Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prepáčte, že nie je zlato, ospravedlňoval sa bohatier spod Kaukazu

Pred troma rokmi ho na Slovensku poznal málokto. A v auguste 2008 sa tvár dobráckeho obra zrazu usmievala z televíznej obrazovky a tituliek novín a časopisov.

16.02.2010 07:07
Artur Taymazov, David Musuľbes, zápasenie Foto:
Zápasník David Musuľbes (vpravo) s bronzovou medailou na OH v Pekingu.
debata

Zápasník David Vladimirovič Musuľbes sa dojemne ospravedlňoval, že nevybojoval na olympijskej žinenke v Pekingu najcennejší kov. „Je mi to ľúto. Najmä pre Slovensko. Zaslúžilo si, aby som priniesol zlatú medailu. Veľmi som ju chcel doniesť, ale Boh mi doprial iba bronz. Som vďačný za to, čo mi dal. Sláva mu, že som živý, zdravý a mám rodinu,“ vyznal sa v ruštine rodák z Vladikavkazu.

Musuľbesa dotiahol na Slovensko Rodion Kertanti. Aj tréner slovenských reprezentantov je absolventom chýrnej osetskej zápasníckej školy. Keď sa Kertanti dozvedel, že Musuľbes chystá návrat na žinenky, neváhal. Záujem o špičkového zápasníka mali Gréci, Moldavci, Gruzínci… Kertanti však Musuľbesa zlomil. Podnikateľ a zápasnícky nadšenec Peter Marček sa pustil do práce. Vybavoval pas, zháňal sponzorov. Všetko zvládol v šialene krátkom čase. Na jar 2008 si Musuľbes odkrútil premiéru v slovenskom drese a v Tampere sa stal majstrom Európy.

„Prvý raz som bol na Slovensku ešte v roku 1997 na majstrovstvách Európy. Najviac sa mi páčila atmosféra. Národ a jeho pohostinnosť. Tú som na Slovensku pocítil. Dnes sa v Európe každý so svojimi problémami chce radšej ukryť, ale v Bratislave som nič také nevidel. Duševná dobrota Slovákov, otvorenosť, tú som zažil len u vás. V Nemecku, vo Francúzsku alebo v Anglicku to tak nie je,“ uviedol bohatier spod Kaukazu.

Na Slovensku sa však Musuľbes zdržuje zriedka. Pripravuje sa doma v Rusku. V Národnom športovom centre poberá od januára 2009 plat 700 eur, zmenou ruského dresu za slovenský si teda finančne pohoršil. Napriek tomu tvrdí, že zápasiť na vrcholných podujatiach bude už len v jednom drese – s dvojkrížom.

debata chyba