Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škandál na OH. Atlétku chceli stiahnuť do Bieloruska, ona žiada o azyl

Bieloruskú bežkyňu a účastníčku letných olympijský hier v Tokiu Kryscinu Cimanovskú chcelo vedenie bieloruského olympijského tímu v nedeľu bez jej súhlasu poslať domov, pretože verejne kritizovala svoj národný tím.

01.08.2021 21:40
Národný štadión Tokio Foto: ,
Národný štadión v Tokiu.
debata (88)

Cimanovská sa však na letisku obrátila na políciu a odmietla sa vrátiť do Bieloruska, informovali spravodajská televízia BBC a portál Meduza.io.

Bieloruská atlétka mala v pondelok štartovať v ženskej disciplíne beh na 200 metrov. Pred niekoľkými dňami však uverejnila na sociálnej sieti Instagram video, v ktorom kritizovala vedenie bieloruského olympijského tímu za to, že bez jej vedomia rozhodlo o tom, že sa zúčastní aj na štafete 4×400 metrov.

V nedeľu mali následne podľa jej slov za ňou prísť jej tréneri a oznámiť jej, aby sa zbalila, pretože letí späť domov do Bieloruska.

„Žiadam Medzinárodný olympijský výbor (MOV) o pomoc. Bol na mňa vyvinutý tlak a snažia sa ma vyviesť z krajiny bez môjho súhlasu, preto žiadam MOV, aby zasiahol,“ napísala bežkyňa na sociálnej sieti Telegram.

Cimanovskú mali na letisko odprevadiť dvaja členovia bieloruskej delegácie v Tokiu – psychológ a jeden predstaviteľ Národného olympijský výboru Bieloruska. Na letisku sa však atlétka obrátila na políciu.

Pre agentúru Reuters atlétka uviedla, že do Bieloruska sa nevráti. Podľa BBC sa v súčasnosti nachádza spolu s japonskou políciou na letisku Haneda v Tokiu. Podľa bieloruského novinára z portálu Nexta sa Cimanovská plánuje obrátiť na rakúske veľvyslanectvo v Tokiu a požiadať o azyl.

MOV v krátkom vyhlásení uviedol, že si je vedomý správ o bieloruskej atlétke a že požiadal Národný olympijský výbor Bieloruska o vysvetlenie.

Bieloruský olympijský tím neskôr uviedol, že Cimanovskú z olympiády stiahli pre jej „emocionálny a psychický stav“ a že sa nezúčastni na behu na 200 metrov a ani na štafete 4×400.

Núka sa aj Česko

Česko ponúka bieloruskej bežkyni Kryscine Cimanovskej vízum, aby sa vyhla nútenému návratu do svojej vlasti, oznámil v nedeľu český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek.

„Situáciu okolo bieloruskej šprintérky Krysciny Cimanovskej považujem za škandalóznu. ČR je pripravená pomôcť. Po dohode s premiérom a ministrom vnútra jej ponúkame vízum na vstup na územie, aby sa u nás mohla uchádzať o medzinárodnú ochranu. Naša ambasáda v Tokiu je tiež pripravená pomôcť,“ informoval Kulhánek na Twitteri.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program
88 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020