Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peter Hámor sa chystá na legendárnu K2

Popradský horolezec Peter Hámor odchádza v stredu do pakistanského Karakoramu. Cieľom jeho cesty sú dve osemtisícovky, Nanga Parbat (8125 m n. m.) a legendárna K2 (Chogori), ktorá je so svojimi 8611 m druhou najvyššou horou na svete.

19.06.2007 12:23
debata

„Pre horolezcov je K2 ešte krajšia hora ako Mt. Everest. Nanga Parbat je zasa prvý kopec, kde boli Slováci, vrchol s pohnutou históriou,“ zdôvodnil výber dvojice osemtisícoviek, na ktoré má P. Hámor vystúpiť spolu s Dodom Kopoldom a Poliakom Piotrom Morawským.

Na K2 sa trojica horolezcov pokúsi o prvovýstup západnou stenou alpským štýlom. „Pre horolezcov je to výzva, ktorá na takýchto kopcoch nebýva, tak sme sa rozhodli, že na K2 pôjdeme novou cestou,“ doplnil P. Hámor. Skôr ako vystúpia na K2, budú ich kroky smerovať na Nanga Parbat. Tento vrchol by mal slúžiť ako dobrá príprava a aklimatizácia pred výstupom na K2.

Na Nanga Parbat chce slovensko-poľská výprava vystúpiť Kinshoferovou cestou v Diamírskej stene. „Je to stena, ktorá má obrovské prevýšenie, takmer štyri kilometre. Táto cesta má už desiatky prelezov, ale chceme ju využiť na náš hlavný cieľ, ktorým je K2,“ doplnil P. Hámor. Na vrchole Nanga Parbatu by mali stáť najneskôr 20. júla, na vrchole K2 potom v druhej polovici augusta. Trojica horolezcov by sa mala vrátiť domov začiatkom septembra.

Okrem výstupu na plánovaný vrchol je dôležitý aj úspešný návrat. Na to, aby sa horolezec úspešne vrátil späť domov, je podľa Hámora dôležité najmä šťastie. Pred rokom, po úspešnom návrate z Čo Oju, Annapurny a Broad Peaku P. Hámor naznačil, že by chcel vystúpiť na všetkých 14 osemtisícoviek. Dnes sú už jeho zámery trochu iné. „Keby som sa snažil napĺňať cieľ vystúpiť na všetky osemtisícovky, tak by som liezol na tie kopce čo najľahšími cestami, aby pravdepodobnosť úspechu bola čo najväčšia. Tým, že najľahšími cestami neleziem, jasne naznačujem, že tá štrnástka ma až tak nezaujíma,“ uviedol P. Hámor.

Popradčan Peter Hámor (nar. 1964) má zo žijúcich Slovákov zdolaný najvyšší počet osemtisícoviek. V roku 1998 stál na Mt. Evereste (8850 m). Na ďalšie tri osemtisícovky Čo Oju (8201 m), Annapurnu (8091 m) a Broad Peak (8047 m) vystúpil vlani v rámci podujatia Himalájsky triptych. Na Annapurne a Broad Peaku stál ako prvý Slovák. Peter Hámor je zatiaľ jediným Slovákom a 74. človekom na svete, ktorý vystúpil na sedem najvyšších vrcholov (Seven Summits) všetkých kontinentov.

Celostránkový rozhovor s Jozefom Kopoldom o výstupe na K2 čítajte v stredajšom vydaní denníka Pravda.

debata chyba