Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Whisky a cigara? Golf je aj pre starých rodičov s vnúčatami

Golf si donedávna mnohí Slováci spájali len s modelovým produktom nemeckej automobilky. To sa však čoskoro zmení.

02.08.2021 22:00
Japonsko OH2020 SR golf muži 4. kolo Sabbatini Foto: ,
Rory Sabbatini na OH v Tokiu.
debata (2)

Vďaka úspechu Roryho Sabbatiniho, ktorý na olympiáde v Tokiu vybojoval pre Slovensko historické striebro, popularita tohto športu porastie. Potešilo by to aj Zuzanu Kamasovú.

„Je to krásny šport, ideálny pre utužovanie priateľských či rodinných vzťahov. A predovšetkým – človek je v prírode na čerstvom vzduchu,“ vraví bývalá profesionálna golfistka.

Rory Sabbatini a Martina Sabbatini Čítajte viac Za všetkým hľadaj ženu. Sabbatini zarobil 35 miliónov, zažiaril v Tokiu

Golf má nálepku športu pre horných 10-tisíc, prečo je to tak?

Rovnaké donedávna platilo aj o tenise. Oba športy ľudia dlho vnímali len cez médiá či celebrity. Športovej stránke golfu chýbala propagácia. Veľa ľudí si myslí, že ak je šport nový či z rôznych dôvodov nedostupný, majú k nemu prístup len vyvolení.

Zasvätení vedia, že golf je druhý najmasovejší šport na svete. Situácia sa zlepšuje už aj u nás, máme k dispozícii 23 ihrísk a cvičných plôch. Keď som začínala, boli len dve – deväťjamkové.

Viacerí tvrdia, že golf je len zábavka pre starších pánov s pivným bruškom. Čo by ste im odkázali?

Že sa stretneme na ihrisku a po 18 jamkách a dvoch hodinách tréningu sa môžeme porozprávať… Keď má človek na niečo názor, netreba mu ho brať, ale mal by si danú vec vyskúšať. Realita je diametrálne odlišná.

S golfom som začala ako 18-ročná a tiež som si myslela, že na ihrisku stretnem starších pánov oblečených v kosoštvorcovej veste s cigarou v jednej ruke a pohárom whisky v druhej. Bola som zvyknutá, že mi idú takmer všetky športy, ale zrazu som sa do loptičky nevedela trafiť.

Veľká medailová jazda Roryho Sabbatiniho Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Rory Sabbatini hral v nedeľu ako pánboh.

Akú úlohu zohráva fyzická kondícia? Ktoré svaly dostávajú pri golfe najviac zabrať?

Jedno kolo trvá štyri až päť hodín, počas nich nachodíte aj 10 km. Po celý čas musíte držať maximálnu koncentráciu. Úder do loptičky sprevádza rotačný jednostranný pohyb, čo je náročné na kĺby. Dobrá fyzická kondícia je nevyhnutná, potrebná je aj koordinácia.

Malú loptičku triafate neveľkou hlavou palice. Nedávno som sa rozprávala s Miroslavom Šatanom, že aký je veľkostný pomer medzi hokejkou a pukom či medzi tenisovou raketou a loptičkou. Trafiť golfovú loptičku na želanú vzdialenosť a miesto je umenie.

Tak by sa dal charakterizovať aj úder Sabbatiniho, ktorý pred dvoma rokmi na US Open trafil jamku vo vzdialenosti 180 metrov na prvý pokus. Je to aj o šťastí?

Ide o trojkombináciu zručnosti, poctivého tréningu a samozrejme dávky šťastia. Sú golfisti, ktorí na podobný úder čakajú celý život. „Hole in one“ (jamka na jeden úder) je veľké šťastíčko v našom športe.

Ako golfisti trénujú koncentráciu a mentálnu pripravenosť?

Viacerí profesionáli, ale aj amatéri využívajú služby mentálnych koučov. Ich pomoc je na nezaplatenie, pretože 90 percent výkonu je o hlave.

Sabbatini má povesť búrliváka, ale na olympijskom greene pôsobil vyrovnaným dojmom. Môže golfista časom dospieť?

Určite. Golfisti majú zväčša dlhšiu kariéru ako ostatní športovci. Počas nej toho zažijú veľa a potom sa vedia vyrovnať aj s hraničnými situáciami. Lepšie pracujú s tlakom.

Sabbatiniho ste označili za golfistu zo starej školy, čo to znamená?

Videla som ho hrať pred 15 rokmi a bolo vidieť, že vtedy ním lomcovali emócie. Je silne pocitový hráč. Keď sa postaví k úderu, rieši ho veľmi detailne. Všetko si poriadne premyslí, analyzuje. Až potom zahrá loptičku.

Rory Sabbatini Čítajte viac Zázrak v Tokiu! Sabbatini zahral famózne, Slovensko má striebro

V Tokiu mu robila pomocníka, tzv. caddieho jeho manželka Martina. Viete si predstaviť podobnú spoluprácu s vaším partnerom?

Počas profesionálnej kariéry mi robil caddieho môj bývalý priateľ. Nie vždy to robilo dobrotu, pretože niektoré veci skutočne treba vedieť oddeliť. Rory si vybral dobre. Martina ho pozná, odohrala s ním veľa turnajov – ako divák i ako caddie. Klobúk dole pred ňou. Nejde len o predstavenie samotného golfistu, ale aj o výkon caddieho. Je súčasťou toho, ako sa hráčovi darí na greene.

Čiže nie je pomocníkom, ktorý iba nosí palice…

Presne tak. Caddie radí hráčovi, podporuje ho. Spĺňa úlohu psychológa priamo na ihrisku. Je akousi stenou, pretože je to prvý človek, na ktorého smeruje reakcia po údere. Hráča musí držať v pokoji, nechať ho vyhromžiť sa, ak sa mu loptička nepodarí. Je najlepším kamarátom golfistu na ihrisku, supluje pozíciu trénera.

Začnú sa Slováci po Sabbatiniho úspechu pozerať na golf inak?

Veľmi by som sa tomu potešila. Mám pocit, že u viacerých našincov už táto zmena nastala. Počet ihrísk sa zvyšuje, začínam na nich stretávať čoraz viac mladých ľudí. Tí, ktorí prišli zo zahraničia, nevnímajú golf ako zábavku pre smotánku.

Paradoxne nám pomohol covid a fakt, že veľa športovísk bolo počas pandémie pozatváraných. Golf je silno dobrovoľne izolačný šport. Keď odpálim loptičku, je málo pravdepodobné, že súper ju zamieri rovnakým smerom. Hráči stále medzi sebou udržiavajú odstup.

Pri golfe ste zostali ako trénerka, venujete sa aj mladším ročníkom. Prečo by deti mali začať s týmto športom?

Vymenujem hneď niekoľko výhod. Prvým trénerom malého golfistu zväčša býva jeho rodič, čiže spolu s potomkom môže stráviť viac času. Deti sa naučia slušnosti, pretože golfisti sa pred zápasom stretnú a podajú si ruky. Ďalej je to čestnosť. Aj na greene sú prítomní rozhodcovia, ale zasahujú len v prípade nezhody. Platí, že golfista je sám sebe rozhodcom. Dôležitými aspektmi sú aj socializácia či súťaživosť, deti sa učia výhram i prehrám. Golf však nie je vhodný len pre ne.

Je to šport bez hraníc a vekových obmedzení. Za bežných okolností nemám šancu stráviť pol dňa s mojimi rodičmi, ktorí obaja majú nad 70 rokov. Takto ich zoberiem na ihrisko a tešíme sa zo spoločných chvíľ. Green je ideálnym miestom aj pre spoločenské akcie a utužovanie priateľských vzťahov. Dievčatá si môžu urobiť „babinec“, muži zase pánsku jazdu, starí rodičia sa stretnú s vnúčatami. Možností je milión a predovšetkým – človek je v prírode na čerstvom vzduchu.

2 debata chyba