Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poľský lekár: Doping? U Kamily vylúčená vec!

Náhla smrť olympijskej víťazky v hode kladivom zo Sydney 2000 Kamily Skolimowskej vyvoláva mnohé otázniky súvisiace s príčinou jej úmrtia. Portugalskí lekári majú zatiaľ podozrenie na infarkt, podľa vyjadrení lekárov poľskej atletickej reprezentácie išlo asi o pľúcnu embóliu.

19.02.2009 15:09
Kamila Skolimowská Foto:
Nebohá Kamila Skolimowská.
debata

Definitívna príčina tragického úmrtia 26-ročnej Poľky bude známa až po pitve, ktorá sa uskutoční v portugalskom meste Faro. Objavili sa aj hlasy, že v pozadí tragédie je doping. „V Kamilinom prípade je to vylúčené,“ reagoval na takúto možnosť lekár Poľského atletického zväzu (PZLA) Marek Prorok pre internetový portál Dziennik.pl. „Bola veľkou bojovníčkou za čistý šport bez používania zakázaných prostriedkov a stránila sa všetkého, čo mohlo vzbudiť aj najmenšie podozrenie. Navyše, vrhači sú špeciálne pod prísnym dohľadom antidopingových komisárov. Absolvovala desiatky dopingových skúšok a vždy bola čistá.“

Skolimowská už v utorok cítila bolesť, a preto jej tréner zrušil stredajší tréning. Údajne už dva mesiace sa sťažovala na problémy s dýchaním. Uvažovalo sa, že ide o astmu. Práve preto sa Skolimowská podľa redaktora poľského denníka Przeglad Sportowy Macieja Petruczenka chystala na špeciálne vyšetrenie, ktoré malo v pondelok 23. februára identifikovať príčinu jej zdravotných problémov.
„A čo mám povedať, čo mám robiť? O dva dni sa mala vrátiť zo sústredenia v Portugalsku. Aj s manželkou sme sa na ňu už veľmi tešili a teraz taká tragédia,“ vravel cez slzy redaktorom Przegladu Sportowého otec Kamily, bývalý vzpierač a účastník OH 1980 v Moskve Robert Skolimowski.

Zronená Hrašnová o smrti kamarátky: Kamila bola výnimočná kladivárka

Slovenská reprezentantka v atletike a ôsma kladivárka na OH 2008 v Pekingu Martina Hrašnová sa o smrti iba 26-ročnej olympijskej víťazky v hode kladivom na OH 2000 v Sydney Kamily Skolimowskej z Poľska dozvedela vo štvrtok na rannej porade atlétov VŠC Dukla Banská Bystrica. 

„Dosť ma tá správa zasiahla, lebo Kamilu som veľmi dobre poznala,“ povedala Martina Hrašnová: „Mala som k nej bližšie, ako k iným kladivárkam, s ktorými som v minulosti súťažila, lebo sme boli takmer vrstovníčky – bola iba o rok staršia. Neboli sme síce také priateľky, že by sme si každý týždeň telefonovali, ale na niektorých pretekoch sme spolu bývali. Poznali sme sa veľmi dobre. Zoznámili sme sa na pretekoch ešte ako juniorky. Odvtedy sme o sebe vedeli. Bola mojou priateľkou i súperkou.“

Martina Hrašnová. Foto: Reuters
Martina Hrašnová Martina Hrašnová.

Kamila Skolimowská bola podľa slovenskej rekordérky výnimočná kladivárka, veď ako 17-ročná vyhrala olympiádu, čo dokazuje jej obrovský talent. „Viem, že už na olympiáde v Pekingu mala veľké bolesti chrbta, čo sa negatívne odrazilo na jej neúspechu, keď sa neprebila do užšieho finále našej súťaže. Spomínala, že hneď po olympiáde ju čaká operácia chrbtice, ktorú napokon aj podstúpila. Možno tieto zdravotné problémy môžu súvisieť s tým, čo sa jej teraz stalo. No to sú iba moje dohady, či skôr také rozmýšľanie nahlas. Veľa správ o tom, čo sa v Portugalsku vlastne stalo, nemám. Preto si nedovolím viac k tomu povedať. V každom prípade je to veľká tragédia pre celý poľský šport, pre celú svetovú atletiku,“ zdôraznila smutným hlasom Martina Hrašnová.

debata chyba