Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prezident WADA o Riccovom prípade: Tragédia

Prezident Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) John Fahey použil v súvislosti s prípadom talianskeho cyklistu Riccarda Ricca prívlastok "tragický".

10.02.2011 17:18
Riccardo Ricco Foto:
Riccardo Ricco.
debata

Jazdca tímu Vacansoleil v nedeľu hospitalizovali s vážnymi zdravotnými problémami spôsobenými zlyhávaním viacerých vnútorných orgánov. Zo slov pacienta vyplynulo, že uplynulé tri týždne si bez cudzej asistencie vykonával transfúziu krvi. Kauzu preto začal vyšetrovať Taliansky olympijský výbor aj štátny žalobca. „Som veľmi sklamaný. Považujem za tragédiu, keď sa niekto sám takto vystaví riziku smrti. Hrozné vidieť športovca, ktorý opakovane pácha na vlastnom zdraví takéto veci,“ povedal Austrálčan Fahey.

Druhý muž Giro d´Italia spred troch rokov Ricco sa vrátil pred rokom v marci opäť do pelotónu po odpykaní 20-mesačného trestu za užívanie CERA na Tour de France 2008. Talianska cyklistická federácia (FCI) teraz pre neho žiada doživotný dištanc. „Neexistuje žiadne ospravedlnenie toho, čo predviedol Ricco. Pre cyklistu, jeho rodinu aj celú svetovú cyklistiku bude najlepšie, ak sa už nikdy neposadí do sedla pretekárskeho bicykla. Čím skôr sa dostane z tejto strašnej situácie a nájde sám seba ako človek, tým lepšie pre neho,“ uvádza sa v stanovisku prezidenta FCI Renata di Rocca.

debata chyba