Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fiasko USA, šprintéri nebudú vo finále štafety. Horšie ako deti, kritizujú legendy

Americkí atléti ani v Tokiu nezískajú medailu v štafete 4x100 metrov. Prvýkrát v olympijskej histórii sa im však stalo, že si nezabezpečili postup do finále, hoci nestratili kolík a ani ich nediskvalifikovali pre iné porušenie pravidiel.

05.08.2021 08:56 , aktualizované: 10:40
Cravon Gillespie. Foto: ,
Americký šprintér Cravon Gillespie.
debata (56)

Američania nastúpili s oboma finalistami stovky, teda aj so strieborným Fredom Kerleym a piatym Ronnie Bakerom, no šetrili najrýchlejších dvojstovkárov Noaha Lylesa a Kennyho Bednareka.

Finišoval prekvapujúco Cravon Gillespie, ktorý obsadil na domácom šampionáte šieste miesto a v Tokiu dovtedy nebežal.

Ten priviedol Američanov do cieľa v prvom rozbehu až na šiestom mieste v čase 38,10. Od postupovej tretej priečky mali Američania odstup 15 stotín sekundy. Najlepšia bola Jamajka (37,82).

Atletika, sedemboj Čítajte viac ONLINE: Kipsangov olympijský rekord už v semifinále, zlato 14-ročnej Číňanky

"Tím USA urobil v štafete všetko zle. Odovzdávky boli zlé, zaradenie atlétov na jednotlivé úseky bolo zlé. Evidentne tam chýbalo akékoľvek vodcovstvo.

Bolo to totálne fiasko. Je neakceptovateľné, aby reprezentácia USA vyzerala horšie, ako štafeta detí," nešetril kritikou podľa AFP deväťnásobný olympijský šampión a v súčasnosti americký tréner Carl Lewis.

Rozhorčenie deklarovala aj ďalšia ikona americkej atletiky Michael Johnson, majiteľ štyroch zlatých medailí z OH.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletné výsledky

„Naučiť dvoch ľudí bežať naplno v 20-metrovej zóne chce tréning. Obzvlášť, ak ste túto disciplínu pre chyby na odovzdávkach nevyhrali od roku 2000. Absurdné a trápne,“ vyhlásil.

USA, najúspešnejšia krajina v tejto disciplíne (15 zlatých medailí), sa v nej naposledy tešila z víťazstva v roku 2000.

Parchment získal zlato na 110 m prekážok

Jamajský šprintér Hansle Parchment získal olympijské zlato na 110 m prekážok. Američana Granta Hollowaya zdolal o päť stotín sekundy, bronz vybojoval jeho krajan Ronald Levy, ktorý zaostal o 0,06 s.

Holloway výborne odštartoval a dlho sa držal suverénne na čele, v závere však stratil rytmus a výborný nástup predviedol Parchment, na ktorý už Američan nedokázal reagovať.

Tridsaťjedenročný Jamajčan tak pridal do svojej zbierky druhú olympijskú medailu, keď bol v Londýne 2012 bronzový.

Výsledky – 110 m prek.: 1. Hansle Parchment (Jam.) 13,04 s, 2. Grant Holloway (USA) 13,09, 3. Ronald Levy (Jam.) 13,10, 4. Devon Allen (USA) 13,14, 5. Pascal Martinot-Lagarde (Fr.) 13,16, 6. Asier Martinez (Šp.) 13,22, 7. Andrew Pozzi (V. Brit.) 13,30, 8. Aurel Manga (Fr.) 13,38

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020