Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrdá lesbička skočila do dejín. Vďaka FC Barcelona a facebooku

Určite ste to už zažili aj vy. Keď sa prihlásite na najpopulárnejšiu sociálnu sieť facebook, okrem statusov priateľov či reklám sa vám zobrazia aj kontakty, ktoré možno poznáte.

02.08.2021 16:30
Yulimar Rojasová Foto: ,
Yulimar Rojasová počas finále trojskoku na OH 2020.
debata (5)

Jedného dňa roka 2015 sa do svojho účtu prihlásila aj atlétka Yulimar Rojasová. A odvtedy sa začali diať veci. Vyvrcholili v nedeľu večer. Svetovým rekordom v trojskoku (15,67 metra) a zlatou medailou z olympijských hier v Tokiu.

„Bol to osud,“ vravela po najväčšom triumfe kariéry.

Legenda odpísala

Pred šiestimi rokmi Rojasovej vďaka algoritmu známej sociálnej siete vyskočil na obrazovke ako možný kontakt Iván Pedroso. Na prelome druhého a tretieho milénia ničil konkurenciu v skoku do diaľky. Kubánec pravidelne skákal za hranicu 850 centimetrov, získal štyri tituly majstra sveta vonku a ďalších päť pridal v hale. Na olympiáde v Sydney 2000 získal zlato.

„Presne takto sa to malo stať. Napísala som mu, ako veľmi ho obdivujem a on zareagoval,“ priznala Rojasová pre Guardian. „Odpovedal som, že v nej vidím potenciál a dohodli sme sa, že sa stretneme na tréningovom kempe v Španielsku,“ doplnil pokračovanie zaujímavého príbehu Pedroso.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program

Virtuálne zoznámenie prebehlo hladko. A rovnako dobre to išlo aj na kempe. Nový tréner videl výborné ťahy aj rezervy. Rojasovej naordinoval tvrdú drinu. Prvá žena z Venezuely, ktorá sa tešila zo zlatej olympijskej medaily, žiarila šťastím.

„Bola som unesená. Legenda, ktorá sa na nič nehrá, mi pomáhala rozvíjať môj potenciál. Bol to zlomový moment mojej kariéry. Vyhrala som olympiádu a prekonala svetový rekord. Je to na nezaplatenie. Plním si sny,“ radovala sa Rojasová.

Upísala sa Barcelone

Dnes dvadsaťpäťročná rodáčka z Caracasu sa upísala FC Barcelona. Katalánci ju už vtedy označili za jednu z najlepších atlétiek na svetovom fóre. Dievča, ktoré vyrástlo na farme v metropole Venezuely, bola z Nou Campu či infraštruktúry futbalovej akadémie La Masia unesené.

Otvorené ústa mali aj jej tréningoví parťáci. Výsledky juhoamerickej spolupráce Pedroso – Rojasová prišli expresne rýchlo. Na halovom svetovom šampionáte v Portlande získala zlato.

Onedlho i najvyššie štátne vyznamenanie od prezidenta Nicolása Madura. Takmer hodinový priamy prenos z odovzdávania sledovali milióny Venezuelčanov.

V rodnej krajine sa hrdá lesbička stala národnou hrdinkou. Pre komunitu LGBT zasa symbolom boja za zrovnoprávnenie párov rovnakého pohlavia. A po striebornej medaile na predošlých Hrách v Riu de Janeiro 2016 zasa neprekonateľnou métou pre súperky v trojskoku.

„Som vo forme,“ usmievala sa pred tokijskou šou.

Historické maximum Ukrajinky Inessy Kravecovej z Göteborgu 1995 prekonala o 17 centimetrov. Striebornú Portugalčanku Patriciu Mamonovú zdolala o 66 cm, bronzovej Ane Peleteirovej zo Španielska nadelila skoro meter.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletné výsledky

„Pripravovala som sa na svetový rekord. Vedela som, že moje nohy ma tam dokážu dostať. Keď sa to stalo, Ana Peletierová zakričala wow! Ani som sa nemusela pozerať. Moja hlava, srdce i telo to už vedeli. Môj tréner skákal a kričal, je to fantastický pocit,“ opisovala Rojasová.

Krátko pred olympiádou v Tokiu zostala verná tradičnému rituálu pred veľkými pretekmi. Zmenila imidž. Naladila sa salsou a dobrým reggae. Zaželala si prekonanie svetového rekordu a sľúbila, že raz pokorí bájnu hranicu.

„Chcem byť prvou ženou, ktorá preskočí šestnásť metrov,“ tvrdila s patričným sebavedomím.

Nie je to nereálne…

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #Yulimar Rojasová