Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Legendárny Carl Lewis spochybnil svetový rekord Usaina Bolta

Legendárny americký šprintér Carl Lewis spochybnil výkon Jamajčana Usaina Bolta, ktorý na olympiáde v Pekingu vytvoril časom 9,69 sekundy nový svetový rekord na stovke. Lewisovi sa nepozdáva Boltovo výrazné zlepšenie na tejto trati.

15.09.2008 12:10
Carl Lewis Foto:
Legendárny americký atlét Carl Lewis v Slavkove pri Brne, kde si prišiel zahrať golf.
debata

„Mohol by byť najlepším bežcom všetkých čias. Ale človek by musel byť hlúpy, ak by sa nepýtal, ako môže niekto jeden rok bežať 10,03 a ďalší 9,69,“ povedal Lewis v rozhovore pre internetové vydanie časopisu Sport Illustrated.

Lewis pripomenul osudy najrýchlejších mužov planéty, ktorými sú momentálne Jamajčan Bolt a Asafa Powell. „Buďme realisti a prejdime si ten zoznam: Ben Johnson, Justin Gatlin, Tim Montgomery, Tyson Gay a títo dvaja Jamajčania. Šest ľudí zabehlo regulárne pod 9,80, traja z nich boli pozitívne testovaní a jeden dostal ročný dištanc,“ povedal štyridsaťsedemročný Lewis, ktorý bol v roku 1999 vyhlásený za atléta storočia.

Jamajský šprintér a nový olympijský víťaz v... Foto: ČTK/AP
Usain Bolt, atletika Jamajský šprintér a nový olympijský víťaz v behu na 100 m Usain Bolt pózuje po zisku zlata v novom svetovom rekorde 9,69.

Majiteľ deviatich zlatých olympijských medailí poukázal na to, že na Jamajke sú dopingové kontroly nie tak časté ako na pretekoch v USA. „Som hrdý na Ameriku, pretože v tejto krajine majú najlepšie námatkové kontroly a najrozsiahlejší program dopingových testov. Krajiny ako Jamajka nemajú žiadny program pre neohlásené tréningové kontroly, takže aj celé mesiace nie sú atléti testovaní,“ povedal bývalý svetový rekordman.

Pred piatimi rokmi sa ukázalo, že sám mal na národnom šampionáte v roku 1988 pozitívny test na stimulant, ale národný olympijský výbor ho utajil, aby mohol Lewis štartovať na olympiáde v Soule. Zakázaná látka sa do bežcovho tela dostala z potravinového doplnku a americkí funkcionári ho vtedy očistili. Prípad vtedy vôbec nebol zverejnený. „To je všetko, nič zlé som nespravil,“ komentoval túto kauzu Lewis, ktorý v Soule vyhral stovku a ďiaľku a v dvojstovke skončil druhý.

debata chyba