu začalo plynúť od parížskeho kongresu v roku 2003. Do sveta veľkej atletiky vstúpil s funkcionárskymi skúsenosťami z futbalu, podnikateľskej a politickej činnosti.

„Hovorí sa, že atletika je upadajúci šport. Ja tomu neverím,“ povedal Diack delegátom kongresu pred svojím zvolením. Počas štvrtého prezidentského mandátu bude jeho pravou rukou Essar Gabriel. Francúz prevzal agendu generálneho sekretára IAAF od svojho krajana Pierra Weissa, ktorý sa rozhodol odísť z funkcie.

IAAF musí rovnako ako ďalšie športové federácie počítať s dopadom finančnej krízy, v trojročnom období, ktoré sa začalo rokom 2011, chce ušetriť na svojich výdavkoch 20 miliónov dolárov.

debata chyba