Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na OH v Londýne bude i ženský box. Golf a ragby sú pred bránami hier v roku 2016

Exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV) odporučila 106-člennému plénu, ktoré sa v októbri zíde v Kodani, aby do programu olympijských hier 2016 so zatiaľ neznámym dejiskom zaradilo golf a sedmičkové ragby. Tieto športy vybral výkonný výbor MOV na svojom štvrtkovom zasadnutí v Berlíne zo siedmich uchádzačov o dve voľné miesta. Znamená to, že bejzbal, softbal, squash, inline korčuľovanie a karate zostali bez šance. Samotný ratifikačný proces sa uskutoční až hlasovaním 106 delegátov zasadnutia MOV v dánskej metropole, kde sa rozhodne aj o mieste konania OH 2016. Kandidujú Chicago, Madrid, Tokio a Rio de Janeiro.

13.08.2009 17:33
Camilo Villegas Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Pätnásťčlenný výkonný výbor MOV mal k dispozícii správu programovej komisie a v júni si vo svojom sídle v Lausanne vypočul 45-minútovú prezentáciu každého odvetvia. Plénum MOV v Kodani musí spoločným hlasovaním potvrdiť olympijskú príslušnosť všetkých odvetví vrátane doterajších. Zo siedmich adeptov dostane takúto šancu už iba dvojica „finalistov“ golf a ragby.

Naposledy v roku 2005 zo zoznamu športovcov, ktorí budú bojovať o medaily na OH 2012 v Londýne, vypadli bejzbalisti a softbalistiky. Na tom istom zasadnutí MOV zvažoval aj prihlášky ragby, squashu, golfu, karate a inline korčuľovania, ale ani jeden z kandidátov nezískal potrebnú dvojtretinovú väčšinu hlasov. Systém sa odvtedy zmenil a na zaradenie do programu OH je potrebná už iba nadpolovičná väčšina.

Golf uspel s ponukou turnajov na 72 jamiek a formátom po 60 účastníkov medzi mužmi a ženami. V prípade rovnosti úderov rozhodne o medailistoch trojjamkový „rozstrel“. Olympijskú miestenku by malo zabezpečenú 15 najlepších hráčov sveta. Aby si golf otvoril cestu pod päť kruhov, zaviedol vlani systém dopingového testovania. Golfisti sa predstavili už na OH 1900 v Paríži a o štyri roky neskôr v St. Louis.

Medzinárodný výbor ragby (IRB) navrhol usporiadať turnaje verzie „sedem“ pre 12, 16 alebo 20 tímov mužov aj žien. Bežným ragbyovým formátom sú zápasy 15-členných družstiev, aké sa hrali aj štyroch OH v rozmedzí rokov 1900 – 1924.
Softbal sa od singapurského vylúčenia vydal cestou úplného dištancovania od bejzbalu, ktorý ťahá za sebou bremeno vážnych dopingových prípadov profesionálnych hráčov. V neprospech bejzbalu hovorila aj neochota zámorskej MLB prerušiť súťaž, aby mohli na olympijskom turnaji štartovať aj najväčšie hviezdy tohto športu.

Squash sa spoliehal najmä na svoju nenáročnosť na infraštruktúru a veľkú popularitu v krajinách celého sveta. Turnaje si prakticky vyžadujú iba dva prenosné dvorce chránené plexisklom.

Po päť mužských a ženských disciplín v priebehu troch dní mohli na olympijských hrách absolvovať inline korčuliari. Päťdesiat mužov a rovnaký počet žien sa malo podľa návrhu predstaviť v šprinte aj v pretekoch na dlhšie vzdialenosti.
Karate sa chcelo zaradiť k úpolovým športom, argumentom pre jeho zaradenie bolo viac ako 100 miliónov aktívnych karatistov v 180 krajinách, čo ho robí najrozšírenejším bojovým umením na svete.

Výkonný výbor MOV zároveň definitívne schválil zaradenie ženského boxu do programu OH 2012 v Londýne. Box bol posledným letným olympijským športom, v ktorom ženy nemali súťažné zastúpenie.

debata chyba