Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Najmladší a najsmelší, taký je Sagan. Vychválil ho i Contador

V premiérovej sezóne medzi cyklistami mal len naberať skúsenosti, priúčať sa od skúsenejších kolegov a pomaličky sa etablovať medzi elitu. Juniorský majster sveta na horských bicykloch Peter Sagan sa však vybral inou cestou.

12.03.2010 18:02
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan sa stáva víťazom 5. etapy.
debata

Hneď od úvodu začal vystrkovať rožky. Na pretekoch Down Under Tour v Austrálii ukázal obrovskú bojovnosť. V etapách skončil na štvrtom i piatom mieste, ocitol sa v dlhom úniku s legendárnym Armstrongom, ktorý vysoko ocenil jeho talent.

A to všetko i napriek bolestiam. Sagan mal v pretekoch aj ťažký pád, po celom tele odreniny a ranu na ruke mu zašili osemnástimi stehmi. „Si ako Rambo,“ vravel mu spolujazdec z tímu, Talian Mauro Fineto. Tvrdil, že po takom páde by sa dával dokopy dvadsať dní…

Svoj obrovský talent naplno dokazuje i na pretekoch Paríž – Nice. Po prvý raz museli jeho konkurenti spozornieť hneď v úvodnom prológu, kde obsadil piate miesto so stratou 10 sekúnd na Holanďana Larsa Booma. A potom to už prišlo.

V druhej etape druhý, tretiu vyhral, vo štvrtej, horskej, toho takisto veľa nestratil a v piatej? Ďalší triumf!

Peter Sagan v cieli. Ako prvý. Foto: ČTK
Peter Sagan Peter Sagan v cieli. Ako prvý.

Dojazd do cieľa bol však veľmi tesný, Sagan si uhájil prvé miesto, no následne v cieli odpadol od vyčerpania do trávy. Sagan však dokázal to, čo si môžu dovoliť len „veľkí“ jazdci. Doslova vybabral s celým pelotónom, keď nasadil dva kilometre pred cieľom do trháku, na ktorý nik nedokázal reagovať.

Veľké uznanie pre talentovaného Slováka smerovalo po pretekoch aj od jeho tímového kolegu, Čecha Romana Kreuzigera. „Opäť sa mu podarilo niečo neuveriteľné. Šiel sám dva kilometre v protivetre, navyše posledných 500 metrov sa šlo mierne do kopca. Všetkých opäť prekvapil,“ píše na svojej stránke.

„Peter Sagan je na nezastavenie. Slovák je v pelotóne najmladší, no rozhodne najsmelejší,“ hodnotí odchovanca žilinskej cyklistiky oficiálna stránka pretekov letour.fr.

„Druhý triumf pre začiatočníka? Sagan to dokázal! Niekdajší šampión na horských bicykloch zažíva krásne chvíle života. Hviezda sa zrodila,“ píše portál Cyclingnews.

Peter Sagan v popredí, Aberto Contador až za ním. Foto: Reuters
Peter Sagan, Alberto Contador Peter Sagan v popredí, Aberto Contador až za ním.

V šoku sú nielen všetci fanúšikovia, odborníci, ale aj samotní pretekári. Skvelé úspechy mladého Slováka prinútili spozornieť aj víťaza posledných dvoch ročníkov Tour de France a priebežného lídra pretekov Paríž – Nice, Alberta Contadora. „Je to veľmi silný pretekár. Som presvedčený, že už veľmi skoro bude špičkovým jazdcom a v najbližších pretekoch už bude pod drobnohľadom všetkých súperov.“

Španiel, jazdiaci za tím Astana, je síce lídrom, no jeho náskok vôbec nie je nedostihnuteľný. Sagan naňho napríklad v piatej etape stiahol 12 sekúnd. „Bola to hrozná etapa. Snažili sme sa diktovať tempo, ale ako sa ukázalo, jeden tím nemôže byť suverénny na podobných pretekoch. Teraz nás čaká ďalšia veľmi ťažká, horská etapa, na ktorú sa musíme pripraviť,“ konštatoval líder celkového poradia Contador pre letour.fr.

Peter Sagan v cieli. Ako prvý.
Peter Sagan v popredí, Aberto Contador až za ním.
debata chyba