Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šachový génius hrá už len pre peniaze. Potrebuje ich ako politik

Svetovému šachu už nevládne, ale zrejme ho ešte dlho budú považovať za najlepšieho hráča všetkých čias. Ruský šachista Garri Kasparov oznámil pred piatimi rokmi, 10. marca 2005, ukončenie svojej profesionálnej kariéry.

10.03.2010 11:58
Kasparov Foto:
Garri Kasparov.
debata

V článku, ktorý nedávno napísal pre magazín The New York Review of Books si fenomenálny šachista zaspomínal aj na to, ako ho po dobytí prvého titulu svetového šampióna bombardovali novinári, ktorí chceli poznať tajomstvo jeho úspechu.

„Pýtali sa ma na to, čo jem, ako dlho spím, na koľko ťahov myslím dopredu a koľko partií si pamätám. Musel som ich sklamať. Nejedol som nič extra a pracovitý som bol jednoducho preto, že ma to naučila mama. Pamäť som mal dobrú, ale vôbec nie fotografickú. A čo sa týka tých dopredu premyslených ťahov, kubánský génius Capablanca kedysi povedal, že vždy vidí iba jeden ťah, ten najlepší. Tieto otázky sú rovnako zbytočné, ako sa pýtať Lanca Armstronga, koľkokrát šliapne do pedálov na Tour de France.“

Garri Kasparov, vlastným menom Harry Weinstein, sa narodil 13. apríla 1963 v Baku. Jeho otec bol nemecký Žid a matka Arménka. Šach hral od piatich rokov a v dvanástich sa stal juniorským majstrom Sovietskeho zväzu. V septembri 1984 sa stretol v úlohe vyzývateľa v pamätnom súboji o titul majstra sveta s veľkým rivalom a obhajcom titulu Anatolijom Karpovom. Maratónsky zápas trval s prestávkami päť mesiacov, ale o šampiónovi sa nerozhodlo a šachová federácia duel prerušila a anulovala argumentujúc vyčerpaním oboch aktérov (Karpov schudol osemnásť kilogramov a museli ho hospitalizovať). V novembri 1985 sa už dohralo, Kasparov zdolal Karpova a vo veku 22 rokov sa stal najmladším majstrom sveta v histórii.

Do roku 1993 bol oficiálnym majstrom sveta organizácie FIDE, potom kraľoval konkurenčnej PCA, ktorú sám založil po rozchode so šachovou federáciou. V novembri 2000 ho zo šachového trónu zosadil v Londýne krajan Vladimir Kramnik. Veľkú pozornosť pútal aj Kasparovov zápas proti šachovému superpočítaču Deep Blue. Kým vo februári 1996 triumfoval šachista, v máji 1997 vyhrala odvete vylepšená verzia počítačového programu. Stala sa z toho senzácia. Magazín Newsweek priniesol na obálke titulok „Posledná bitka ľudského mozgu“, iné médiá prirovnali udalosť k pristátiu na Mesiaci, či prvému letu bratov Wrightovcov. Do šachovej histórie sa Kasparov zapísal aj prekonaním bájnej hranice 2700 ELO bodov. Keď pred piatimi rokmi končil, pri jeho mene svietila hodnota 2851 bodov, ktorú dodnes nik neprekonal.

Šachový génius už hrá iba exhibične. Prirodzene za peniaze. A nie malé. Keď sa v septembri minulého roka stretol v španielskej Valencii s Karpovom v spomienkovom zápase po 25 rokoch, obaja hlavní aktéri údajne zinkasovali štvrť milióna eur. Zápas (Kasparov vyhral 9:3) pútal pozornosť hlavných svetových médií a počítačové servery, ktoré prenášali partie, pod náporom fanúšikov skolabovali. „S Anatolijom sme v športovom svete zavedenou značkou ako Maradona a Pelé,“ uviedol sebavedomo Kasparov. Mimochodom, 58-ročný Karpov stále aktívne hrá a drží sa v prvej stovke šachového rebríčka.

Už vyše roka Kasparov pripravuje najväčší šachový talent súčasnosti, mladého Nóra Magnusa Carlsena. Kasparov sa v ňom vidí, označil ho za svojho nástupcu. O šachový titul však bude môcť Carlsen zabojovať najskôr v roku 2011. V jednom z rozhovorov Nór prezradil, že lekcie od šachovej legendy „nie sú lacné“.

Kasparov peniaze potrebuje najmä na svoju politickú kampaň. Patrí medzi významných predstaviteľov opozičného hnutia, ktoré brojí proti bývalému prezidentovi a terajšiemu premiérovi Ruska Vladimirovi Putinovi. Agentúra AFP označila bývalého šachistu za Nočnú moru Kremľa. „Kredit dôvery k režimu je vyčerpaný, funguje ďalej iba zotrvačnosťou. Ľudia však zatiaľ nie sú pripravení k masovým akciám,“ hlása prorok Kasparov.

debata chyba