Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legenda o najmladšom olympionikovi: Poď, chlapče, ty si taký ľahučký

Dovedna majú 44 rokov. Zlatá Sakura Josozumiová 19, bronzová Sky Brownová pred dvomi týždňami sfúkla na torte iba trinástu sviečku. A strieborná Kokona Hirakiová? Narodila sa dva dni po tom, ako sa skončila olympiáda v Pekingu 2008. Má stále iba 12!

05.08.2021 17:00
Tokyo Olympics Skateboarding Foto: ,
Objatie troch medailových detí z drevenej dosky: (sprava) Kokona Hirakiová, Sakura Yosozumiová a Sky Brownová.
debata

Nový olympijský šport – skejtbording – vyniesol pod piatimi kruhmi na piedestál deti.

Tínedžerov v rozlete…

Keď sa pred rokmi rozhodlo o tom, že tradičný šport mladých uzrie oheň v Tokiu, nikto netušil, že – predovšetkým – japonské dievčatá premenia skejtbordingový park na detský kútik. Najmladšou športovkyňou v Japonsku je síce sýrska stolná tenistka Hend Zazaová (12 rokov), ale po nej nasleduje ďalší päť skejtbordistiek.

V disciplíne park bol ich pódiový súčet rokov 44 rokov, v streete ešte o dva menej. Napokon, až štyri finalistky z ôsmich mali menej ako šestnásť. Víťazná Momidži Nišijová trinásť. „Ale nemá to nič spoločné s vekom,“ opakovala novinárom po tom, ako si na krk zavesila zlato.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program

Ohybné a mäkké

Naozaj je taký nízky vek úspešných sketbordistiek iba náhoda? V tomto rebelskom športe vraj existuje jedno zlaté pravidlo. Môžete byť bohatý ako len chcete, žiadny poriadny trik si však nekúpite za peniaze. Zaplatíte zaň bolesťou.

„Iná cesta nie je. Akčné športy sú založené na získavaní zručností. Čím ste mladší, tým ste ohybnejší a mäkší. Jednoducho sa rýchlejšie zotavujete. Poznám skejtbordistov, ktorí majú 22 a už hovoria o dlhom zotavovaní sa,“ pripomenul Ed Leigh, britský športový komentátor, ktorý sa venuje extrémnym športom.

Práve Veľká Británia má vo svojom strede malú veľkú hviezdu – Sky Brownovú, ktorá v stredu získala bronz. Od desiatich rokov sa hrdí titulom profesionálka. Na populárnych pretekoch Vans US Open súťažila už ako osemročná.

Vlani si po nevydarenom skoku na tréningu vážne udrela hlavu. Po páde chvíľu nereagovala a do nemocnice ju odviezol vrtuľník. Lekári jej diagnostikovali fraktúru lebky, život jej vraj zachránila iba prilba. Fotografia dokaličenej Brownovej obklopenej plyšákmi v nemocničnej izbe obletela svet.

Niekoľko dní po nehode sa rozhodla zverejniť video z nešťastnej udalosti a všetkých fanúšikov ubezpečila, že je živá a zdravá. „Zvyčajne nezverejňujem videá svojich pádov a ani o nich nehovorím. Toto bol môj najhorší. Chcem všetkým odkázať, že som v poriadku. Niekedy skrátka spadnete,“ povedala v tom čase len jedenásťročná skejtbordistka.

Rodičia, ako inak skejtbordisti, jej drevenú dosku chceli následne zakázať. No po roku už bola v Tokiu.

Dán Rune Glifberg, najstarší skejtbordista v... Foto: SITA/AP, Ben Curtis
Tokyo Olympics Skateboarding African Wheels Dán Rune Glifberg, najstarší skejtbordista v Tokiu.

Naopak, najstarším skejtbordistom na Hrách je Rune Glifberg, ktorému v brandži nepovedia inak ako „dánsky ničiteľ“. V októbri oslávi už 47. narodeniny a preslávil sa už v 90. rokoch minulého storočia, keď štartoval na prvých X Games v roku 1995.

Má však ešte jeden primát. Bol vôbec prvou postavičkou v populárnej hre Tony Hawk Pro Skater na hernej konzole Playstation.

Ak dnes od jeho veku odčítate Hirokiovej dvanásť rokov, vyjde vám neuveriteľný rozdiel – 34. V Riu 2016 však v disciplíne jazdectvo proti sebe nastúpili osemnásť a 62-ročný muž. Veru, aj také sú občas rozdiely na olympijských športoviskách.

Ľahký kormidelník

Hirokiovej dvanásť je pre niekoho príliš málo na to, aby sa v tomto veku uchádzala o najcennejšie olympijské kovy. No história najväčšieho športového podujatia na svete pozná aj extrémnejšie prípady.

Oficiálne najmladším medailistom na Hrách je Grék Dimitrios Loundras, ktorý bral bronz doma v Aténach v roku 1896. V tom čase mal iba desať rokov a bol súčasťou tímovej súťaže gymnastov. Cvičil na bradlách.

V Aténach však proti sebe súperili iba tri tímy a tak Loundras medailu nemohol nedostať. O štyri roky – na olympiáde v Paríži – však získal cenný kov zrejme ešte mladší chlapec. Zrejme píšeme preto, lebo jeho totožnosť napriek veľkej snahe športových historikov dodnes nikto nepozná.

„Je to obrovská záhada olympijskej histórie,“ povedal pre Wall Street Journal David Wallechinsky – autor olympijských ročeniek a prezident Medzinárodného spoločenstva olympijských historikov.

V roku 1900 to bolo takto: na kanáli v Paríži si to rozdávali posádky veslárov. Tá holandská sa po rozjazde rozhodla, že jej kormidelník je príliš ťažký. Na olympiáde sa zúčastnilo sedem veslíc a šesť z nich malo kormidelníkov, ktorých mená dodnes nevieme. Boli to zväčša mladí chlapci, ktorí nemali viac ako 25 kilogramov.

Aj preto zlatí Holanďania siahli pred finále po (ne)štandardnom riešení. Na špičku lode posadili chlapca, ktorý mal podľa odhadov od sedem do desať rokov. Iní zasa vraveli, že mohol mať dvanásť či štrnásť. Po pretekoch vznikla aj legendárna fotografia, na ktorej postavili dvaja vysokí Holanďania chlapca medzi seba. Kto to je? Koľko má rokov? Táto otázka zamestnávala historikov roky rokúce.

Len nedávno sa vo verejnom priestore objavila informácia, že ľahkým kormidelníkom mal byť Gruzínec Giorgi Nikoladze (1888 – 1931). Náhodný divák, ktorý stál pri vode s rodičmi. Neskorší vedec a veľký propagátor gruzínskeho športu.

Ale bolo to tak naozaj? Táto teória sa dosiaľ nepotvrdila. A tak najmladším medailistom z Hier aj naďalej zostáva Loundras. A najmladšou víťazkou Američanka Marjorie Gestringová. Zlato získala v skoku do vody v Berlíne 1936. Mala 13 rokov a 268 dní.

O 62 menej ako Japonka Nišijová na skejtborde v Tokiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #skejtbording