Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šachistom vládne zázračný chlapec z Nórska. Vďaka sestre

Nemal ešte ani dva roky a hravo poskladal obrázok z päťdesiatich kúskov puzzle. Päťročný už ovládal vlajky a hlavné mestá štátov a dnes o ňom hovoria, že je šachový génius. Nórsky tínedžer Magnus Carlsen sa v januári stane najmladším lídrom šachového rebríčka FIDE v histórii. Na 64 poliach bude vládnuť mesiac po dovŕšení 19. narodenín.

17.12.2009 10:25
Magnus Carlsen Foto: ,
Magnus Carlsen.
debata

Malý Magnus o šach spočiatku nejavil záujem. „Zlom nastal, až keď videl ako hrám šach s jeho staršou sestrou Ellen. Bol súťaživý typ. Chcel zdolať sestru a neskôr aj mňa,“ spomínal pre denník Daily Telegraph šachistov otec Henrik Carlsen. V trinástich sa stal zázračný chlapec z Nórska veľmajstrom (skôr to dokázali len Ukrajinec Karjakin a Ind Negi).

Väčší rozruch v šachovom svete vyvolalo Carlsenovo prvenstvo v C-skupine prestížneho turnaja Chorus v roku 2004. Veľmajster a šachový expert Lubomír Kavalék (pražský rodák, ktorý v roku 1968 emigroval na západ) ho v denníku Washington Post nazval Mozartom šachu.

Talentovaný Nór zaujal aj legendu Garryho Kasparova. Ten ho v roku 2005 pozval do Moskvy a ponúkol mu spoluprácu, chlapec však odmietol. „Vtedy som sa ešte na taký systematický tréning necítil,“ vysvetlil Carlsen. Kasparov to začiatkom tohto roka skúsil znovu, nórsky mladík tentoraz súhlasil. Strávili spolu pár dní v Rusku i Chorvátsku, podľa Carlsena preberali najmä agresívne otvorenie partie, Kasparovovu špecialitu.

V roku 2009 vyhral Carlsen superturnaj v čínskom Nankingu, prehupol sa cez hranicu 2800 bodov v rebríčku ELO (ako piaty hráč v histórii) a stal sa majstrom sveta v bleskovom šachu. „Hrá najlepší šach. Ak mu nejaký turnaj nevyjde, skončí druhý. Spolupráca s Kasparovom ho psychicky povzbudila. Lepšieho konzultanta nemohol mať. Kasparov určite nie je lacný, ale nerobí to iba pre peniaze. Už dávnejšie uviedol, že Magnusa považuje za svojho nástupcu,“ uviedol pre Pravdu Sergej Movsesian, slovenská šachová jednotka a Carlsenov spoluhráč z nemeckého Baden-Badenu.

Carlsenov príbeh je už teraz zrelý na sfilmovanie. Herec Matt Damon môže začať študovať scenár.

debata chyba