Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Charfreitag ostáva zlatý, protest Maďarov neuznali

Slovenský reprezentant Libor Charfreitag ostáva víťazom súťaže kladivárov na majstrovstvách Európy v atletike v Barcelone. Jury totiž neuznala protest maďarskej výpravy proti víťaznému pokusu 80,02 m 32-ročného Trnavčana z druhej série.

29.07.2010 10:27
Libor Cherfreitag ml., Mária Mračnová, Libor... Foto:
Majster Európy v hode kladivom Libor Charfreitag (vľavo), predsedníčka Slovenského atletického zväzu (SAZ) Mária Mračnová a otec a tréner Libor Charfreitag (vpravo).
debata (25)

Informovala o tom maďarská tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na športovú riaditeľku Maďarského atletického zväzu (MASz) Ildikó Dornbachovú. Podľa jury, ktorá si dôkladne preštudovala všetky dostupné videozáznamy sporného pokusu, bol Charfreitagov hod v súlade s pravidlami a nedošlo k prešľapu, ako avizoval maďarský reprezentant Krisztián Pars rozhodcom ešte počas finálovej súťaže.

„O maďarskom proteste som vôbec nič netušil, dozvedel som sa o ňom vo štvrtok predpoludním cestou na stretnutie so slovenskými novinármi. Veľmi ma to prekvapilo,“ uviedol Libor Charfreitag na margo dramatickej zápletky so šťastným koncom. „Nebol som si vedomý, že by som prešliapol a nevšimol som si ani, že by po mojom pokuse niekto protestoval. Kladivár sa pri pokuse nepozerá na svoje nohy, ale cíti, či je chodidlo na hrane kruhu alebo sa jej dotýka zvnútra. Pri mojom druhom pokuse som navyše nepočul ani nijaký zvuk signalizujúci prípadný dotyk, lebo obruč bola kovová. Nechápem, prečo Maďari podávali protest, ale mali na to právo. Vyšetrilo sa to, zamietli to, takže je všetko v poriadku.“

Zlato, prvé z majstrovstiev Európy v ére samostatnosti SR, tak ostáva Liborovi Charfreitagovi za výkon 80,02 m, striebro si vybojoval taliansky 37-ročný veterán Nicola Vizzoni (79,12 m) a bronz, svoju prvú medailu z vrcholného podujatia v kariére, si z Barcelony odnesie protestujúci maďarský reprezentant Krisztián Pars (79,06 m).

25 debata chyba