Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Český olympionik šokuje. Šéflekár vraj radil športovcom, ako oklamať testy

Viaceré české stránky v stredu zverejnili úryvky z textu, v ktorom tamojší reprezentant v plážovom volejbe Ondřej Perušič skritizoval lekárske zabezpečenie zo strany Českého olympijského výboru (ČOV) na OH v Tokiu.

27.10.2021 16:17
Ondrej Perušič Foto: ,
Ondřej Perušič.
debata (8)

Jeho otvorenú spoveď priniesol populárny portál Bez frází.

Hlavný lekár výpravy mal blízkym kontaktom nakazeného lekára Vlastimila Voráčka radiť, ako by mohli oklamať testy na koronavírus, informoval aj web Sport.cz.

ČOV reagoval, že všetky odporúčania šéflekára Jiřího Neumanna mali iba preventívny charakter, teda aby predchádzali nákaze.

Perušič mal ako prvý český športovec deň po prílete do Tokia pozitívny test a s Davidom Schweinerom nemohli nastúpiť na prvý zápas v skupine. Napokon z nej nepostúpili a Hry sa pre duo skončili sklamaním.

Japonsko OH2020 SR ceremoniál záver Barteková Čítajte viac Arigato, Tokio. Štyri medaily sú úspechom i mementom

„Nechcel som sa sťažovať a robiť kauzu počas nášho pobytu v Japonsku, pretože som veril v spätnú väzbu. Žiadna neprišla. Nepozerá sa mi ľahko na to, že sa do najbližších Hier vôbec nič nezmení,“ uviedol Perušič.

Lekársky tím si vraj príliš ťažkú hlavu z pravidiel na olympiáde nerobil

"Na olympiáde platili jasne dané pravidlá a je jedno, čo si o nich kto myslí. Náš lekársky tím si z nich nič nerobil.

Na rúška cez nos neveril a celý prístup k pandémii bol dosť skeptický. Minimálne tak jeho vedenie vystupovalo," pokračoval plážový volejbalista.

Bližšie sa pozastavil pri šéflekárovi Neumannovi.

„So všetkou vážnosťou ponúkal blízkym kontaktom nakazených, že im čímsi vystrieka nos, dá akési kloktanie a výsledok testu na covid následne vyjde falošne negatívne,“ opísal.

ČOV túto informáciu poprel.

„Všetky odporúčania šéflekára Českého olympijského tímu boli preventívneho charakteru, teda aby predchádzali nákaze. Akúkoľvek manipuláciu alebo nečestné konanie vylučujeme,“ zdôraznila pre ČTK riaditeľka komunikácie Barbora Žehanová.

Lekár poslal Perušičovi liek izoprinozín.

"Chvíľu sa nepodložene verilo, že by mohol predchádzať nákaze covidom-19 či zlepšovať imunitu u chorých. Nikdy sa to nepotvrdilo a je to navyše liek s celým radom vedľajších účinkov.

Nemal by sa podávať bez predchádzajúcich konzultácií. Žiadne neprebehli," dodal, no zároveň podotkol, že viacerí pracovníci ČOV im s kolegom veľmi pomohli.

Napriek tomu si vraj uvoľnenie z izolácie vyjednal s japonským lekárom sám a tým sa stal z pohľadu českých lekárov zdravým:

Britnáia tokio olympiáda Čítajte viac V Tokiu hrozil dopingový škandál, WADA to mlčky zakryla

"Nikto mi nenatočil aspoň EKG, nikto ma nechcel aspoň základne prezrieť. Nikto nevylúčil, že choroba nezanechala nebezpečné následky.

Pre niekoho sú to možno drobnosti, ale pre mňa tvoria obraz podcenenia celej situácie."

ČOV reagoval, že lekári nemali na starosti len štvoricu športovcov, ktorí boli postupne pozitívne testovaní na koronavírus, ale všetkých vyše sto českých olympionikov.

"Celý lekársky tím robil úplné maximum, aby pre celú výpravu v danej situácii zaistil medicínsky servis.

Svoju podporu, na úrovni ľudskej i profesionálnej, vyjadrila Jiřímu Neumannovi Lekárska komisia ČOV vedená profesorom Pavlom Kolářom," uviedla Žehanová.

Peking, koronavírus Čítajte viac USA vyšlú do Pekingu len zaočkovaných. My nikoho nenútime, znie z Nórska

Perušič sa vrátil aj ku skloňovanému letu českej výpravy do Tokia. Nepoprel, že si aj on dal na chvíľu z tváre dole rúško – pri hre so skupinkou ľudí v zadnej časti lietadla.

„S tým som sa novinárom hneď priznal. Prišlo mi to správne. O to viac ma mrzeli reakcie ostatných. Nikto ďalší zodpovednosť za svoje správanie neprijal. Ani doktor Voráček, ani Český olympijský výbor,“ netají sklamanie.

Tokio Čítajte viac Českú výpravu mal nakaziť nezaočkovaný lekár s pochybnými metódami

"Pan Voráček bude dookola opakovať, že nie je isté, že on bol pacientom 0. V tom má pravdu. Nie je to isté.

Zároveň je však tiež pravda, že mal nakazených príbuzných v Česku a hneď po prílete do Tokia bol jediným pozitívnym. To kvôli nemu šla časť výpravy rovno do karantény.

Neospravedlnil sa ani za to. Myslel som si, že priznám svoju chybu a rovnako k tomu pristúpia aj ostatní. Lekári, Český olympijský výbor. Potom by sme sa z toho mohli poučiť," zdôveril sa Perušič.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #Ondřej Perušič #Jiří Neumann