Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlček v cieli zmeravel. Zneistel, keď videl vedľa Rusov

Bronz slovenských rýchlostných kanoistov na OH 2020 v Tokiu v disciplíne K4 sa nerodil ľahko.

07.08.2021 07:00
Japonsko OH2020 SR Kanoistika K4 finále 500 m... Foto: ,
Slovenská posádka rýchlostných kanoistov K4 v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček a Adam Botek sa teší v cieli zo zisku bronzovej medaily na 500 metrov na OH v Tokiu.
debata (2)

Kvarteto Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček, Adam Botek dopádlovalo do cieľa len tesne pred loďou Ruska a najskúsenejší zo štvorice Vlček ešte chvíľu váhal, či z toho naozaj bude medaila.

Slováci však napokon finišovali tretí so stratou 1,315 s na víťazných Nemcov, no štvrtí Rusi stratili na bronz iba 120 tisícin.

"Pozrel som sa a zneistel, keď som videl Rusov vedľa nás. Lebo nepodali v ani jednej jazde excelentný výkon. To ma prekvapilo.

Potreboval som, aby mi niekto zakričal z brehu, že sme tretí. Nechcel som sa tešiť dopredu," povedal po pretekoch Vlček, prvý šesťnásobný slovenský olympionik.

Slovenská K4 oslavovala olympijský bronz Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Slovenská posádka rýchlostných kanoistov K4 v...

Vlani mu hrozilo, že príde o šiestu olympiádu. Počas nohejbalu totiž utrpel komplikovanú zlomeninu nohy, no OH 2020 napokon preložili na rok 2021 pre pandémiu koronavírusu.

„Je to obrovská úľava, tlak a stres bol obrovský. Vedeli sme, že máme na to, aby sme získali bronz. Po štarte sa nám to všetko premietlo, sme šťastní, že sme získali medailu. Verím, že moje úspechy budú inšpiráciou pre mladých kajakárov,“ uviedol pre RTVS 39-ročný Vlček.

Spokojný bol aj Myšák, pre ktorého bola olympiáda v Tokiu druhá, v Riu získal striebro: „Som šťastný, že sme sa opäť mohli postaviť na stupne víťazov. Rozhodovalo sa v posledných metroch, bolo to tesné. Podľa mňa nám naň zostalo veľa síl.“

Japonsko OH2020 SR Kanoistika K4 finále 500 m bronz Čítajte viac Slovensko má ďalšiu medailu! K4 vybojovala bronz

Najmladší 23-ročný člen osádky Samuel Baláž ťahal loď v úlohe „háčika“. V Tokiu sa predstavil spolu s Botekom v K2, v tejto disciplíne im však finále ušlo.

„Ja sa veľmi teším. Po K2 to nebolo jednoduché, ale v K4 bola dobrá už rozjazda a veril som. Je to obrovská radosť po tej celej príprave. Neskutočne sme sa tešili na tieto preteky, na túto minútku aj dvadsať sekúnd,“ povedal Baláž.

Športový riaditeľ sekcie hladkých vôd slovenskej kanoistiky Filip Petrla vyzdvihol najmä to, že sa slovenský štvorkajak dokázal podriadiť ťažkej príprave:

"Všetci sme dúfali v tento výsledok, na medailu sme mysleli dva roky. Pre chalanov to bolo náročné. Mali obmedzené podmienky, zákaz pohybu a opatrenia, nemali sa kde vyventilovať.

Mali syndróm leva v klietke, čakali len na to, kedy ich vypustíme na trať. Sme vďační, že sme to dokázali. Škoda, že nám nevyšla K2, ale aj Samo s Adamom vedeli, že sú tu najmä aby uspeli v K4."

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program

Vlček: Stále ma to baví

Erik Vlček sa po zisku štvrtej olympijskej medaily nechystá do športového dôchodku. Po pretekoch K4 na 1000 m na OH v Tokiu uviedol, že stále má motiváciu pretekať, i keď konkurencia je obrovská. Práve tá ho však motivuje.

Káštvorka sa v Tokiu postarala o piaty olympijský kov pre slovenskú rýchlostnú kanoistiku v ére samostatnosti. Na OH 2016 v Riu de Janeiro i na OH 2008 v Pekingu získala slovenská vlajková loď striebro, na OH 2004 v Aténach bola bronzová – vždy na 1000 m trati.

Pri všetkých úspechoch bol Vlček, desaťnásobný majster sveta a jedenásťnásobný európsky šampión sa na rekordnej šiestej olympiáde dočkal štvrtého olympijského kovu.

„Chvalabohu sa stále cítim dobre. Dokázal som sa prebojovať do štvorkajaku, stále je vo mne niečo. Nerád by som to teraz ukončil, pokiaľ na to nebudem mať vážny dôvod. S trénovaním problém nemám, baví ma to stále, výsledky mám. Takže motivácia je. Oddýchnem si a pôjdem asi ešte ďalej,“ povedal niekoľko minút po dojazde.

Slovenská posádka rýchlostných kanoistov K4 v... Foto: TASR, Michal Svítok
Japonsko OH2020 SR Kanoistika K4 finále 500 m bronz Slovenská posádka rýchlostných kanoistov K4 v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček a Adam Botek sa teší v cieli zo zisku bronzovej medaily na OH v Tokiu.

Pre Vlčeka má medaila z OH 2020 špecifickú príchuť. Do tokijskej K4 sa nominoval až vďaka internej kvalifikácii, v ktorej na bratislavskom Zemníku zdolal v rozstrele Csabu Zalku. „Ja som povedal Csabovi pred tou kvalifikáciu, že nech to dopadne akokoľvek, že sa budeme navzájom aj naďalej podporovať. Ja viem, aké to pre neho musí byť,“ dodal Vlček.

Skúsený kanoista tiež uviedol, že je ešte ochotný nielen športovať, ale je pripravený aj na odriekanie v súkromnom živote:

„Pokiaľ má človek výsledky, tak to stále stojí za to. Stále sa mu chce ráno vstávať. Máme okolo mladých chalanov, vidím, že chcú, okolo mňa je dobrý tím a aj to je aspekt, pre ktorý to chcem potiahnuť.“

Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka Čítajte viac Spolu sa hýbať i kývať. Žiadne zajace a starý pes, v lodi musí byť symbióza

Vlček sa účasťou v Tokiu stal prvým slovenským športovcom, ktorý si na konto pripísal šiesty olympijský štart.

"Spraviť šesť olympiád mi príde, že to išlo prirodzene rad za radom, ale keď si človek uvedomí, čo všetko za tým je, tak to nie je len tak držať sa na vrchole formy.

Teraz sa mi ľahko hovorí, že to bola maličkosť, ale uvedomujem si, že sa toto bude ťažko napodobňovať, najmä v takom výkonnostnom športe ako je kanoistika. To je náročný šport a treba potvrdzovať výkonnosť. Zvlášť, keď má doma výbornú konkurenciu. Mám peknú kariéru," dodal Vlček.

OH v Tokiu v obrazoch - 16. deň Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Zľava: Douglas Correia De Souza, Lucas Saatkamp...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #OH 2020 #K4 #Tokio 2020