Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prepálili začiatok a vytuhli. Baláž s Botekom o medailu nebojovali

Austrálsky dvojkajak v zložení Thomas Green, Jean van der Westhuyzen získal na OH 2020 v Tokiu zlatú medailu v K2 na 1000 m. Vo finále triumfoval systémom štart-cieľ s náskokom 0,304 s pred majstrami sveta Nemcami Maxom Hoffom a Jacobom Schopfom. Bronz pre Česko vybojovali Radek Šlouf s Josefom Dostálom.

05.08.2021 03:51 , aktualizované: 06:24
Japonsko OH2020 SR kanoistika K2 1000 muži... Foto: ,
Slovenská posádka K2 v zložení Samuel Baláž a Adam Botek po nevydarenom semifinále.
debata (1)

Slovenskí reprezentanti Samuel Baláž a Adamom Botekom skončili v B-finále druhí a celkovo obsadili desiate miesto.

Zverenci Petra Likéra na kanáli Sea Forest Waterway nevylepšili vystúpenie ich predchodcov Erika Vlčeka a Juraja Tarra z OH 2016 v Riu de Janeiru. Tí tam skončili v A-finále dvojkajaka na ôsmej priečke.

V Tokiu sa Baláž s Botekom ešte predstavia vo štvorkajaku spoločne s Denisom Myšákom a Erikom Vlčekom. Slováci v piatok absolvujú rozjazdu či prípadné štvrťfinále, v sobotu semifinále či A-finále o cenné kovy.

Atletika, sedemboj Čítajte viac ONLINE: Kipsangov olympijský rekord už v semifinále, zlato 14-ročnej Číňanky

Debutanti na OH a úradujúci vicemajstri Európy Baláž s Botekom vo štvrtkovom druhom semifinále síce viedli po 250 m aj po 500 m, no na treťom medzičase im už patrila tretia priečka a v konečnom účtovaní obsadili až poslednú šiestu pozíciu.

To znamenalo iba účasť v B-finále o konečné 9. – 16. miesto. Aj v ňom sa mladí Slováci v úvodných 250 m držali na vedúcej pozícii, ale napokon ich prevýšilo ruské duo Roman Anoškin, Maxim Spesincev.

Rusi zdolali Slovákov o 1,407 s. Tretí skončili v B-finále Taliani. V porovnaní so stredajšími rozjazdami a štvrťfinálovými jazdami vo štvrtok nefúkalo pretekárom do chrbta, ale museli sa boriť s protivetrom.

Dvojkajak v zložení Samuel Baláž a Adam Botek... Foto: TASR, Michal Svítok
Japonsko OH2020 SR Kanoistika K2 Baláž Botek 1/4 postup Dvojkajak v zložení Samuel Baláž a Adam Botek na OH v Tokiu.

„Čakali sme viac. Výsledky v priebehu sezóny naznačovali, že máme na to biť sa s najlepšími. Semifinálová jazda nám však nesadla, pocitovo to bolo tisíc a jedna v porovnaní s tou ďalšou. Aspoň v B-finále sme si to vylepšili,“ zhodnotil Samuel Baláž pre RTVS a ďalej pokračoval:

"V celej sezóne nám fúkal protivietor, nevyhováral by som sa teda na to, že dnes to bolo iné ako včera. Problém bol v tom, že sme sa už nevedeli na konci zdvihnúť.

V B-finále sme vedeli zrýchliť na päťstovke a aj v závere… Zajtra nás čaká nová disciplína a dáme do toho všetko. Urobím maximum pre úspech v káštvorke."

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletné výsledky

"Dnes boli iné podmienky, fúkal protivietor, včera do chrbta. Trochu sme to v semifinále prepálili, na posledných 150 m nám to nevyšlo.

Škoda, že akurát v semifinále, čo boli najdôležitejšie preteky v tomto roku. Poučíme sa a dúfam, že nás to posunie ďalej. Nemusíme mať hlavy dolu, aj keď nám kádvojka nevyšla," uviedol Adam Botek a ešte dodal:

„Toto bol len doplnok ku káštvorke, čo je naša prioritná disciplína. Musíme zahodiť tento deň za hlavu a dúfame, že zajtra sa nám pôjde už len lepšie.“

V dramatickom súboji o zlato v A-finále Austrálčania Jean van der Westhuyzen a Thomas Green zdolali Nemcov Maxa Hoffa a Jacoba Schopfa. Bronz si vypádlovali Česi Josef Soukup a Radek Slouf.

Zatiaľ čo Česi zdolali prvú medailu v rýchlostnej kanoistike na OH 2020, bez cenného kovu v dvojkajku mužov zostali Maďari. Bence Nádas a Bálint Kopascz sa museli uspokojiť so štvrtým miestom.

Muži – A-finále K2 na 1000 m:
1. Thomas Green, Jean van der Westhuyzen (Austr.) 3:15,280, 2. Max Hoff; Jacob Schopf (Nem.) 3:15,584, 3. Radek Šlouf. Jozef Dostál (ČR) 3:16,10, 4. Bence Nadas, Bálint Kopasz (Maď.) 3:16,535, 5. Max Brown, Kurtis Imrie (Nový Zél.) 3:17,267, 6. Francisco Cubelos, Inigo Pena (Šp.) 3:17,327, 7. Mikita Borikov, Oleg Jureňa (Biel.) 3:17,769, 8. Cchung-kchang, Pu Tching-kchaj (Čína) 3:19,612.

B-finále:
1. Roman Anoškin, Maxim Spesivcev (ROC) 3:19,680, 2. Samuel BALÁŹ, Adam BOTEK (SR) 3:21,087, 3. Samuele Burgo, Luca Beccaro (Tal.) 3:22,408 .

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #Adam Botek #Samuel Baláž