Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Za všetkým hľadaj ženu. Sabbatini zarobil 35 miliónov, zažiaril v Tokiu

Sám seba označuje za Dr. Jekylla a Mr. Hyda. Mimo golfového ihriska je príjemný, uvoľnený spoločník.

01.08.2021 10:34
Rory Sabbatini a Martina Sabbatini Foto:
Rory Sabbatini a Martina Sabbatini.
debata (40)

Na greene sa však mení na intenzívneho, sústredeného profesionála, ktorého zaujíma len jediné – víťazstvo.

Rory Sabbatini k nemu dnes nemal ďaleko. Vďaka senzačnému výkonu v 4. kole olympijského turnaja dohnal stratu na rivalov a dokonca atakoval prvú priečku.

Rodák z Juhoafrickej republiky, ktorý získal slovenské občianstvo len pred dvoma rokmi, napokon vybojoval v Tokiu striebro.

Pre slovenskú výpravu ide o tretí cenný kov z Tokia.

Olympijskou šampiónkou sa vo štvrtok stala strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková v trape, striebro si vyjazdil v piatok vodný slalomár Jakub Grigar v K1.

Rory Sabbatini Čítajte viac Zázrak v Tokiu! Sabbatini zahral famózne, Slovensko má striebro

Import z JAR

Ako sa muž, ktorý počas kariéry zarobil na turnajoch viac ako 35 miliónov dolárov, dostal k reprezentácii Slovenska pod piatimi kruhmi?

Aj v tomto prípade platí staré známe – za všetkým hľadaj ženu.

Víťaz šiestich turnajov PGA a bývalý člen najlepšej svetovej desiatky sa pred siedmimi rokmi zoznámil s Martinou Štofaníkovou. Slovenka mu padla do oka a netrvalo dlho a zaľúbenej dvojici zazneli svadobné zvony.

Sabbatini vďaka tomu mohol získať slovenské občianstvo, čo sa mu podarilo v roku 2018. Následne sa začal proces, ktorý ho mal ako prvého Slováka-golfistu dostať na olympijské hry.

Veľká medailová jazda Roryho Sabbatiniho Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Rory Sabbatini hral v nedeľu ako pánboh.

Pomohli aj ďalšie rodinné väzby.

Štofaníkovej bratranec je Rastislav Antala, súčasný prezident Slovenskej golfovej asociácie (SGA). Ten videl Sabbatiniho ako skvelú možnosť spropagovať golf na Slovensku, ktoré má približne 26 ihrísk a 9000 registrovaných hráčov.

„Ani som nevedel, že by som mohol reprezentovať Slovensko v Tokiu. Chcem to urobiť pre svoju manželku, nevlastného syna i rozvoj golfu pod Tatrami,“ vravel Sabbatini v roku 2019.

Zástupcovia SGA priznali, že naturalizácia elitného golfistu môže vyzerať vypočítavo, ale mali jasný cieľ.

„Na začiatku bol nápad dotiahnuť špičkového hráča na Slovensko, aby sme tunajším ľuďom ukázali, že golf je skutočný šport a nie je len pre vybranú skupinu ľudí,“ vysvetľoval generálny sekretár SGA Kamil Balga pre portál golf.com.

Manželka ako caddie

Ak si niekto myslí, že slovenský golf by sa dostal na olympiádu aj bez Sabbatiniho, veľmi sa mýli.

Petrovi Valáškovi, ktorý je najvyššie postaveným rodákom zo Slovenska v rebríčku, patrí vo svetovom poradí až 848. priečka.

Hoci rodák z Durbanu väčšinu roka žije mimo SR, našiel si cesty ako sa asimilovať.

Od manželky sa učí slovenské slovíčka, pod Tatry pravidelne cestuje a pred dvoma rokmi dokonca vyhral domáci šampionát.

Rory Sabbatini a jeho manželka Martina... Foto: SITA/AP, Matt York
Rory Sabbatini Rory Sabbatini a jeho manželka Martina Štofaníková, ktorá mu v Tokiu robila caddyho.

Pred dvoma týždňami nechýbal na sľube slovenských športovcov a prebral si menovací dekrét z rúk prezidentky Zuzany Čaputovej.

"Pre úspech bude potrebná aj dávka šťastia. Snažím sa však stále myslieť pozitívne. Verím v úspech a chcem zahrať čo najlepšie. Bude to úplne iný turnaj, než na aké sme zvyknutí z PGA Tour,“ vravel pred odletom do Tokia.

V Japonsku mal pri sebe aj oporu, manželku Martinu. Tá mu okrem spoločnosti pomáhala aj na greene. Ako jediná žena sa predstavila v pozícii pomocníka, tzv. caddieho.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program

„Vak s palicami má cez 20 kilogramov. Nie je najľahší, ale dá sa to vydržať. Budem Rorymu pomáhať a ak budem vedieť a bude o to stáť, tak aj poradím. Túto funkciu som si už vyskúšala na niekoľkých turnajoch,“ reagovala Štofaníková-Sabbatini.

Nie je veľa partnerských dvojíc, ktorí dokážu fungovať doma i v práci. Sabbatiniovcom sa to zatiaľ darí.

„Nehádame sa. Ani doma, ani na greene. Pri golfe je dôležitý kľud a rozvaha. Snažíme sa tak fungovať aj mimo ihriska,“ dodala manželka čerstvého strieborného olympijského medailistu.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Golf #OH 2020 #Tokio 2020 #Rory Sabbatini