Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bez medaily. Tóth sa rozlúčil s kariérou v poli porazených

Slovenský chodec Matej Tóth sa rozlúčil s kariérou 14. miestom. Na 50-kilometrovej trati v Sappore v rámci olympijských hier 2020 v Tokiu zvíťazil prekvapujúco Poliak Dawid Tomala pred strieborným Nemcom Jonathanom Hilbertom a bronzovým Kanaďanom Evanom Dunfeem.

06.08.2021 02:26 , aktualizované: 02:57
Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth počas OH v Tokiu 2020.
debata (135)

Pre obhajcu zlatej medaily z olympiády v Riu de Janeiro to bola piata olympiáda v rade. Hoci pred pretekmi avizoval útok na najvyššie priečky, silná konkurencia i kríza v druhej polovici pretekov ho pripravili o tento boj. Na víťazného Tomalu stratil viac ako 6 minút.

Druhý slovenský reprezentant Michal Morvay obsadil 41. pozíciu so stratou viac ako 25 minút na víťaza.

Rozlúčková päťdesiatka Mateja Tótha Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Matej Tóth počas svojich posledných pretekov...

"Boli to určite jedny z najťažších pretekov. Na štyridsiatich kilometroch som mal pocit, že to nedám, ak by tam nebola tá obrovská motivácia prísť do cieľa, vidieť ho a ukončiť to s hrdosťou.

Z výsledku som sklamaný, ale bolo to so cťou a to bolo pre mňa najdôležitejšie. Môžem odísť s hlavou hore a každému sa pozrieť do očí, že som spravil maximum," povedal Tóth.

Úvod pretekov patril ázijským favoritom a nestarnúcemu Francúzovi. Svetový rekordér Yohann Diniz sa na piatom kilometri prepracoval na prvú priečku.

clanok Dávame do pozornosti Všetko o olympijských hrách v Tokiu

Tóth začal svoju 14. chodeckú päťdesiatku, ktorú dokončil, ako líder prvej stíhacej skupiny. Zostal verný tomu, čo povedal pred pretekmi.

„Budem rešpektovať svoje telo a do 30. či 35. kilometra si pôjdem svoje tempo bez ohľadu na to, kde sa v štartovnom poli nachádzam,“ vyhlásil v rozhovore pre Pravdu.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program

Zanedlho mal Diniz zrejme problém nájsť toaletu. Pravdepodobne išlo o podobné žalúdočné problémy, ako pred piatimi rokmi na Hrách v Riu.

Štyridsaťtriročný veterán vtedy preto skončil aj na zemi a v poli porazených. Zdalo sa, že ho rovnaký osud postretol aj v Tokiu, ale so skvelou kariérou sa nechcel rozlúčiť predčasným koncom.

Na čelo sa po ňom vrátil Číňan Ja-tung Luo, ktorý viedol až do 20. kilometra. Vo väčšine času mal zhruba polminútový náskok pred zvyškom štartového poľa, ktorý viedol Tóth a spol.

Japonsko OH2020 SR atletika chôdza muži 50 km Čítajte viac ONLINE: Posledné preteky v kariére Tóthovi nevyšli

Aj potom sa slovenský reprezentant držal v popredí vedúcej skupiny. Obhajca zlata z Ria, majster sveta z Pekingu 2015 a dvojnásobný vicemajster Európy pomáhal diktovať tempo na začiatku druhej polovice sapporskej päťdesiatky.

"Aj keď som sa necítil zle a tempo nebolo zlé, odišla mi príliš silná skupina a videl som, že som skončil.

Musel som si zachovať koncentráciu, nerezignovať a bojovať o každú sekundu. Ďakujem všetkým, ktorí ma tam podporili, trénerovi, fyzioterapeutovi, ale aj novinárom, ktorí ma tlačili.

Tam sa nedalo povoliť ani meter, nedalo sa ani na chvíľku rezignovať, drel som až do konca," uviedol Tóth.

Hovorí sa, že chodci si počas nej najskôr musia odtrpieť prvých tridsať kilometrov a potom sa začnú rozdávať víťazné karty v podobe správne načasovaných nástupov alebo tých predčasných.

Lenže Poliak Dawid Tomala sa rozhodol ísť si v druhej polovici súťaže svoje preteky. Pomedzi jeho nástupy sa skončila púť legendárneho Diniza. V slzách, sediac na betónovom chodníku preteky vzdal – naťahujúc si ubolené nohy.

Poliakovi sa na tretí pokus podarilo uniknúť. Na jeho rýchlosť nestačila dvadsaťčlenná líderská skupina. Rodák z Tychov ju potrhal na márne kúsky.

V tom čase, na 30. kilometri, prišla na Tótha veľká kríza a s viac ako dvojminútovou stratou bol v druhej desiatke priebežného poradia. Odvtedy sa už nedokázal vrátiť do medailového boja a jeho strata narastala.

Tomalovi síce v závere došli sily a cieľovú pásku preťal so zaťatými zubami, ale lídersku pozíciu a post víťaza poslednej chodeckej päťdesiatky na olympiáde si udržal.

výsledky – muži 50 km:
1. Dawid Tomala (Poĺ.) 3:50:08 h, 2. Jonathan Hilbert (Nem.) +36 s, 3. Evan Dunfee (Kan.) +51, 4. Marc Tur (Šp.) +1:00 min, 5. Joao Vieia (Portug.) +1:20, 6. Masatoa Kawano (Jap.) +1:48, 7. Tchung-ta Pien (Čína) +1:53, 8. Rhydian Cowley (Aus.) +1:53, … 14. Matej TÓTH +6:15, 41. Michal MORVAY (obaja SR) +25:14

OH v Tokiu v obrazoch - 14. deň Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Jamajčan Hansle Parchment v cieli vo finálovom...

© Autorské práva vyhradené

135 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Tokio 2020