Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po prestávke ako vymenení. Američania opäť otočili, Slovinci ich nevyzvú

Basketbalisti USA si po štvrtý raz za sebou zahrajú vo finále olympijského turnaja. V semifinále v Tokiu otočili po prestávke duel s Austráliou a zvíťazili 97:78 (42:45).

05.08.2021 08:24 , aktualizované: 15:01
Kevin Durant, Jock Landale Foto: ,
Hviezdny Američan Kevin Durant v súboji s Jockom Landalom z Austrálie.
debata

Austrálčania mali veľmi dobrý vstup do zápasu a v druhej štvrtine si vypracovali aj pätnásťbodový náskok (41:26).

„Protinožci“ kvalitne bránili podkošový priestor, Američanom sa navyše nedarila streľba z diaľky, keď nedali prvých deväť trojkových pokusov.

Atletika, sedemboj Čítajte viac ONLINE: Kipsangov olympijský rekord už v semifinále, zlato 14-ročnej Číňanky

Podobne ako vo štvrťfinále proti úradujúcim majstrom sveta Španielom vyšiel Američanom nástup do druhej časti stretnutia.

Po prestávke prišli obhajcovia zlata na palubovku ako vymenení a odštartovali tretiu štvrtinu šnúrou 12:0. Desaťminútovku navyše zakončili ďalšou šnúrou 13:2 a súpera zlomili.

Pod vplyvom náskoku z favorizovaných zverencov Gregga Popovicha opadol tlak. Štatisticky opäť potiahol hviezdny Kevin Durant, ktorý si pripísal 23 bodov a 9 doskokov. Devin Booker pridal 20 bodov. Austrálčanom nestačilo 15 bodov a 8 asistencií Pattyho Millsa.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletné výsledky

Američania naposledy chýbali vo finále pod piatimi kruhmi v Aténach 2004. Austrálčania si rovnako ako v Riu zahrajú o bronz a dúfajú, že tentokrát uspejú a dosiahnu prvýkrát v histórii na cenný kov v mužskom basketbale.

"Vedeli sme, že tento súper nás dostane do úzkych a boli sme zvedaví, ako zareagujeme. V druhom polčase nám tam zaradom padlo všetko, a to sme my,“ poznamenal Durant.

V minulosti prehrali olympijské finále iba raz – v Mníchove 1972 podľahli reprezentantom Sovietskeho zväzu.

Američania sa vo finále stretnú s Francúzskom, ktoré v druhom štvrtkovom semifinále v Tokiu zdolalo Slovinsko tesne 90:89.

Muži – semifinále:
USA – Austrália 97:78 (42:45)

debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #americkí basketbalisti