Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Strelkyňa Štefečeková: Masírujem, koho presvedčím

Na rozhovor prišla s novým účesom, psom Alexom (Westhighlandský biely teriér) a dobrou náladou. V sobotu bude strelkyňa Zuzana Štefečeková na majstrovstvách sveta v Mníchove v disciplíne trap súťažiť o medailu i miestenku na londýnsku olympiádu. Nervozita? "Kdeže. Preteky ako každé iné," tvrdí 26-ročná držiteľka striebornej medaily z OH v Pekingu.

29.07.2010 07:22
Zuzana Štefečeková Foto: ,
Zuzana Štefečeková.
debata (1)

Nový strih ste si nechali spraviť pre svetový šampionát? Samozrejme. Boli sme sa strihať obaja, ja aj pes. Ale máme rôzne kaderníčky (smiech).

Poznáte mníchovskú strelnicu?
Minulý rok som tam skončila štvrtá na pretekoch Svetového pohára. Je to vynovená olympijská strelnica z roku 1972. Veľká, pekná, príjemná.

Prvé tri pretekárky vo vašej disciplíne získajú pre svoju krajinu miestenku na londýnsku olympiádu. Čo to pre vás znamená?
Dáva to podujatiu grády navyše. Strelci sa už nemôžu dočkať.

Dodalo vám druhé miesto na nedávnych majstrovstvách Európy v Kazani sebavedomie?
Nie, vôbec na ňom nezáleží. V našej disciplíne môže vyhrať ktokoľvek. Aj juniorka, keď bude mať svoj deň. Vo svetovom rebríčku sa síce delím o prvé miesto s Číňankou, ale rozhodne sa v konkrétny deň.

Strieborná medailistka v trape z OH v Pekingu... Foto: SITA
Zuzana Štefečeková Strieborná medailistka v trape z OH v Pekingu Zuzana Štefečeková po prílete na Slovensko.

Zlatá z ME v Kazani Nemka Susanne Kiermayerová sa po sezóne lúči. Ubudne vám vážna súperka?
Áno, ale za ňou mi bude aj trochu ľúto. So žiadnou inou súperkou som sa tak nezblížila. Odmalička bola mojim vzorom.

O čom ste sa zvykli baviť?
O psoch. Je veterinárka.

Prečo končí?
Chce už viesť normálny život. Netúži na strelnici zostarnúť ako Kanaďanka Nattrassová.

Ešte stále strieľa?
Áno. Čakali by ste, že v šesťdesiatke bude človek sedieť doma, venčiť psa a jesť zmrzlinu. Ale ona nie. Pre väčšinu z nás je odstrašujúcim príkladom, aby sme takto nedopadli (so smiechom).

A Vy? Dokedy chcete na strelnici vydržať?
Kým ma bude streľba baviť a motivovať.

Študovali ste na vysokej škole odbor misijná a charitatívna práca. Ako ste na tom?
V marci som ho úspešne zavŕšila. Diplomovku som písala na tému Slabozrakí a nevidiaci klienti. Dostala som áčko. Aj na štátniciach. Bifľoška…

Beriete to ako životný medzník?
Určite áno. A idem študovať ďalej.

Čo?
Fyzioterapiu v Piešťanoch na inštitúte fyzioterapie, balneológie a liečebnej rehabilitácie. Je to vrámci Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave. V januári som si spravila masérsky kurz a celkom ma to oslovilo. Chcela by som niečo také robiť a mohla by to byť cesta, ako po skončení streleckej kariéry zostať v športe.

Koho masírujete?
Rodinných príslušníkov, ktorých presvedčím.

Zuzana Štefečeková po výstrele. Foto: SITA
Zuzana Štefečeková Zuzana Štefečeková po výstrele.

Máte vďaka striebru z Pekingu lepšie podmienky na prípravu?
Mám vyššiu mzdu, k dispozícii služobné auto a viac finančných prostriedkov na prípravu. V tejto sezóne chodí vďaka tomu s nami na preteky aj masér.

Bola to vaša iniciatíva?
Áno, doteraz sme maséra nemali.

Pomáha?
Po pretekoch masíruje celé telo, medzi položkami ruky na rozhýbanie, rozprúdenie krvi v svalstve. Je cítiť, že mám uvoľnenejší chrbát.

Stále strieľate v šatke?
Stále. Akurát som vymenila bledomodrú z Pekingu za bielu.

Ste už medzi strelcami známa figúra?
Myslím, že už mám meno. Aj preto som prijala ponuku Nemky Kiermayerovej, aby som kandidovala vo voľbách do komisie športovcov v rámci Medzinárodnej streleckej federácie. Mala by som hájiť záujmy športovcov.

V čom konkrétne?
Napríklad ohľadom rozhodcov alebo aby nás toľko neprenasledovali dopingoví komisári. Teraz odovzdávam trojmesačný plán. Každý deň musím byť hodinu k dispozícii na mimosúťažnú kontrolu, musím uviesť kde sa v tom čase zdržujem, dokonca aj to, kde spím.

Kedy vás naposledy kontrolovali?
Mimosúťažnú kontrolu som absolvovala naposledy vlani, tohto roku ma viackrát kontrolovali na pretekoch.

Zuzana Štefečeková. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Zuzana Štefečeková Zuzana Štefečeková.

Kto sa stará o psa, keď ste na pretekoch?
Nikto. Radšej ho mám pri sebe. Ak nejdeme ďaleko, Alex cestuje všade so mnou. Bol už aj letecky so mnou na sústredení v Španielsku a ide aj do Nemecka.

Čo robí, keď pálite na strelnici po asfaltových holuboch?
Čaká priviazaný o môj kufor. Všetci ho už poznajú, je streleckým maskotom. Na pretekoch v Slovinsku mu dokonca vyrobili vlastnú akreditáciu.

Strelci idú do Mníchova bez Gönciho

Slovenská reprezentácia sa na majstrovstvách sveta v streľbe zo všetkých zbraní v Mníchove (31. júla – 10. augusta) predstaví bez jedného z najskúsenejších puškárov Jozefa Gönciho. Tridsaťšesťročný Košičan má veľké žalúdočné problémy, ktoré mu štart na jubilejnom 50. svetovom šampionáte znemožnili.

„Už dávnejšie mi avizoval zdravotné problémy. Chvíľu to vyzeralo lepšie, no nakoniec sa jeho stav opäť zhoršil a včera v doobedňajších hodinách mi oznámil, že do Mníchova odísť nemôže,“ informoval šéftréner reprezentácie SR Pavel Anetta. Gönci je podľa jeho slov odvodnený, zoslabnutý a v posledných dňoch chodí po lekároch. „Majú podozrenie na slepé črevo, ale problém môže byť aj niekde inde. V úvode budúceho týždňa absolvuje ďalšie vyšetrenia, ktoré povedia viac,“ doplnil Anetta.

Gönci patrí medzi najúspešnejších slovenských strelcov histórie, mimo iných sa medzi jeho najväčšími úspechmi vynímajú dva olympijské bronzy. V roku 1996 vybojoval v Atlante vôbec prvú olympijskú medailu pre Slovensko v ére samostatnosti. V Mníchove by mal prvú šancu vybojovať si miestenku na olympijské hry do Londýna, už piate v kariére. Okrem individuálnych disciplín bude chýbať aj v tímovej súťaži vo vzduchovke, kde si si robili Slováci medailové nádeje.

1 debata chyba