Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fibingerová má 60, no nechce žiadne kvety ani dary

Radšej ako posedením s priateľmi pri poháriku oslávi bývalá slávna československá guliarka Helena Fibingerová svoje pondelňajšie šesťdesiate narodeniny nejakou činnosťou. Je živel, potrebuje k životu pracovné vypätie a už teraz vie, že dôchodok pre ňu nebude existovať. Dokonca všetkým v okolí prikázala, aby jej v pondelok negratulovali a nenosili kvety ani dary. "Budem rada, ak mi všetci okolo zachovajú priazeň a lásku," povedala stále ešte aktuálna halová svetová rekordérka.

11.07.2009 12:03
Helena Fibingerová Foto:
Helena Fibingerová.
debata

Ani pred desiatimi rokmi nechcela večierok. Donútili ju, aby na MS v Seville usporiadala recepciu. Už vtedy jej to bolo proti srsti a kvety, ktoré dostala, ešte v ten istý deň rozdala. „Bolo to tam ako v krematóriu,“ spomínala. ,,Pre mňa bude pondelok normálny pracovný deň," vyhlásila jasne.

Pred dvadsiatimi rokmi skončila skvostnú kariéru vyšperkovanú ôsmimi titulmi halovej majsterky Európy, bronzovou medailou z olympijských hier v roku 1976, titulom majsterky sveta i Európy a niekoľkými svetovými rekordami, z ktorých ten halový 22,50 metra platí od februára 1977 doteraz. „Som veľmi šťastný človek, že som dokázala zavrieť knihu kariéry a začala robiť niečo iné,“ uviedla Fibingerová.

S manželom a bývalým koučom Jaroslavom Šmídom prevádzkuje v Uhorskom Ostrohu pekáreň, pracuje ako marketingová manažérka Českého atletického zväzu a je členkou Rady Českej televízie, ktorá bude na budúci týždeň voliť svojho šéfa. „Všetko funguje, i keď samozrejme občas sa musia nejaké problémy riešiť,“ lebedila si Fibingerová, ktorej pekárenská živnosť je vraj veľmi úspešná.

Má tri zamestnania, ale všetko stíha. Je o nej známe, že občas nevydrží s nervami a spustí spŕšku kritických slov na svoje okolie. „Neviem prehrávať, všetko prežívam,“ vysvetľovala. Športom sa však dokáže upokojiť, vyčistiť si hlavu. Trikrát týždenne skoro ráno vstane a ide behať. Doma má saunu, žije však striedmo.

Guľu by však už do ruky nikdy nevzala. „Som polovičná, občas ma bolí aj ruka, takže na takéto veci nemyslím,“ povedala atlétka, ktorá po skončení kariéry schudla o 40 kg. Jej rekordy len ťažko v najbližšej dobe niekto prekoná. Ako si to Fibingerová vysvetľuje? ,,Pozrite sa na tie chuderky, trasie sa na nich sadlo," povedala. „Tomu sa musí človek veľmi venovať, dievčatá málo a zle trénujú, nie sú ochotné obetovať ani zmenu vizáže,“ dodala.

Keď sa po roku 1989 prevalili informácie o štátom riadenom dopingovom programe v socialistickom Československu, vrhlo to tieň pochybnosti aj na výkony famóznej guliarky. Fibingerovej manžela Šmída zaradil český Antidopingový výbor pred rokmi medzi osoby najviac zapletené do dopingového systému.

Guliarka sa však na tému doping nebaví. „Pre mňa je to uzavretá kapitola. Objektívna pravda neexistuje. Doping je obrovský kšeft. Poviem vám len jedno. Musíte to mať v génoch, žiadna tabletka z vás šampióna neurobí,“ uviedla Fibingerová pred tromi rokmi pre MF Dnes.

debata chyba