Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chýba mu zdravý rozum? Bach sa premával po športoviskách a schytal kritiku

Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach sa rozhodol osobne zúčastniť aj na paralympijských hrách v Tokiu napriek odporúčaniam, aby to nerobil v čase rastúcej krivky ochorení na koronavírus v japonskej metropole.

26.08.2021 15:18
Thomas Bach Foto: ,
Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach na paralympiáde v Tokiu.
debata (11)

Vrcholný predstaviteľ svetového olympizmu v utorok nechýbal na slávnostnom úvode PH 2020 na Národnom tokijskom štadióne a v stredu sa premával po jednotlivých športoviskách.

V Musashino Forest Sport Plaza si pozrel súboj basketbalového turnaja na vozíčkoch a nenechal si ujsť ani súboje v goalballe a ragby na vozíčkoch. Odovzdával tiež medaily najlepším paraplavcom v Aquatics Centre.

Kritika na seba nenechala dlho čakať.

Hlavný poradca japonskej vlády pre ochorenie COVID-19 Šigeru Omi naznačil, že Bachovi zrejme chýba zdravý rozum, keď si nevie sám vyhodnotiť riziká spojené so svojou návštevou Japonska.

Veronika Vadovičová Čítajte viac Partner mi nedáva ruže ani parfém. Skôr súčiastku do zbrane

„Zaujímalo by ma, prečo sa pán Bach vôbec obťažoval prísť. Mal by byť schopný posúdiť situáciu zdravým rozumom,“ uviedol Omi počas rokovania japonského parlamentu podľa webu insidethegames.biz.

Omi sa kriticky vyjadril aj k Bachovej súkromnej návšteve v tokijskej štvrti Ginza, ktorá sa uskutočnila ešte 8. augusta, teda v deň ukončenia olympijských hier.

Podľa olympijskej príručky, tzv. playbooku, boli súkromné návštevy priestorov mimo tzv. bubliny pre účastníkov Hier neprípustné.

A šéf MOV by nemal byť výnimka, pokiaľ sa to priamo netýkalo výkonu jeho práce v dejisku OH.

Jozef Metelka Čítajte viac Slovensko má prvú medailu z paralympiády. Vybojoval ju Metelka

„Nemusím byť členom expertnej komisie, aby som tieto veci vedel posúdiť. A Bach sa napriek tomu vybral do Ginzy. Myslím si, že by tú návštevu zvládol aj online,“ dodal znepokojený japonský odborník na infekčné choroby.

Tokio je od 12. júla v núdzovom režime, ale počet prípadov nákazy koronavírusom stále kontinuálne rastie.

Zatiaľ čo na začiatku olympijských hier 23. júla len tesne prevyšoval tisícku, aktuálne na štarte paralympiády hlásili až 4392 infikovaných. Tokio aj celé Japonsko v týchto dňoch bojujú s najsilnejšou vlnou prípadov pandémie, ktorá sa začala začiatkom minulého roka.

HUNTER WOODHALL and TARA DAVIS Čítajte viac Ako z Pilcherovej románu. Nemá nohy, vďaka priateľke behá ako o život

Thomas Bach už medzičasom opustil japonské Tokio, no jeho návštevu úvodu PH podporili predstavitelia Medzinárodného paralympijského výboru (MPV).

Podľa hovorcu výboru Craiga Spenceho prítomnosť šéfa MOV potvrdila blízky vzťah medzi oboma organizáciami, ktorý podľa neho „nikdy nebol lepší“.

"Z pohľadu MPV bolo skvelé, že prijal naše pozvanie a pricestoval. V Pjongčangu 2018 sme podpísali dohodu o spolupráci a naše vzťahy sa len zlepšujú.

Vieme, že jeho návšteva vyvolala veľa otázok, no každý jeho krok bol autorizovaný japonskou vládou," povedal Spence pre insidethegames.biz a potvrdil, že Bach už opustil „krajinu vychádzajúceho slnka“.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Thomas Bach #Paralympijské hry 2020