Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Američankám sa vysmievajú aj vlastní: To máte za kľačanie a chamtivosť!

Mala to byť jasná záležitosť. Veď futbalistky USA neprehrali s rivalkami z Kanady viac ako dve dekády. Semifinále olympijského turnaja však prinieslo veľké prekvapenie.

03.08.2021 05:18
APTOPIX Tokyo Olympics Soccer futbal Foto: ,
Momentka zo zápasu USA - Kanada.
debata (34)

Američanky ako veľké favoritky sa počas celého zápasu nedokázali v ofenzíve presadiť a napokon ich „zarezal“ VAR, ktorý štvrťhodinu pred koncom nariadil pokutový kop.

Jessica Flemingová sa z bieleho bodu nemýlila a senzácia bola na svete. Sklamaným Američankám zostali len oči pre plač a boj o bronz proti Austrálii.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program

Tokijský turnaj sa majsterkám sveta jednoducho nevydaril.

V troch z piatich zápasov nedokázali skórovať a nepredvádzali svoju tradičnú dominantnú hru, vďaka ktorej kraľovali ženskému futbalu v ostatných rokoch.

„Aj proti Kanade sme robili veľa zbytočných chýb. Nie je to náš najlepší turnaj, všetky to vieme. Ale chceme sa rozlúčiť víťazstvom, do boja o bronz dáme všetko,“ reagovala kapitánka USA Megan Rapinoevá.

Američania ešte ako-tak znesú prehru s Kanadou v hokeji, ale nie v ženskom futbale. Futbalistky sa preto stali terčom vtipov na sociálnych sieťach.

Neprajníci pripomenuli Rapinoevej jej kľačanie pred americkou hymnou, ktorým vlani protestovala proti politike vtedajšieho prezidenta USA Donalda Trumpa a podporila hnutie Black Lives Matter.

OH v Tokiu v obrazoch - deň 11. Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Bulharka Mimi Nikolová Hristová (vľavo) proti...

„Už nikdy by nemala hrať za USA. Rovnaké platí aj o jej spoluhráčkach, ktoré tiež pokľakli. Vyjadrili tým neúctu našej vlajke i krajine. A navyše teraz prehrajú s Kanadou…,“ uštipačne napísal republikánsky politik Nick Adams.

Bojovníčka za práva lesbičiek a gayov, ktorá je vydatá za basketbalistku Sue Birdovú, sa nedávno angažovala aj za zvýšenie platov pre seba a členky tímu.

Američanky chceli, aby v reprezentácii zarábali rovnako ako ich mužskí kolegovia.

„Megan, peniaze si najskôr musíš zaslúžiť. Namiesto chamtivosti by si sa mala sústrediť na futbal,“ znela ďalšia z reakcií na adresu Rapinoeovej.

Väčšina Američanov však futbalistky podporila.

Nezabudli, že úspešná generácia okolo Rapinoeovej vyhrala dva tituly majsteriek sveta (2015, 2019), ako aj dve olympijské zlatá (2008, 2012).

„Ďakujeme všetkým za podporu. Urobíme všetko pre to, aby sme získali bronz,“ napísala na twitteri útočníčka Alex Morganová.

Američanky nastúpia na zápas o bronz proti Austrálii vo štvrtok, finále obstarajú Kanada a Švédsko.

OH v Tokiu v obrazoch - 12. deň Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Simone Bilesová (USA) sedí vedľa trénerky...
34 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #OH 2020 #ženy #Tokio 2020