Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Milióny a vodné fajky. Slovinský zázrak zabojuje o bronz

Pomalý. Zavalitý. Nie Afroameričan. Napriek tomu jeden najlepších na svete.

05.08.2021 15:14
Japonsko OH2020 Basketbal C muži Argentína... Foto: ,
Luka Dončič (vľavo) na OH 2020 v Tokiu.
debata

Tokijská olympiáda je ďalším javiskom, na ktorom jasne žiari kométa menom Luka Dončič. Stále len 22-ročný mladík mal vo štvrtok so slovinskou reprezentáciou na dosah historický úspech.

Nováčikovia pod piatimi kruhmi hrali v dramatickom semifinále vyrovnanú partiu s favorizovaným Francúzskom, napokon prehrali o jediný bod (89:90).

„Nemáme sa za čo hanbiť. Som hrdý na spoluhráčov, nechali sme na ihrisku srdce. Stále máme šancu odísť z olympiády s cenným kovom, dáme do toho všetko,“ burcuje rodák z Ľubľany.

Kevin Durant, Jock Landale Čítajte viac Po prestávke ako vymenení. Američania opäť otočili, Slovinci ich nevyzvú

Tínedžer v Reale

Trvalo mu len tri roky, aby sa vypracoval medzi najväčšie hviezdy zámorskej NBA.

Dallas Mavericks, za ktorý hrá od začiatku profiligovej kariéry, o neho nechce prísť a tak mu ponúkol historicky najvyšší kontrakt pre neamerického hráča – 200 miliónov dolárov za päť sezón.

Hoci mu viacerí vyčítajú občasné kilogramy navyše a slabšiu kondíciu, Dončič potvrdzuje svoje kvality. Presnou rukou a výnimočným prehľadom na palubovke ničí lepšie fyzicky pripravených súperov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Luka Doncic (@lukadoncic)

„Jeho najsilnejšou stránkou je univerzálnosť. Dokáže kvalitne zahrať na viacerých postoch. Zdobí ho vysoké basketbalové IQ, prehľad na ihrisku a schopnosť vytvárať výhodné pozície pre seba i spoluhráčov,“ opisuje Slovinca slovenský reprezentant Róbert Rožánek.

Dončič mal len 13 rokov, keď odišiel z domu a vybral sa na skúšku do Realu Madrid. Kráľovský veľkoklub v ňom videl veľký talent a jeho skauti sa nemýlili.

Sebavedomý tínedžer sa rýchlo udomácnil medzi euroligovými hviezdami a už ako 16-ročný debutoval v silnej španielskej lige.

„Pomohlo mu, že ako mladík hral v Eurolige proti najlepším hráčom na starom kontinente. Napriek tomu, že nie je taký rýchly ako súperi, vie to neskutočne využiť vo svoj prospech,“ vysvetľuje Rožánek.

Alkohol a vodné fajky

Lyžiarka Tina Mazeová, hokejista Anže Kopitar, cyklisti Tadej Pogačar a Primož Roglič. Dvojmiliónové Slovinsko dalo svetu množstvo skvelých športovcov.

Darí sa aj futbalistom či hádzanárom, ale najúspešnejším kolektívnym športom je basketbal. Slovinci senzačne triumfovali na zatiaľ posledných ME, keď vo finále zdolali rivalov zo Srbska.

„Úspech Slovincov nie je len o Dončičovi a neudial sa zo dňa na deň. Majú výborne prepracovaný systém, ktorý sa začína pri mládeži. Celkový prístup k športu, nielen k basketbalu, je v porovnaní so Slovenskom diametrálne odlišný,“ myslí si Rožánek.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program

Elitný rozohrávač sa bez váhania zhostil pozície lídra národného tímu po tom, ako reprezentačnú kariéru ukončil Goran Dragič. V prvom zápase v Tokiu Slovinci čelili Argentíne a Dončič zdemoloval súpera 48 bodmi.

„Viacerí so mnou nebudú súhlasiť, ale ja v tom mám jasno – dnes sme videli v akcii najlepšieho basketbalistu planéty,“ reagoval argentínsky kouč Sergio Hernández.

Dončič nie je strojový profesionál, vie sa zabaviť aj mimo palubovky. Minulý týždeň so skupinou spoluhráčov zorganizovali v olympijskej dedine nepovolenú párty, na ktorej nechýbali alkohol či vodné fajky.

Reakcia kompetentných? Žiadna, pretože hviezdy OH 2020 si môžu dovoliť aj menšie prešľapy voči covidovým pravidlám.

Hoci v semifinále nepredviedol ideálny strelecký výkon, so 16 bodmi, 18 asistenciami a 10 doskokmi patril medzi najlepších hráčov na palubovke.

Jeho bilancia v najcennejšom drese je aj napriek prehre famózna – 18 zápasov, 17 výhier.

Ďalšiu úspešnú sériu môže začať v sobotňajšom zápase o bronz, v ktorom Slovinci nastúpia proti Austrálii.

Finále obstarajú víťazi troch predchádzajúcich olympijských turnajov Američania a Francúzi.

Jamajčan Hansle Parchment v cieli vo finálovom...
Čech Adam Ondra vo finále športového lezenia na...
+11Pretekárky čakajú na odovzdávku štafety v behu...
debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #OH 2020 #Tokio 2020 #Luka Dončič