Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

#We will ROC you! Trest pre Rusov je vraj ako fúzatý Pladimir Vutin

Vlajky na plachtách olympijských jácht sa vo vzduchu trepali ostošesť, keď pomaly smerovali na pláž Enošima blízko Tokia. Bola tam holandská rumelkovo červená s bielou a modro kobaltovou, turecká červená i mexická zeleno bielo červená.

03.08.2021 16:00
Ruské šermiarky Foto: ,
Ruské šermiarky pod hlavičkou národného olympijského výboru sa tešia na pódiu po zisku zlatých medailí v tímovej súťaži.
debata (113)

A potom dorazila jachta Anny Chvorikovovej. Bez štátnej vlajky, zato so symbolom Ruského olympijského výboru. Bol to biely obdĺžnik vyplnený olympijskými kruhmi s bielou, modrou a červenou pochodňou. „Za epické previnenie. Ako tŕnistý kompromis,“ glosoval túto situáciu americký denník The Washington Post.

Na olympijských hrách v Tokiu súťaží 334 ruských športovcov, sprevádza ich veľký kontingent trénerov, tlačových hovorcov a ďalšieho personálu, z ktorých väčšina povzbudzuje a skanduje na vyprázdnených športoviskách: „Ra-sí-ja! Ra-sí-ja!“

Aj takto sa javí trest za nedávne zneužívanie dopingu… Mnohým kole oči, je vraj nedostatočný, nedôsledný a nedodržiavaný. Je len „akože“. Jednoducho na smiech.

A Rusi? Tí ho stále vnútorne neakceptovali…

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program

Pozdrav z Kremľa

Jeho pôvod sa datuje k olympiáde v Soči 2014, po ktorej bolo Rusko obvinené z organizovaného dopingu. Podľa informátora Grigorija Rodčenkova vtedajší kontrolóri – motivovaní potvrdiť športovú dominanciu hostiteľskej krajiny – nahrádzali originálne vzorky moču čistými cez dieru v stene.

Svetová antidopingová agentúra dala pôvodne Rusku štvorročný zákaz na medzinárodných súťažiach. Športový arbitrážny súd ho však vlani znížil na dva roky. Nedopustil však, aby trestu podliehali aj športovci, ktorí neboli súčasťou programu.

Ruská vlajka je preto oficiálne zakázaná. Ak niektorý zo športovcov najrozľahlejšej krajiny na svete získa zlato, arénou sa nerozliehajú tóny ruskej štátnej hymny, ale časť Klavírneho koncertu č. 1 od skladateľa Piotra Iľjiča Čajkovského.

Japonsko OH2020 gymnastika športová ženy viacboj družstvá Čítajte viac Americkí ufňukanci a ich médiá by sa mali naučiť prehrávať. Aj s Ruskom

Po dvanástom dni Hier bola situácia nasledovná: v medailovej bilancii bola suverénne na čele Čína s 32 zlatými kovmi, za ňou USA (24), športovci Ruského olympijského výboru boli piati za 13 zlatých, 21 strieborných a 18 bronzových medailí. Pár minút po každom triumfe dorazil do Tokia pozdrav cez twitterové konto Kremľa a gratuláciou od prezidenta Vladimira Putina.

Pochvala sa ušla aj plavcovi Jevgenijovi Rylovovi. Ešte predtým sa však musel vyrovnať s nepríjemnou narážkou.

„Je to pre mňa veľká psychická záťaž. Zúčastnil som sa na pretekoch, ktoré pravdepodobne neboli čisté,“ naznačil strieborný zo znakárskej dvestovky Američan Ryan Murphy. Podporu mu vyjadrila aj krajanka z bazéna – Lilly Kingová. „Je tu dosť ľudí, ktorí by tu nemali byť,“ dodala s tým, že Rusko dostalo namiesto tvrdého dištancu iba symbolicky po ruke.

Rylov tieto slová počul a stručne zareagoval. „Som za čistý šport. Nikdy som z ničoho nebol obvinený.“

Dvojnásobný zlatý medailista síce veľa nepovedal, ale Ruský olympijský výbor áno. Na sociálnej sieti zverejnil obrázok s Murphym a ruským textom: „Treba vedieť, ako prehrávať. Nie každý to však vie. A je to tu – opäť znie stará pieseň o ruskom dopingu zo starého gramofónu. Niekto tu usilovne otáča jeho kľukou.“

Rusi si neodpustili ešte jednu sarkastickú poznámku: „Anglická propaganda si tu vylieva žlč na tokijské Hry. Cez ústa športovcov, ktorí neuniesli prehru. Nebudeme vás utešovať, ale odpustíme tým, ktorí sú slabší. Boh je ich sudcom a našim pomocníkom.“

We will ROC you!

Podobných konfliktov sa v Japonsku odohralo už niekoľko. Napätie vzplanulo aj po tlačovej konferencii, na ktorej odpovedal na otázky hviezdny tenista Daniil Medvedev. Čilský novinár sa ho opýtal, či nemá pocit, že ruských športovcov sprevádza na podujatí stigma podvodníkov. Rodák z Moskvy sa neudržal.

„Prvý raz v živote neodpoviem na otázku. Mali by ste sa hanbiť. Myslím, že by ho mali poslať preč z olympiády. Už ho nechcem vidieť,“ hneval sa a podráždene nahlas zdupľoval. „Prvýkrát v mojom živote!“ Skupinka ruských novinárov v mix zóne mu následne zatlieskala.

Na druhý deň sa na sociálnych sieťach objavilo ďalšie video, tentoraz z dielne hovorkyne ruského ministra zahraničných vecí Marie Zacharovovej. Udiera na ňom do figuríny s nápisom „press“. Pokračuje improvizovanou tlačovou konferenciou a prvou otázkou smerujúcou k trestu pre Ruský olympijský výbor.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Maria Zakharova (@mzakharovamid)

„Náš status je nepodstatný. Najdôležitejšia je hrdosť našich športovcov a svet o nej vie,“ odpovedá na falošnú otázku. Na záver propagandistického videa znie legendárna pieseň od britskej popovej skupiny Queen – We Will Rock You. Na obrazovke však beží titulný sprievodný text – We will ROC you! ROC je anglická skratka Ruského olympijského výboru.

Očakávania zrejme boli iné. Rusko malo byť na olympiáde v Tokiu neviditeľné. No nie je. Aj vďaka mnohým medailám, neraz zbytočne provokačným otázkam, je aktívnou súčasťou Hier. Pre mnohých je to Rusko, Ruský olympijský výbor zostal iba na papieri. „Rusko je zakázané, ale Rusi sú všade,“ pripomína The Washington Post.

„Medzinárodný olympijský výbor má morálny kompas vraha KGB, ale toto nemôže ignorovať,“ napísal zasa vo svojom stĺpčeku americký novinár Dan Wetzel. Slovo Rusko dal niekoľkokrát do úvodzoviek a trest, ktorý si odpykáva, označil za smiešny. „Čudujem sa, že sa Vladimir Putin neukázal v centre Tokia na koni s falošnými fúzmi a menom Pladimir Vutin,“ oglosoval dianie v Japonsku.

Politika. Nacionalizmus. Vášne. A nielen športové. Nevyhýba sa im ani Tokio. Raz darmo – aj o tom boli, sú a budú olympijské hry.

© Autorské práva vyhradené

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #ruskí športovci #Ruský olympijský výbor