Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čína sa medailovo zasekla, náskok pred USA má solídny. Ukážu sa aj Slováci?

Reprezentanti Číny síce v stredu získali na olympijských hrách v japonskom Tokiu len jedno striebro, napriek tomu sú na čele medailovej bilancie krajín pred Američanmi a domácimi Japoncami.

04.08.2021 17:42
Medaily, Tokio Foto: ,
Sada tokijských olympijských medailí.
debata

Slováci v akcii vo štvrtok 5. augusta

2.30 rýchlostná kanoistika
semifinále K2 na 1000 m. o 3.26, finále(?) o 5.55 – Baláž, Botek

Najľudnatejšia krajina sveta v stredu získala striebro v umeleckom plávaní zásluhou dua Chuang Süe-čchen, Sun Wen-jen. Američania brali v stredu len jedno zlato, získala ho Sydney McLaughlinová na 400 m prekážok. Okrem toho na konto výpravy USA pribudli aj tri striebra a dva bronzy.

Číňania v doterajšom priebehu OH získali spolu 32 zlatých, 21 strieborných a 16 bronzových kovov, Američania majú zatiaľ bilanciu 25 – 31– 23. V celkovom počte medailí sú pred športovcami z Číny. Domáci Japonci sú aktuálne tretí, doteraz nazbierali 20 zlatých, 7 strieborných a 12 bronzových medailí.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program

Podobne ako v predchádzajúcich dňoch aj v stredu asi najviac pútal atletický program na Národnom štadióne v Tokiu. Program síce nepriniesol šokujúci svetový rekord ako v utorok na 400 m prekážok v podaní Nóra Karsten Warholm, no atléti previedli opäť výborné výkony a najlepší čas histórie padol hneď v úvode.

Predpoludním zlato pre USA získala spomenutá McLaughlinová, ktorá triumfovala vo svetovom rekorde 51,46 s pred krajankou Dalilah Muhammadovou a Holanďankou Femke Bolovou. McLaughlinová vylepšila vlastné maximum z júna o 44 stotín sekundy.

Sydney McLaughlinová a jej nový svetový rekord. Foto: TASR/AP, Charlie Riedel
Sydney McLaughlinová Sydney McLaughlinová a jej nový svetový rekord.

Podvečer sa olympijskou šampiónkou na 3000 m prek. stala Peruth Chemutaiová z Ugandy, v kladive mužov triumfoval Poliak Wojciech Nowicki pred Nórom Eivindom Henriksenom a krajanom Pawlom Fajdekom. Medzi mužmi na 800 m uspel Emmanuel Korir pred ďalším Keňanom Fergusonom Rotichom, bronz si zásluhou výborného záveru vybojoval Poliak Patryk Dobek.

Nástupcom Jamajčana Usaina Bolta na olympijskom tróne v šprinte na 200 m sa stal Kanaďan Andre de Grasse. Po troch zlatých z predchádzajúcich troch OH v podaní jamajského rekordéra, ktorý už ukončil kariéru, vyhral stredajšie finále tejto disciplíny spomenutý kanadský šprintér za 19,62 s pred Američanmi Kennethom Bednarekom (19,68) a Noahom Lylesom (19,74). Andre de Grasse, ktorý na stovke finišoval tretí, ladil formu pred odchodom do Tokiu na Slovensku v Šamoríne.

Víťazkou disciplíny park v skejtbordingu sa stala domáca Sakura Josozumiová. Striebro si vybojovala ďalšia Japonka, iba 12-ročná Kokona Hirakiová. Bronz putuje na Britské ostrovy zásluhou 13-ročnej Sky Brownovej.

Domáci reprezentanti zatiaľ v Tokiu ovládli všetky tri skončené súťaže v rámci tohto nového športového odvetvia, ktoré zažíva olympijskú premiéru a Slovensko v ňom nemá zastúpenie.

Kokona Hirakiová má iba 12 rokov. Foto: SITA/AP, Ben Curtis
Kokona Hiraki Kokona Hirakiová má iba 12 rokov.

Medzi vzpieračmi zlato v kategórii nad 109 kg získal Laša Talachadze z Gruzínska, keď vylepšil vlastné svetové rekordy v trhu (223), nadhode (265) aj dvojboji (488).

Aspoň jednu medailu na OH v Tokiu už získalo 85 krajín, z najcennejšieho kovu sa už tešili reprezentanti 60 štátov. Po strede má Slovensko na svojom konte zlato a dve striebra, po boku Juhoafrickej republiky a Hongkongu mu v poradí krajín patrí 39. pozícia.

V Japonsku rozdelia spolu 339 medailových kompletov, doteraz má majiteľov 242 z nich. Vo štvrtok 5. augusta je na programe 27 finálových disciplín. V hre o cenný kov budú v rýchlostnej kanoistike Samuel Baláž s Adamom Botekom aj chodec Miroslav Úradník.

OH v Tokiu v obrazoch - 13. deň Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Čínska skokanka do vody Quan Hongčan na 10 m...
debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020